Sikeres volt a táncházsorozat Eleken

Nyolc alkalomból álló programsorozatot szervezett az Eleki Nemzetiségi Hagyományőrző Néptánc Egyesület segítségével az Elek Táncegyüttes a helyi Reibel Mihály Városi Művelődési Házban. A táncházakat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Csoóri Sándor Alap program nyújtotta támogatásból tavaly július elseje és idén június 30-a között tartották meg.

„Joc”, „Cuháré”. A második világháború előtt hagyományosan így nevezték a táncalkalmakat Eleken. Azonban a megváltozott társadalmunkban sajnos jobbára eltűntek ezek a közösséget összetartó rendezvények. A néptánc ilyen jellegű népszerűsítése nagyszerű alkalmakat teremtett a közösségépítésre, a nemzeti öntudat elmélyítésére, új emberekkel való megismerkedésre és azok elfogadására - tudtuk meg Gera Krisztinától, az Elek Táncegyüttes vezetőjétől és az Eleki Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnökétől.

A programsorozat két fő korcsoportot szólított meg: a táncház első felében gyermekeket, a második felében pedig felnőtteket. Mivel Elek egy többnemzetiségű település, ezért a szervezők igyekeztek a helyi hagyományos román és sváb táncokat, valamint a Kárpát-medencei táncfolklór egy-egy tájegységének táncait, dalait megismertetni a lakosokkal. A táncházak élményét fokozta az alap pénzügyi támogatásának jóvoltából megszervezett élő zenei kíséret. A talpalávalót a Talléros Zenekar, Niedermayer Attila helyi sváb harmonikás, valamint Popucza György és barátai szolgáltatták. Utóbbi nagy büszkesége a településnek, aki a néptánc mellett autodidakta módon kezdett el foglalkozni a népzenével. Popucza György nagy űrt tölt be a megjelenésével, hiszen hosszú idő után újra született egy olyan tehetség, aki tovább élteti a helyi elődök muzsikáját. 

A táncházakban szakmailag elismert vármegyei néptáncoktatókat foglalkoztattak Hankó Tamás, Kardos György, Móricz Bence, illetve Nedró János személyében. A népdaloktatáshoz János Hajnalkát kérték fel. Mindemellett az Elek Táncegyüttes művészeti vezetői Festő Brigitta és Szilágyi András, valamint az együttes vezetője Gera Krisztina vette ki a részét a szakmai munkából. Továbbá a táncházak során különböző kísérő programok is megjelentek, mint néprajzi előadások, hangszerbemutatók, és kézműves foglalkozások a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, valamint a helyi kézműves szakemberek bevonásával. 
 
Vincze Attila

text