Népviseletek, hagyományok találkozója

Arad

A sokszínűség maratonja néven szervezett kisebbségi fesztivált az elmúlt hétvégén az aradi német közösség Banat-JA Kulturális Köre a nemzeti kisebbségek szervezeteivel közösen és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának anyagi támogatásával.

A háromnapos fesztivál programjában szerepelt konferencia, fotókiállítás, koncert, de főszerepben a kulturális műsor, a népviseletekben való felvonulás és a kisebbségek jellegzetes kis vására volt, melynek kínálata az Eminescu parkban várta az érdeklődőket.

Szombaton délután a szabadtéri színpadon egymást váltották a különböző nemzetiségű – német, szlovák, bolgár, roma, török, szerb, ukrán és természetesen magyar – együttesek, akik tradicionális viseleteikben léptek fel, ezzel is hangsúlyozva a kultúrák sokszínűségét.

Az aradi magyarságot a pécskai Búzavirág néptáncegyüttes képviselte a kisebbségek fesztiválján, akik a hungarikumokból válogattak, a magyarságra jellemző helyi jellegzetességeket kínáltak a vásáron, a szegedi meghívottak pedig szegedi paprikát, szegedi varrottas papucsot, írott párnát, varrottas párnát, kalocsai hímzéses terítőt, pálinkát, tokaji bort és megannyi egyéb finomságot és szépséget vonultattak fel.

„Fontosnak tartjuk, hogy a magyar közösség megmutassa magát, mert talán mi vagyunk a legnagyobb létszámú kisebbség, és mindenképpen itt a helyünk, lássák, hogy vagyunk, mit dolgozunk, hogyan járulunk hozzá településünk fejlődéséhez, mindennapi életéhez megtartva identitásunkat” – mondta a helyszínen Engi Márta Ildikó, a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes és Egyesület vezetője.

A szegedi Délikert Táncegyüttes meghívásra érkezett az aradi kisebbségek fesztiváljára, ahol hamar összekovácsolódtak a pécskai néptáncosokkal. Műsorukban felvidéki néptánccsokrot hoztak Aradra, az asszonyok bagi karikázót, a vegyes csoport pedig rimóci táncot mutatott be a közönségnek.

„Mindig nagy öröm, ha hívnak, külföldre még nagyobb vehemenciával megyünk. A tánc műfaja mindannyiunknak kedves, nagyon aktív fizikai mozgás, másrészt ez egy vegyes műfaj, hiszen van benne zene, ének, tánc. Önmagában művelni is szép dolog, és így egyaránt meg tudjuk élni magyarságunkat, benne van a hagyományőrzés öntudata” – mondta Simoncsics Pál, a Délikert Táncegyüttes koreográfusa, vezetője.

Az események sorozatát a vasárnap esti Hakeshet Klezmer Band (Nagyvárad) koncertje zárta a neológ zsinagógában.

A fesztivál kiemelt célja volt, hogy erősítse a közösségi összetartozást, és lehetőséget nyújtson a különböző kultúrák kölcsönös megismerésére.



Takáts D. Ágnes

text