Erősítik az összetartozást – Programsorozatot rendez az agyagosszergényi néptáncegyüttes

Az Agyagosszergényi Kiss István Néptáncegyüttes egész éven átívelő programsorozatot rendez uniós támogatásból, amely a magyar hagyományokra épülve teremt közösséget a fiatalok körében a településen.

Az Agyagosszergényi Kiss István Néptáncegyüttes egy fiataloknak szóló európai uniós pályázat keretében mintegy 7200 eurós támogatást nyert. A forrásból, melynek célja a szülőfalutudat erősítése, az utánpótláscsoportok működését finanszírozzák. Az egész éven átívelő programsorozatban közel harminc gyermek vesz részt: a hagyományokra és a helyi értékekre alapozva építik a közösséget.

A kifejezetten fiataloknak szóló pályázattal az Agyagosszergényi Kiss István Néptáncegyüttes – amely tavaly ünnepelte ötéves fennállását – mintegy 7200 eurós támogatást nyert el. Ezzel a hagyományokra építve egész éves programsorozatot sikerült megvalósítaniuk. A projektből eltelt több mint fél évről Czobor László művészeti vezető számolt be, de az elkövetkezendő eseményekről is beszélt. 
– A pályázatra öt főből álló csapattal jelentkezhettünk, akik a „projektgazdák” lettek, a támogatás célja a szülőfalu­tudat erősítése. A forrásból az utánpótláscsoportok működését finanszírozzuk, amelyet tavaly szeptemberben hoztunk létre. Közel harminc gyermekről van szó, akiknek hagyományok köré épülő programokat tartunk. Közösségteremtő hatása van a kezdeményezésünknek, hiszen amellett, hogy a gyermekek a néptánc- és egyéb foglalkozásainkon részt vesznek, a szülőket, nagyszülőket és barátokat is be tudjuk vonni a programokba Németh László együttesvezető kollégámmal – mondta el Czobor László. 

– Olyan nagyobb ünnepeke készültünk, mint a farsang, a húsvét vagy a pünkösd, melyek során ápoltuk a hagyományainkat, és felidéztünk olyan elfeledett helyi népszokásokat is, mint a balázsjárás. Tavasszal a lányokat érintő pünkösdi­királyné-járást is gyakoroltuk – avatott be a művészeti vezető.

Hozzátette, mindemellett voltak projektnapjaik is, amikor például Fertőszéplakon múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt a tájházakban, de még a nyáron a Felvidékre is elutaznak. A projektzárót Budapesten tartják, ahol többek között a Műpába és a Néprajzi Múzeumba látogatnak el. 

A projekt részeként jött létre a Nyári Kavalkád című rendezvény is, amit ötödik alkalommal rendeztek meg a településen. 
Czobor László a programról elmondta: 

A közelmúltban rendeztük meg az egész napos Nyári Kavalkádot, amely a gyerekek évzáró műsorával kezdődött, majd volt interaktív gyermekműsor Julcsi meséivel, és fúvóskoncert is. A helyi egyesületek bográcsban főztek vacsorát. 
 
Papp Fanni
 

text