Befejeződött a VI. Tőserdei Népzenei Tábor

Ismét megrendezték a Tőserdei Népzenei Tábort, Lakiteleken július 15-e és 19-e között. Az ötletgazda a Kossuth-díjas Csík János, és zenésztanár kollégái vezették be a fiatalokat a népzene rejtelmeibe. A választható hangszerek között szerepelt a hegedű, a citera, a furulya, a bőgő és a népi ének. A táborban 62 általános és középiskolás vett részt, többen a határon túlról érkeztek.

Citerások, hegedűsök, bőgősök, furulyások és énekes töltötték meg népzeneszóval Lakitelek-Tőserdőt. A 6. Tőserdei Népzenei Táborban idén a határon túlról, Temesvárról is érkeztek, többen nem először vettek részt az eseményen.

 
- Mi Temesváron magyar népzenét játszunk, ami egy nagyon különleges dolog, és nagyon jó, hogy tovább is tudjuk adni másoknak. Az öregebbeknek mindenféle emléket vissza tudunk hozni. Amikor citerázunk, ők visszaemlékeznek a fiatal korukra
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Oláh Anna.

Az idei táborban egy különleges zenész is vendégeskedett, mégpedig Kozma Zsombor, a Bagossy Brothers Company harmonikása, hegedűse, aki Gyergyószentmiklósról jött a népzenei táborba. Zsombor a fiatalokat hegedülni is tanította.

 
- Nagyon-nagyon tehetségesek, örülök, hogy beülhetek közéjük és beszélgethetünk, vagy akár össze is muzsikálhatunk. Ekkor azt érzem, mintha én is fiatal lennék
— mondta Kozma Zsombor, a Bagossy Brothers Company tagja. ”

A táborban 62 általános és középiskolás vett részt, zeneszeretetük nem ismer határokat. Vadas László népzenész, népzenetanár az eseményen hangsúlyozta, „a magyar népzene eddig is összetartotta a magyarságot.

 
- Nagyon boldog lennék, ha ezután is összetartana bennünket ez az esemény. Itt most főleg a közösségre gondolok, a magyar népzenének mindig is volt közösség megtartó, közösség teremtő ereje. Ebben a táborban is erre törekszünk. Azt a fajta tudást szeretnénk a gyerekekben beleültetni, amit mi is kaptunk az előttünk lévő generációktól. Ha ezt tovább tudjuk adni, akkor már nem voltunk itt hiába
— nyilatkozta Vadas László, népzenész, népzenetanár.”

A résztvevő fiatalok és tanáraik végül július 19-én egy szívet melengető gálaműsorral és közös tánccal zárták az idei népzenei tábort.

 


Molnár H. Boglárka


 

 

text