Hat ország, nyolc egyesülete barátkozott két napon át egy fesztiválon

Negyedik alkalommal rendezte meg a Csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoport a Kárpát-medencei Néptáncfesztivált. Az esemény elsődleges célja, hogy megerősítsék a résztvevők magyarságtudatát. A középkori vár alatt közel kétszáz táncos mutatta be tudását, kultúráját a többi egyesületnek, illetve az érdeklődőknek.

Kénytelen lesz lemondani a korrupcióval gyanúsított DK-s polgármester?
 
Volt ott 22 táncelőadás, 8 vendég tánccsoport és még egy lánykérés is. Julcsi kezét a színpadon kérte meg Csabi


A Kárpát-medence szinte valamennyi országa képviseltette magát a csókakői fesztiválon. A hét meghívott egyesület és házigazdák a vár alatt töltötték az elmúlt hétvégét. Már pénteken érkeztek csoportok, így közösen vacsoráztak a csókakőiekkel a Kárpátaljáról érkező ungváriak, az Erdélyből hosszú utat vállaló marosszentannaiak, és a horvátországi Eszék táncosai. A vacsorát és a beköltözködést követően egy spontán táncház alakult ki, ami éjfélig nem hagyta nyugodni a nagy napra készülő lábakat.

A szombat délelőtt azzal telt, hogy megismerkedtek a fiatalok a településsel, és főleg a megye egyetlen fennmaradt középkori kővárával. Utóbbival kapcsolatban Vass Rezsőné Tucika adott egy részletes bemutatást, idegenvezetést a hófehér terméskőfalak között. Ugyanakkor Kindler József vezetésével Bokor Tamás és Burján Gyula íjászatra tanította az érdeklődő táncosokat, oktatással, és bemutatóval is.

Aztán eljött az ebéd, majd az átöltözés ideje. A negyven fokhoz közelítő hőségben felvették a táncoslányok az alsó szoknyák garmadáját éppúgy, mint a fiúk a fekete, sötét pantallót és a meleg posztómellényt, majd felsorakoztak a megnyitóhoz.

– A fesztivál programja mindig az öt éve felállított Kárpátok Őre szobornál kezdődik egy koszorúzással, mert ez a lehető legjobb jelképe a munkánknak. A megnyitón is és most is azt mondom, hogy a Kárpátok Őrei vigyázták a Kárpát-medence egységét. Most mi próbáljuk egységben és össze tartani az elcsatolt területen élő magyarok egységét, és éppen ettől szimbolikus jelentőségű, hogy a szobornál kezdődik a fesztivál – mondta Bognár Gábor, a Csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoport elnöke.

A koszorúzást egy színes felvonulás követte a szobor és a vár alatti rendezvénytér között, majd a 8 alakulat közel kétszáz táncosa megmutatta, hogy mit tud, milyen táncokat ismer, és persze, hogy van-e olyan néptánc koreográfia a repertoárjukban, amely kifejezetten annak a tájegységnek a sajátja, ahonnan érkeztek.

Ezen a délutánon már a szombaton érkezők is felléptek, így láthatta a közönség a színpadon Bajmok, Szentpéter és Perbete alakulata mellett a Sárkeresztesi fiatalok egyre inkább feltörekvő csapatát és persze a házigazdákat is, akiknek számtalan csoportjából ezúttal a Hajtások, illetve az Ifjúsági csapat és a Szeniorok léptek fel. Végül, de nem utolsósorban Györköny sváb hagyományait őrző táncosait is meg kell említeni, akik nem csak fellépni érkeztek Csókakőre, hanem ápolni és még inkább szorosra húzni a barátságot a testvértelepülésükről, Marosszentannáról érkezőkkel. 
 
 
Megkérdeztük a szervezők vezetőjét, hogy hogy érzi, mennyire éri el egy ilyen esemény a kitűzött célt, vagyis a Kárpát-medence egységének megőrzését?

– Száz százalékig eredményesnek érzem, hiszen nemcsak megismerkednek itt egymással a fiatalok, hanem hosszú barátságok köttetnek a fesztiválon. Az első óta eltelt négy év, és akik akkor apró gyerekek voltak, azok most fiatalok, és az akkori fiatalok immár legények, esetleg felnőttek. A közösen töltött időnek és a barátságoknak köszönhetően több, határon túli gyermeknek is javult a magyar kiejtése, amit nagyon nehéz megőrizni szórványban. Elsősorban az a célunk, hogy mindenki jól érezze itt nálunk magát abban a pár órában, ugyanakkor távolabb is kell látni, vagyis fontos a magyarságtudat megtartása, megerősítése. – mondta a szervező egyesület elnöke.

Bognár Gábor külön kihangsúlyozta:

– Az egész fesztivált saját erőből, az itteni emberek támogatásával valósítottuk meg. Nem játszott szerepet semmilyen más forrás, hogy ezt a kétszáz fős csapatot megfelelően, illendően fogadjuk, ellássuk és szórakoztassuk, illetve hogy a fellépésekhez szükséges teret és lehetőséget biztosítsuk, ezért nagy köszönet mindenkinek, aki valamilyen módon, de hozzájárult a fesztivál sikeréhez, akár dologi, akár anyagi, fizikai segítséggel, akár erkölcsi támogatással.

A sorozat, mint megtudtuk folytatódik, vagyis lesznek további fesztiválok. Az állandó mag köré újabb és újabb fellépők érkezhetnek bárhonnan a Kárpát-medencéből.
 
Palocsai Jenő

text