Mozgalmas időszakon van túl a Rekettye Kulturális Egyesület

Különleges táborok, Erdélyi Néptánctalálkozó és új képzések.

Sűrű időszakon van túl a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület, hiszen augusztus második felében és szeptember elején is több tábort szerveztek, részt vettek az Erdélyi Néptánctalálkozón, s az új tanévben pedig tizenöt képzést kínálnak az érdeklődőknek. 

Az egyesület több néptánc- és kézművestábora mellett, amelyet a nyár során rendezett, három igazán különleges tematikájún is túl van, amelyekre az utóbbi időszakban került sor, tudtuk meg Székely Sárától, az egyesület vezetőjétől. 

 

Szenior néptánctábor

Az egyik közülük a szenior korosztály számára meghirdetett néptánctábor, amelyet mesebeli környezetben, Hejcén, egy zsákfaluban szerveztek meg augusztus második felében. Igazán bensőséges és családias hangulat alakult ki a táborozás során, annak ellenére, hogy az itt résztvevő nyolc házaspár akkor találkozott először. Nemcsak nagykárolyiak vettek részt, érkeztek táborozók a magyarországi Encsről és Tokajból is. 

Maier Reimond és Katalin irányítása mellett pedig a táborozók magyarpéterlaki táncokat sajátíthattak el. Nemcsak a hely tette varázslatossá és különlegessé ezt a tábort, hanem egyik részvevője is. Hiszen a táborlakók között volt Makoldi Sándor szobrászművész, aki munkásságáról mesélt az esti borozgatások mellé, illetve bemutatta egyik alkalommal, hogy hogyan készült el a Nyíregyházán, a Hősök terén felállított Nemzeti összetartozás emlékmű is. 

Könnyedén románul tanulni

Idén is igen népszerűnek bizonyult az augusztus végén, a Communitas Alapítvány által támogatott román nyelvtábor, amelyet magyar ajkú 12-13 éves fiataloknak rendeztek, amelyen tíz főben limitálták a résztvevők számát. Székely Sára hozzátette, hogy ugyan igény lenne rá, viszont nem szeretnék ennek a tábornak a képzési színvonalát lerontani, ezért egyelőre nem tudják bővíteni a táborlétszámot. 

Ilonczai Gyöngyi

text