A hagyomány összeköti a Nemzetközi Nógrádi Folklór Fesztivál fellépőit

Kezdetét vette a 28. Nemzetközi Nógrádi Folklór Fesztivál. Autentikus szlovák és magyar népi hangszerek szólaltak meg szerda délután a somoskői várban.

Immár 28. alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Nógrádi Folklór Fesztivált. A programoknak a történelmi Nógrád vármegyei települései adnak otthont. A hosszú évek óta szlovák és magyar összefogással megvalósult program által a hagyomány összeköti a nemzeteket. 

A hagyomány összeköt – ezt bizonyítja a 28. folklór fesztivál
Szlovák autentikus hangszerektől volt szerda délután hangos a somoskői vár. Kezdetét vette a folklór fesztivál, amit idén már 28. alkalommal szervez meg közösen Magyarország és Szlovákia. A két ország határán rendezték meg a programsorozat nyitányát, amely jól példázza, hogy a hagyományok ápolása, a folklór összeköti a szétszakított nemzeteket. Stanislav Spišiak, a losonci Nógrádi Közművelődési Központ igazgatója és dr. Egyed Ferdinánd, a fesztivál magyarországi házigazdája köszöntötte elsőként a megjelenteket, a szlovák és magyar fellépőket, illetve a Hollandiából, Bulgáriából és Csehországból érkezett vendég együtteseket. 

A határral együtt megnyíltak a kultúrák közötti kapuk
– Ez a helyszín jelképes számunkra, hiszen húsz évvel ezelőtt, amikor megnyílt a városhoz vezető kapu, a látogatók hosszú évtizedek után a magyar oldalról is eljuthattak az Európa átjárójának titulált várhoz – fogalmazott beszédében Pataki Csaba, Salgótarján alpolgármestere. – A határ átjárhatósága a kultúrák között is kaput nyitott. Ezért közös feladatunk rámutatni értékeinkre és hagyományainkra, azok értékállóságára. 
Mint mondta, a folklórban és a paraszti kultúrában már évszázadok óta fellelhető a tolerancián és a békességen alapuló gondolkodásmód. A népzene, a néptánc tehát a nemzeti karakterek különbözősége ellenére erre is nagyszerű példát szolgáltat. A fesztivál során a történelmi Nógrád vármegye települései és falvai kaphattak házigazda szerepet. 

– Kívánom, hogy a fellépő csoportoknak legyen alkalmuk produkcióik bemutatása mellett egymástól tanulni és barátkozni, közösségeket építeni – hangsúlyozta az alpolgármester. 
 
A történelmi Nógrád vármegye településein zajlik a fesztivál
Roman Malatinec, Besztercebányai Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az ötnapos programsorozatot mára a világ legjobb fesztiváljai között tartják számon, a szlovák-magyar együttműködésnek köszönhetően. 
 
 
A somoskői Váralja Emlékparkban megtartott nyitórendezvényen a vendég zenekarok mellett a Nógrád Táncegyüttes és a Csibaj Banda is szórakoztatta a közönséget. A következő négy napon számos művészeti és zenei előadás nyújt élményt az érdeklődőknek Kazártól kezdődően Mihálygergén át Salgótarjánig, a Felvidék több településétől Bánkig, ahol zárógálával ér véget a programok sora.  

Gulyás Edina

 

text