Hetven éves a Bodrog Néptáncegyüttes

Fennállásának hetvenedik évfordulóját gálaműsorral ünnepelte a napokban a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes. A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermébe erre az alkalomra sokan érkeztek azok közül, akiknek az elmúlt évtizedekben valamilyen közük volt a helyi néptáncosok közösséghez. Az eseményen mintegy 140 egykori táncos lépett színpadra. 

Aros János polgármester az együttes történetét felidézve kifejtette: Sárospatak , mint iskolaváros nagy múltra tekint vissza a néptáncoktatásban is. Az alapító életrajzát ismertetve elmondta: Sipos György 1947-ben került Sárospatakra, az akkori középfokú tanítóképzőbe testnevelőként. Testnevelőként, pedagógusként országos ismertséget és elismertséget szerzett, tanítványai körében legendássá vált. A testnevelési főiskolán több elismert néptáncpedagógus keze alatt is táncolt. Sárospatakra érkezését követően néptánccsoportot alapított a képzőben, ennek sikerét látva egyre több szervezet kérte szakmai segítségét. Az ötvenes évek elején hét csoport működött a keze alatt, többek között a Földműves Szövetkezet és a Gimnázium tánckara. Mindeközben tovább képezte magát, 1954-ben oktatói vizsgát tett, majd a szövetkezet kezdeményezésére egy állandó, magas színvonalon működő együttest alapított meg az előző csoportok táncosaira építve, ez lett a Bodrog Néptáncegyüttes – folytatta a polgármester.

Mint mondta, Sipos György munkásságát Ureczky Csaba és Csajka Imre segítette, emellett olyan közéleti személyiségek, szakemberek vezették az együttest, mint Pécsvárady Botond, Ignáth János, Sajószegi László, Muha Miklós, és 2000-től napjainkig Darmos Éva, Darmos István. Hozzátette: az együttes nagy erénye volt mindig, hogy sokféle érdeklődésű és foglalkozású fiatalt tudott összefogni, s nem csak sárospatakiakat, hiszen mindig számos tagja volt a környező kistelepülésekről. Tagjai között ma is középiskolai diákokat, főiskolai- és egyetemi hallgatókat, fiatal szakmunkásokat, pedagógusokat, informatikust, adminisztratív dolgozókat találunk, de vannak olyan tagok, akik fő megélhetési forrása a mezőgazdaság. A különböző korú és érdeklődésű fiatalok mégis egy közösséget alkotnak, akik egymást erősítve tudnak tenni, küzdeni, dolgozni – emelte ki. 

Az eseményen beszédet mondott dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, aki elmondta: az együttes és a város sorsa összefonódik: a magyar kultúrát Norvégiában vagy az Egyesült Államokban képviselő bodrogosok szerepe éppúgy elvitathatatlan, amint azoknak a vendégszerepléseknek a jelentősége, amelyek élővé tették a testvérvárosi kapcsolatokat a lengyelországi Krosnoban és Jasloban, a törökországi Rodostóban és a németországi Eisenachban.

A honatya emlékeztetett rá, hogy A Művelődés Háza színházterme ad otthont a jubileumi rendezvénynek abban az épületben, amelyet alkotója, Makovecz Imre annak ismeretében tervezett, hogy ez az épület a Bodrog Néptáncegyüttes otthona is lesz egyben. Az épület épp annyira hozzátartozik a Bodrog Néptáncegyüttes történetéhez, mint az együttesvezetők, vagy a táncosok – közölte.

Darmos István a Bodrog Néptáncegyüttes vezetője lapunknak elmondta: a szervezés kezdetétől óriási volt az érdeklődés az esemény iránt, már az első napokban több mint hetven régi táncos jelentkezett.Ennek eredményeként a gálán a táncosok több generációja lépett újra színpadra, a jelenlegiekkel együtt összesen körülbelül száznegyvenen.

A rendezvény keretében megemlékeztek az egykori vezetőkről, akik közül személyesen egyedül Ignáth Jánost tudták köszönteni, de felidézték a már eltávozott táncosok emlékét is. Az alapító csoportból ketten vettek részt az eseményen, egy testvérpár: Tamás Erzsébet és Labancz Jánosné Tamás Irén. Tamás Erzsébet a fináléban még táncolt is egy csárdást Sajószegi Gáborral, A Művelődés Háza igazgatójával, aki szintén régi bodrogos. Darmos István azt is elmondta: jelenleg mintegy 30 tagú a néptáncegyüttes, az utánpótlás bázist pedig főként a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanulói adják.

A rendezvényen felléptek a Bodrog Néptáncegyüttes Egyesület egykori felnőtt táncosai is, valamint az utánpótlást jelentő fiatal csoportok.

BSZA

text