Népzenei tábor nyolcadszor Gébárton

Tekerőlant, furulya és dudaszó hallatszott messzire kedden délelőtt a Gébárti-tó környékén. Nyolcadik alkalommal szervezte meg a „Hejj regő rejtöm…” népzenei táborát a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház, a programot a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programja támogatta.

Kilenc növendék mélyed el választott hangszerében az idei tábor során, sőt, van, aki több hangszeren is játszik. Havasréti Pál, a Magyar Tekerőzenekar vezetője ormánsági ugrósokat mutatott a csoportnak ottjártunkkor. Különleges dallamokat hallhattunk, ugyanis a tekerőlantra (nyenyere) ültették át a hosszú-furulyán játszott és énekelt nótákat.

- Egy átlag hallgatónak akár hamisnak is tűnhet a dallam, ám igazából speciális, azaz semleges hangsorokat játszunk, szólaltatunk meg. Ez a semleges terc a Dunántúlon, Zalában, Ormánságban is megtalálható – felelte Havasréti Pál, aki hozzátette, legnagyobb boldogság, amikor összejönnek és saját örömükre muzsikálnak a fiatalok.

A népzenészt több tanítványa is követte Zalaegerszegre. Először vesz részt például a paksi Szucsán Zalán, aki hat-hét éve tanul tekerőlanton. Mellette a révkomáromi Ölveczky Árpádot csupán egy éve oktatja mestere, ám nagyon megragadta a tekerő hangzása a fiatalembert.

A Szent Iván-éji szokások is szóba kerültek

A kézműves alkotóház másik szegletében Szabó Zoltán népzenész (duda, furulyák, tárogató) a budapesti Markovich Benedeket oktatta. Benedek már harmadik alkalommal tért vissza Egerszegre, a fiatalember három éve tanul dudálni az Óbudai Népzene Iskolában. A táborlakókkal a zalai dallamok feldolgozását folytatják. Például a Két szál pünkösdrózsa című népdal Vikár Béla által gyűjtött, Bartók Béla által lejegyzett változatát, aminek egyik hegedűduója Zalából származik.

- Zenetörténeti érdekességként a Szent Iván-éjhez kapcsolódóan tartottam előadást a nyári népszokásról, dallamciklusokról. A szokás az ország különböző, egymástól távoli részein, köztük Zoborvidéken, a Dráva-mentén magyarok és horvátok körében, valamint Dél-Zalában maradt meg – tette hozzá az etnográfus.
 

Tisztelgés a dudakészítő mester előtt
 
Végh Andor népzenész, dudakészítő népi iparművész (furulya, duda) nemcsak tanít idén, hanem egy időszaki kiállítást is berendezett a jurtatérben. A csütörtökön 18 órakor nyíló és augusztus végéig látogatható tárlat a dudakészítés folyamatát mutatja be és az egyik nagy mester, a Dráva-menti horvát származású Gadányi Pál előtt tiszteleg. 
 
Mozsár Eszter

text