Új anyagi lehetőségekkel járhat, hogy nevet vált a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes

Új anyagi lehetőségekkel járhat, hogy nevet vált a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Új anyagi lehetőségekkel járhat, hogy nevet vált a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Az immár 34 éve működő sepsiszentgyörgyi hivatásos társulat magas színvonalon képviseli a Kárpát-medencei népzene- és néptánchagyományt.

Amint a Háromszék Táncegyüttes honlapján szerepel, a társulat továbbra is magas színvonalon képviseli a Kárpát-medencei népzene- és néptánchagyományt. A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt, majd tíz évig (1999-2008 között) a város polgármesteri hivatalához tartozott. 2009-től az intézmény hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. Legutóbb 2000-ben váltott nevet a társulat, amikor Háromszék Állami Népi Együttesből alakultak Háromszék Táncegyüttessé. A társulat célkitűzése a Kárpát-medencei etnikumok népzene- és néptánckultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása. A Háromszék Táncszínház név hűen tükrözi az együttes arcvonalát, hisz repertoárjában a folklórműsorok mellett évadról-évadra új táncszínházi előadásokkal tanúskodik arról a progresszív szemléletről, amelyet a társulatalapító Könczei Árpád, majd az együttest 30 éven át vezető Deák Gyula Levente is vallott: a hagyományt új, egyéni formavilág megteremtésével továbbadni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni. Az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját, a bennük rejlő teatralitást felfedezve és tovább gondolva olyan előadások születtek, mint a Vérnász, a Váróterem, az Ábel, a Csávási ballada, a Böjttől böjttig, A banda, a Száz évig, a Tékozló fiú, a Gábor Áron, az Erdély-menyegző, a Mundruc, a Tiszta vagy az Átöltözés. Virág Endre igazgató kiemelte, hogy a közelmúlt bemutatói valójában megkoronázták ezt a folyamatot: a Madách Imre műve nyomán készült Tragédia vagy a Munkácsy Mihály festményeit feldolgozó Ecce Homo című előadások mondhatni aktuális lenyomatai ennek az ars poeticának. Sipos Noémi igazgatóhelyezzes hozzátette, hogy új nevük arról is tanúskodik, hogy a társulat a saját maga által tört új utakat, „táncösvényeket” most már „kikövezte” és magabiztos léptekkel halad rajtuk tovább, folyamatosan keresve frissességét a hagyománynak. Virág Endre igazgató hangsúlyozta, hogy a névváltás új anyagi forrásokat nyithat: az újonnan kínálkozó pályázati lehetőségek mellett a megyei önkormányzat részesülhet a személyi jövedelemadó 2 százalékából létrehozott „kulturális alapból”, amiből a saját színházakat, operákat és filharmóniákat fenntartó önkormányzatokat támogatják.

A Háromszék Táncszínház tevékenységébe mostantól az utánpótlás-nevelés is bekerült. A névváltás mellett a megyei önkormányzat azt is jóváhagyta, hogy a Háromszék égisze alá kerüljön a Százlábú gyermek néptáncegyüttes. A Virág Endre és Imola által 2006-ban alapított Százlábú néptáncegyüttes mára valóságos ifjúsági mozgalommá vált Sepsiszentgyörgyön. Az együttesvezetők hétről-hétre 140 gyermeket foglalkoztatnak, három korcsoportban, a néptánc eszközével a közösséghez való tartozás élményét erősítik és értékes szórakozási formát kínálnak a fiataloknak. Mindeközben pedig kultúrafogyasztó, értő közönséget nevelnek.

text