Negyed évszázados az Elek Táncegyüttes

Immár 25 éve alakult meg az Elek Táncegyüttes, amely jubileumot a napokban ünnepelték meg. Az Elek Táncegyüttesnek 10 állandó tagja van, de egy utánpótlás csapat segíti a fennmaradást. A gálaest a Csoóri Sándor Alap keretében elnyert pályázatból valósult meg.

Az Elek Táncegyüttes 25 éves jubileumi műsorának nyitányaként a Reibel Mihály Művelődési Házban a közönség a táncosok által talán az egyik legjobban kedvelt műsort, a mezőségi táncokat láthatta, melyet az egykori alapító- és a jelenlegi tagok közösen adtak elő. A gálaest folyamán a zenei kíséretet a Talléros együttes szolgáltatta, amely 2015-ben, Békéscsabán alakult.


Az ünnepség kezdetén természetesen a táncegyüttes alapítójáról, Gál László néptáncpedagógusról, a magyar néptáncművészet ikonikus alakjáról is megemlékeztek. Mint kiderült: Gál László hatása az egész néptáncmozgalomra kiterjedt, az eleki táncok országos megismertetésében, megszerettetésében játszott szerepe is felbecsülhetetlen. Az Elek Táncegyüttes 1999-ben alakult vezetésével, a működése azóta is töretlen.

Az állandóság a kulturális sokszínűségben

Szelezsán György polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: az elekiek számára a táncegyüttes jelképezi a kulturális sokszínűségben az állandóságot, a mintát, hogy igen is lehet békesség és megértés a különbözőségeink ellenére is. Ők bizonyítják, hogy a szép múlt és jelen után igenis van jövő. Képviselik, megtanulják, bemutatják, illetve büszkén meg is élik a sokszínű, értékes és rendkívül fontos hagyományainkat és kulturális értékeinket. A polgármester hangsúlyozta, hogy rendkívül büszkék az Elek Táncegyüttesre, hiszen példaértékű, amit tesznek, és ezért nagyon hálás lehet minden eleki nekik.

Az eseményen elhangzott, hogy 1999-ben azzal az elgondolással alakult meg az Elek Táncegyüttes Gál László vezetésével, miszerint a városban működjön olyan néptánccsoport, ahol a helyi nemzetiségi táncokon kívül az egész Kárpát-medence néptánchagyományait is elsajátíthatják a tagok. Laci bácsi kezdetben szülői házában fogadta a táncosokat, akik tőle akartak személyesen tanulni. Többen tagjaivá is váltak az első nemzedéknek. 

Az Elek Táncegyüttes életében mindig fontos volt az utánpótlás nevelése
Az együttes életében mindig is nagyon fontos volt az utánpótlás nevelése. Ehhez nagy segítséget jelentett a 2000-ben Czirok Mihály szervezésében megalakult Talentum Alapfokú Művészeti Iskola, melynek egyik jelentős néptánc tanszakos telephelye lett Elek. A bázist az 1998-ban Sárközi Józsefné szervezésében elindított Pacsirták Gyermektánccsoport jelentette. Az oktatás a Dr. Mester György Általános Iskola falai között folyt az iskola tanulóiból szerveződve. Ez a mai napig is töretlenül folytatódik. A művészeti iskola pedig sokat segített abban, hogy a tanításon kívül élményekkel, szakmai tapasztalattal gazdagodjanak a táncosok. Így részt vehettek például szanazugi táborban, vagy Montenegróban, a budvai néptáncfesztiválon.
 
 Visszatérve a kezdetekre Gera Krisztina, az Elek Táncegyüttes jelenlegi vezetője elmondta, hogy a csoport 1999-ben alakult helyi középiskolás és dolgozó fiatalokból. Működési helyük a román határ mentén fekvő Elek, amely város nevezetes arról, hogy négy nemzetiséget foglal magába. Svábok, románok, szlovákok és cigányok élnek együtt itt a magyar lakossággal.

A vezető kifejtette: együttesük célja az eleki hagyományok ápolása és megőrzése, Békés vármegye nemzetiségi hagyományainak ápolása, valamint a Kárpát-medencei táncdialektusok tánchagyományaiból váló válogatás. A megalakulás óta immár a harmadik generáció táncol a csoportban, amelynek jelenleg 10 fő aktív tagja van, valamint utánpótlás csoport segíti a további fennmaradást. A csoportot alapító Gál László 2017-ig vezette az együttest, azóta Szilágyi András vette át a művészeti munka irányítását.

Munkájukat segíti az önkormányzat

Munkájukat sokban segíti többek között Elek Város Önkormányzata, az eleki szlovák és német nemzetiségi önkormányzatok és az Eleki Nemzetiségi Hagyományőrző Néptánc Egyesület. Tevékenységeik szerint főként helyi és kistérségi rendezvények közreműködői, de nagy sikerrel szerepeltek már országos fesztiválokon és az ország határain kívül is. Évente 30 körüli a fellépéseik száma. Versenyeken nem indultak eddig csoportos szinten, egyénileg viszont már többen megmérettették magukat. Ezek alkalmával Szilágyi András I. helyezést, Popucza György és Popucza Dóra arany minősítést kaptak. 2010-ben pedig az együttes megkapta az Elekért érdemérmet, ezzel köszönték meg nekik a városért, a hagyományok ápolásáért végzett munkát. 
 
Ahogy a fentiekből kiderül: az együttes vezetője Gera Krisztina, a művészeti vezetők pedig Festő Brigitta és Szilágyi András.



Vásári Erzsébet

text