Húszéves a Pajtafesztivál

Húszéves jubileumát ünnepelte a Kiscsőszi Pajtafesztivál, mely immár nyolcnapos, több települést is érintő rendezvénysorozattá nőtte ki magát.


A programok a Somló-Ság térségben megbúvó településekre is elutaztak, így Kiscsősz mellett idén Kispirit és Nagyalásony-Ötvöspuszta rendezvényei is a népművészetről szóltak. Emellett Iszkázon Nagy László születésének évfordulóján szintén Kiscsősz szervezőközössége, a Hunyor Népfőiskola segített az ünnepi koncert létrejöttében. 

A rendezvénysorozat több tematikus elemből állt, annak része volt a nemzetközi tábor, amely két önálló táborból kapcsolódott össze. Így immár a gyakorló néptáncosok és a Dűvő Népzenei tábor résztvevői közösségben töltötték a hat napot. A táborhoz kapcsolódóan minden este nagyszabású szabad táncház gazdagította a programot. Az Élő Értékhét keretében a Szászcsávási Zenekar, a Dűvő Zenekar, az 1-ső Pesti Rackák koncertszerű bemutatkozásai mellé a Kalász Banda és a Zagyva Banda táncházai is társultak. Kiscsősz új játszóterén szervezték a kulturális pikniket, amelyen kétszáz vendég kóstolhatta a helyi finomságokat. 

A baráti együttesek, táncos és zenei közösségek gazdagították a programsorozatot. A határon túli szervezet ugyancsak jelen volt, a testvértelepülés, Csíkszentdomokos is képviseltette magát Sándor Csaba tanítványaival. Székelyudvarhelyről a Kékiringó néptáncegyüttes, Horvátországból a Csúzai Csárdás Táncegyüttes, Csantavérről a Mendicus Tamburazenekar, Kárpátaljáról a Kokas Banda és a Príma Volta Zenekar lépett színpadra. 

A programok sorában bemutatkozott a pápai Református Kollégium Szakgimnáziuma néptánc tagozata, a Karád-Kőszeg válogatott, a Dunántúl Népi Kommandó, a Sopron Táncegyüttes, a Fajkusz Banda, a Fláre Beás zenekar, Ocskay Rita és Zenekara, a Fertőszentmiklósi Férfi Dalárda, a Szili Linkószer Dalkör, a Kemenesmagasi Dalkör és Citerazenekar, az Élő Forrás Népdalkör, Pusztai Boglárka, Orbán László és Bandája, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület, a Páskom Színjátszó Kör, a Bozót Táncegyüttes, a Csenderes Táncegyüttes, a Sümeg Néptáncegyüttes, valamint Czigány Tamás dudás.

A több helyszínen zajló előadásokat kézműves- és helyitermék-vásár, régi mezőgazdasági gépek bemutatója, véradási lehetőség, búcsúi süteményfesztivál, parasztolimpia, ünnepi egyházi programok sora, fotó- és viseletkiállítások egészítették ki. 

 

Tóth B. Zsuzsa

text