Dél-bánsági tábor Székelykevén

Közel nyolcvan gyerek vesz részt rajta. Hétéves gyermekek és középiskolások is jelentkezhettek Dél-Bánát magyarlakta településeiről. Hatan még az anyaországból is érkeztek.
A táborlakók vasárnap este érkeztek a helyszínre. Minden nap anyaországi és vajdasági néptánc-, népzene- és népdaloktatók foglalkoznak a különböző korosztályú gyerekekkel. Vannak, akik első alkalommal vesznek részt táborban, de olyanok is, akik visszajárók.

Kovács Tibor: „Én nagyon meg vagyok elégedve a táborral és a foglalkozásokkal. Eddig hegedültem délelőtt és délután táncoltam. Van kézművesség is, ott gyertyát csináltam.” 
   
A tábor programjában kézműves foglalkozások is szerepelnek. Az érdeklődők eltanulhatták a gyertyakészítés, nemezelés, mézeskalács-készítés, gyöngyfűzés és a csuhébaba készítésének a technikáját is. Az alkotásokból kis kiállítás is készült, de a gyerekek haza is vihetik kezük munkájának eredményét.

Vass Krisztina, gyertyakészítő: „Hétfőn gyertyát mártottunk, tegnap gyertyát öntöttünk és ma rátétes mézeskalácsot fogunk készíteni. Érdeklődőek, van aki kétszer is visszajön, hogy szeretne többet készíteni, a nagyszülőknek, szülőknek, barátnőnek, úgyhogy én meg vagyok elégedve nagyon, nagyon ügyesek voltak.” 
   
Az egyik nap a legkisebbeket is befogadták a táborba, ringatós foglalkozással és gyermekjátékokkal szórakoztatták őket. Az ügyesebbek a kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódhattak.

Erdélyi Lenke, gyógypedagógus, néptáncoktató: „Velük majd Lukács Imre kollégámmal fogunk együtt gyermekjátékokat szervezni. Itt valójában népi gyermekjátékokról van szó, az ő korosztályukhoz mérten találtunk ki különböző eszközös játékokat, ilyenek pl. a babzsák, rengeteg játékot tudunk, ismerünk kötéllel, amit általában szintén élvezni szoktak. De hoztunk olyan játékokat is, amik kicsit ügyességi játékok, pl. malmozás, vagy egy régi temerini játék, úgy hívják, hogy rókázás. Ezt sokan nem is ismerik, de elhoztuk ma, hogy ezt is megtanítsuk nekik.” 
   
A tábor szervezéséből a Dél-Bánátban működő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai is kivették a részüket. A szervezést és kivitelezést a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesület vállalta fel a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közreműködésével.

Papp Mária, a Szalmaszál Művelődési Egyesület elnöke: „Nagyon örülünk annak, hogy itt sikerült folytatni Székelykevén ezt a dél-bánáti tábort. Eleinte nagyon meg voltunk ijedve, hogy hogy s mint, de van jó helyszínünk és vannak fiatalok, akiket látunk Dél-Bánátban, hogy van kire bízni Dél-Bánátot. Tehát minden faluból, településről, a magyar művelődési egyesületekből tudtunk kihúzni olyan fiatal személyeket, akire rábíztuk úgy a tábort, úgy a művelődési életet. Ez miatt vagyok nagyon boldog.” 
 

text