Batyus szüreti — no meg családos — táncház lesz Borókagyökér módra

Nincs is ősz borókás szüreti mulatság nélkül — az idén „táncházasra vett” alkalom október 4-én lesz a Lépésházban, és a Szikes zenekar húzza a talpalávalót.
Hagyománnyá érett a Borókagyökér Egyesület szüreti mulatsága, amelyet idén hetedik alkalommal szerveznek meg a Szejke-tanyán, a Lépésházban (Merilor utca 122. szám) — és most az eddig megszokottaktól kissé eltérően. 

„Batyusra és táncházasra vettük a mostani alkalmat, amelyet idén is a Röpike Néptánccsoporttal közösen szervezünk — és családosra, hiszen azt szeretnénk, ha a család apraja-nagyja itt lenne, jól érezné magát, közösen elevenítenék fel a szürethez kapcsolódó szokásokat és persze közösen táncolnának. 
A táncházas mulatság 17 órakor kezdődik, éppen azért, hogy a gyermekek is tudjanak részt venni rajta. A belépő 20 lej, ami a helyszín, az élő zene, a zsíros kenyér és a tea költségeit fedezi — ezekkel várjuk a vendégeket, ezen felül pedig mindenki azt hoz a batyujában, amit csak akar. Természetesen most is lesz tombola,  amelyen az egyesület kézművesei által felajánlott, szebbnél–szebb tárgyakat lehet majd megnyerni, és nem marad el a mindig sok vidámsággal és nagy kacagásokkal övezett,  a mulatság két legszebbjének, a Venyige Szépe, illetve a Szőlőtöke Sármja megválasztása sem.” – magyarázza hírportálunknak az egyesületet vezető Szejke Judit. 

A talpalávalót a Szikes zenekar húzza, amelynek tagjai rendszeresen vesznek részt népzenei gyűjtéseken, repertoárjukban számos olyan általuk gyűjtött dallam szerepel, amelyeket közvetlenül a falusi muzsikusoktól tanultak. Hangzásviláguk a vonós hangszereken alapul, a hegedű, a brácsa és a nagybőgő a cimbalommal egészül ki, azzal a hangszerrel, ami errefelé már ritkaságnak számít.  

„Bejelentkezni nem árt a  0729677930- as telefonszámon, mert a Lépésház tágas ugyan, de azért vannak határai.” — teszi hozzá Szejke Judit.

Szabó Kinga Mária 

text