A nyáron sem pihen a csanádpalotai néptánc pedagógus

Stranszky-Fülöp Boglárka több településen – még Romániában is – tart próbákat, szervez táborokat.

A Makói Magán Zeneiskola néptánc pedagógusa a nyáron sem pihen, próbákat tart és táborokat is vezet több településen. Stranszky-Fülöp Boglárka elmondta: a múlt héten is volt egy tábora, most pedig a makói múzeum néptáncos foglalkozásait irányítja. Vasárnaponként a csanádpalotai és királyhegyesi kötődésű Csurgó tagjait készíti fel a fellépésekre, emellett a Zombori Karikázókkal is dolgozik. A pedagógus hozzátette: Romániába is átjár magyar néptáncot tanítani.

Stranszky-Fülöp Boglárkától megtudtuk: két évvel ezelőtt a romániai Kisperegről keresték meg azzal, hogy foglalkozzon az ottani ifjúsági egyesület magyar néptáncosaival. A csanádpalotai oktató kiemelte: örömmel elvállalta ezt a megbízatást is. Ennek köszönhetően havonta két alkalommal átmegy a szomszédos országba, hogy tanítsa a kisperegi gyerekeket, fiatalokat.

A Csurgó Néptáncegyüttes nem csak Csanádpalotán és Királyhegyesen lép fel rendszeresen, hanem számos más településen is. Ezért szükség van a folyamatos gyakorlásra és ez alól a nyári vakáció ideje sem kivétel. A néptánc pedagógus megjegyezte: a tagok már nagyon várják ezeket a bemutatkozásokat, hiszen a fő céljuk az, hogy gazdag magyar tánchagyományokat minél szélesebb körben ismertessék.

A néptáncban is nagyon fontos az utánpótlást. Stranszky-Fülöp Boglárka ezért is vállal el nyaranta tánctáborokat. A hét elején a makói skanzenben találkoztunk vele. A fiatal pedagógus és az édesanyja közösen foglalkozik a 6 és 14 év közötti gyermekekkel. Anyukája a táborozókkal a régi mesterségeket ismerteti meg. Többek között különféle használati tárgyakat készítenek, de volt már gyöngyfűzés is.

Boglárka pedig a különféle tájegységek táncainak az alaplépéseit tanítja. Mivel a gyerekek igen eltérő tánctudással érkeztek a táborba – akadt köztük olyan, aki még soha nem táncolt, mások pedig nem most kezdték – így nem volt egyszerű összeállítani a napi foglalkozásokat.


 
Kormos Tamás

text