Hódít a magyar néptánc és népzene


Július 31-én folytatódik a Napkelettől napnyugtáig című turné. Kik lesznek a fellépők?
 
 Merre hódít a magyar népi zene és tánc?

A magyar néptánc és népzene szerte a világban hódít, olyanok körében is, akik nem kötődnek felmenőik révén a magyarsághoz. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett hongkongi Kenneth Tse koreográfus Tímár Sándor tanítványa, 1998 óta tanítja a magyar táncokat Kínában, Japánban, Tajvanon és Malajziában. Mintegy nyolcvan koreográfiájával több mint száz versenyt nyert szerte Kelet-Ázsiában. 2018 után másodszor érkezik Magyarországra tanítványaival.  Második „Napkelettől napnyugatig” turnéjuk során több fesztiválon fellépnek, az eseménysorozat fő állomása július 31-én lesz a „Nyáresték a Fő téren” programsorozat keretében. Kalotaszegi, bonchidai, marossárpataki, örkői, somogyi és keménytelki táncokat mutatnak be házigazdájukkal, a FolkEmbassyvel (szólóének: Kubinyi Júlia). Vendégfellépő a Tímár együttes.

A magyar táncházmozgalom nemcsak a Kárpát-medence, de a magyar nemzet határain is túlnyúlik, helyesebben kitágítja a nemzet határait, és olyanokat is a részévé tesz, akik nem beszélnek magyarul, illetve akiket semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz a magyarsághoz. Ők azok, akiket népzenénk, néptáncunk önmagában való szépsége ragadott meg és tett kultúránk iránt elkötelezetté. Ezek a fiatalok a táncházmozgalmon keresztül kapcsolódnak a magyarsághoz
– mondta Rosonczy-Kovács Mihály, a FolkEmbassy vezetője.

A Knac Cordial Tihany mellett július 26-án Kiscsőszön, 27-én a Művészetek völgyében, Kapolcson, 28-án Fonyódon, 30-án Barnagon, augusztus 3-án Esztergomban közreműködőként is fellép, de magyarországi tartózkodásuk ideje alatt népviseletben vendégként megfordulnak majd a Kobuci és a Magyar Zene Háza népzenei rendezvényein is.

text