Hagyományos néptánc tábor Ramasz László vezetésével

Július 15. és 18. között rendezte meg hagyományos néptánc táborát Ramasz László az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője, általános iskolás korú gyerekek számára a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár aulájában. A résztvevő diákok szinte mindegyike táncolt már korábban az APTE utánpótlás csapatában, a Hömbölgő Tánccsoportban, de az idei évben is voltak olyan jelentkezők, akik még csak most kezdenek megismerkedni a magyar népi kultúra eme rendkívül gazdag ágával.

 Ramasz László, Örökös Aranysarkantyús Táncos számára igen fontos az utánpótlás nevelése, ezért a város általános iskoláiban több mint kétszáz gyermek tanul tőle a tanév során. Az idei néptánc tábor időpontját hosszas egyeztetés előzte meg, de családi nyaralások és egyéb nyári táborok miatt sajnos nem tudott mindenki részt venni azok közül, akik szerettek volna. A négy napos táborban vegyes korosztályú fiúk és lányok egyaránt gyakorolhatták az idei tábor szakmai anyagát: alsótöki csárdás és sűrű csárdás lépéseit és a hozzájuk kapcsolódó népdalokat, melyeket Bauer Emese tanított be a gyerekeknek. Hétfőn délelőtt húsz fővel kezdte meg a munkát a művészeti vezető, de a tábor végére ez a létszám kissé megfogyatkozott. Kísérő programokként kedden kutyás bemutatón vehettek részt Ramasz Vandával és Édennel, kézműves foglalkozás, valamint a tábor egyik napján népi játék és strandolás várta a gyerekeket. Szerdán egész nap drámafoglalkozáson vehettek részt a diákok, amikor is a neves színházi rendező, koreográfus, táncos: Boka Gábor látogatott el a táborba. A néptáncos körökben jól ismert szakember minden neves táncos csoporttal dolgozott már országhatárokon innen és túl, és az ajkai nyári táboroknak is rendszeres vendége. A tavalyi évben Ludas Matyi történetét, idén pedig Arany János: Toldi című művét tanította be a résztvevőknek oly módon, hogy a narrációt és a szöveg nagy részét ő mondta el, a gyerekeknek pedig főként a különböző mozgásokat tanította be.

Ami miatt nagyon örülök, hogy itt van és foglalkozik a gyerekekkel az az, hogy a színpadi jelenlétben sokat segítenek Gábor foglalkozási.  A táborban résztvevő gyerekek jobban megismerkednek ez által a néptánccal, a népdalokkal, a népdalénekléssel, megtanulnak magabiztosabban, felszabadultabban mozogni a színpadon és ezeken a nyári alkalmakon mindig kötődnek új, akár életre szóló barátságok is, fogalmazott a tábor szervezője, aki nagyon elégedett volt a gyerekek munkájával.

NéNo

 

text