Tabán Gála 2024: Néptáncra kelt mindenki

Az 1993-ban alapított Tabán Táncegyüttes és a 2004-ben alakult Tabán Néptánc Egyesület közös gálaműsorát tekinthették meg a vármegyeszékhely néptáncra fogékony kultúrafogyasztói, a Csabagyöngye Kulturális Központban, szombaton.

Szombaton délután, a nagyszámú fellépők miatt – lévén hogy több, mint 250 gyerek koptatta a színpad deszkáit – két részre bontva bonyolították le az éves Tabán Gála programmenetét. Farkas Tamás művészeti vezető kiemelte: a fellépő békéscsabai tánccsoportok mellett megmutatják tudásukat a Táncoló Vidék Program csanádapácai, gerendási,kondorosi és medgyesegyházi csoportjai is.

– A tematikát nézve az iskolás csoportok az évközben elsajátított tánctudásukról adtak számot. Nem szabad elhanyagolnunk a tényt, hogy milyen fontos a gyermekek számára a fellépés élménye és hogy a jelenlévő szülők is láthatták, milyen képzésben, pedagógiai munkában vesznek részt a kis táncosok – részletezte.

Hozzátette azt is, hogy a felnőtt együttesek érthetően magasabb művészi színvonalú koreográfiákat felvonultató táncokat mutattak be, a közelmúltban arany minősítést kaptak a koreográfiáik a különböző országos és régiós fesztiválokon.

A Tabán tevékenységét szemlélve, ha egy lépést hátrébb lépünk, fel kell ismerjük, hogy óriási szükség van az ilyen csoportdinamikával működő kisközösségekre, ahol a túldigitalizált világból kiszakadva a gyerekek értéket tanulnak, hagyományt visznek tovább és nem utolsó sorban a nemzeti identitástudatuk is egészségesen erősödhet meg.

– Mindenkit várunk táncolni – adta meg a zárszót a művészeti vezető.Fajó Attila

text