Rekordszámú résztvevő perdült táncra az idei Jeles Piros Pünkösd Napján néptáncgálán

Immár tizenhetedik alkalommal szervezik meg május 31. és június 2. között Szatmárnémetiben a Családi Hétvégét, melynek nyitónapja idén teljes egészében a közös, mindenkit megmozgató néptánc jegyében telt, hiszen péntek délután tartották meg a Jeles Piros Pünkösd Napján néptáncgálát.

A népviseletbe öltözött kisgyerekeket és fiatalokat, illetve kísérőiket elsőként Nagy Orbán, az esemény főszervezője üdvözölte. „Köszöntök mindenkit a XII. Jeles Piros Pünkösd Napján. Hogy miben különbözik a tizenkettedik az előbbiektől? A létszámban mindenképpen, hiszen közel 600 táncos lép önök elé a mai napon, a megye sok településéről és a megyeközpontból. Ilyen nagy létszámban még soha nem jelentkeztek tánccsoportok, mint idén, ez pedig nagy örömmel tölt el, hiszen ez azt is jelenti, hogy egyre több fiatal ismerkedik a néptánc csodálatos világával” – hangzott el a főszervező beszédében.

Nagy Orbán után Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke vette át a szót. Pataki Csaba mindenekelőtt köszönetet mondott annak a sok oktatónak és lelkes szülőnek a támogatásért, a gyerekeknek pedig a tánccal töltött sok-sok időért. „Hagyományaink nem betegek, nem ápolni kell őket, hanem éltetni. Ti vagytok azok, akik éltettek minket, hagyományainkat, nyelvünket, kultúránkat úgy, hogy nem mások ellen táncolunk, hanem egymásért” – fejtette ki a tanácselnök.

A Pataki Csaba által megfogalmazott gondolatokat vitte tovább Laszlo Robert, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója is. Mint elmondta, örömére szolgál, hogy a néptáncgála évről évre egyre magasabb színvonalat képvisel, mellyel arányosan a megjelenő táncosok száma is felfelé ível. Ezt követően köszönetet mondott a megyei tanácsnak a kulturális események szervezésében nyújtott támogatásért és Nagy Orbán főszervezőnek az áldozatos munkáért, mely nélkül ez a kivételes esemény nem valósulhatott volna meg.

A köszöntők után felpezsdült az élet a színpad előtt is: a több száz néptáncos – Kása Zsolt és Kása Melinda, a Röpike Egyesület oktatóinak vezetésével – közösen járta a táncokat, melyekhez a talpalávalót a Félnótás zenekar húzta. A „bemelegítés” után a tánccsoportok egyenként is színpadra léptek, és tövisháti, felcsíki, szilágysági, szatmári, moldvai, mezőségi, vajdaszentiványi, nyárádmenti és gömöri táncokkal ismertették meg a közönséget.

 

A néptáncgála cikkünk megjelentésének pillanatában is tart, mi több, 21 órától a Tokos zenekar és a Debreceni Népi Együttes áll színpadra, akik egy közös előadással örvendeztetik meg a résztvevőket, az est pedig egy vidám hangulatú táncházzal ér véget.

 
Bede Emőke

text