Albán utcákon táncoltak a nógrádiak

A Nógrád Táncegyüttes ezúttal Magyarországot képviselve Albániában, az Aulona International Folk Festivalon lépett fel, a Vlora nevű városban, ahol az együttes a helyi közönség előtt autentikus magyar néptáncokat mutatott be. Kovács József művészeti vezető számolt be portálunknak a rendezvényről.

Magyarország képviseletében a Nógrád Táncegyüttes járt a balkáni országban, ahol idén 16. alkalommal rendezték meg május végén az Aulona International Folk Festivalt.

– A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke keresett meg minket legelőször azzal a felkéréssel, hogy fellépnénk-e a fesztiválon. A rendezvény albániai főszervezője már régóta keresett egy hazai együttest, mi pedig a magyar ajánláson keresztül el is fogadtunk a meghívást – árulta el portálunknak Kovács József, táncház- és művészeti vezető.

A társulatból összesen 26 tag utazott ki Albániába a Sergő Zenekar kíséretében. Az ötnapos folklór karneválon barkósági, mezőkeszüi, tiszavasvári és kalotaszegi táncokból összeállított koreográfiákat mutatott be a Nógrád Táncegyüttes. Mint mondta, rendkívül széles körben mozgott a fesztiválon résztvevő táncosok palettája idén: a nógrádiakon kívül volt román, ukrán, koszovói, macedón, olasz, görög és albán együttes is.

Különleges élmény a találkozás más népek kultúráival

Kovács József hozzátette, hogy a négy táncot szerkesztett formában, egy húsz perces műsor keretében kellett előadniuk az eseményen, emellett pedig a város különböző pontjain szabadtánc jelleggel szórakoztatták a helyi közönséget és a járókelőket.

– Mindannyian pozitívan éltük meg ezt az utat, sőt szerintem a közösségünket is jobban össze tudta kovácsolni. Úgy érezzük, hogy nagyon jó visszhangja volt a fellépésünknek és tetszett a helyi közönségnek a magyar táncokat bemutató műsorunk. Azt gondolom, hogy mindig jó és különleges élmény más nemzetek kultúrájával találkozni, ebből a szempontból pedig hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk – fejtette ki a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője.


Sipos Nina Vivien

text