Táncházat tartottak Nován

Nemrégiben újra táncházba várták az érdeklődőket Nován, melyhez ez alkalommal ismeretterjesztő előadás is kapcsolódott.A táncházban Bakony és a Balaton-felvidék táncaiból kaptak ízelítőt a résztvevők

A programról Szalay Cecília szervező elmondta, hogy évek óta hagyomány Nován, hogy tematikus táncházakat tartanak. A néptánc népszerűsítését, a táncoktatást gyakran kötik össze népszokások felelevenítésével, néprajzi előadásokkal. Szent Orbán napján is egy ilyen komplex program valósulhatott meg a Göcsej Szíve-Java Néptáncegyüttes szervezésében amit a Csoóri Sándor Alap és Nova Község Önkormányzata is támogatott. Szalay Cecília hozzátette, hogy a hétvégi rendezvény előadóit már régóta szerette volna meghívni, hiszen egy olyan vidék, a Bakony, Balaton-felvidék, pásztorhagyományairól meséltek, amelyek régen Zala vármegyéhez tartoztak és ritkán hallhatunk a témában autentikus előadóktól.


- Egyik vendégük, Szabó Csaba a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetője számos gyűjtést végzett és a pásztoroktól szerzett tudást nem rejti véka alá, szívesen megosztja az érdeklődőkkel, hogy a hagyományaink ne merüljenek feledésbe – tájékoztatott Szalay Cecília. - Sok érdekes használati tárgyat is hozott, melyeket a hallgatóság kézbe fogva közelebb kerülhetett a pásztorélet mindennapjaihoz. Az előadás fénypontja volt, hogy Bartalos János, Bakony és Balaton-felvidék örökös pásztora is bekapcsolódott az előadásba s rengeteg történettel színesítette azt. Mesélt a pásztorbotokról, a szűrről, a kolompról és csengőről, a juhokkal kapcsolatos mindennapi tevékenységekről. Előadását sok régi anekdotával tarkította és ízes beszéde még élvezetesebbé tette a hallottakat. Az előadás után Bakony és Balaton-felvidék táncaiból tánctanulás vette kezdetét Szabó Csaba és Farkas Virág a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes szólótáncosa irányításával. A talpalávalót Henczi Dávid és zenekara húzta hajnalig. 
 
Korosa Titanilla

text