Hazai hangzás a Kőfeszten

A Magyarhang zenekar a Káli-medence egyik legismertebb népzenét játszó együttese. A zenekart alkotó Mészáros testvérek szülei még a 70-es években költöztek a vidékre és bár a három testvér (Erzsébet, Vince és Mátyás) már elhagyták a szülői házat, gyakran hazalátogatnak, hogy helyi kisebb-nagyobb rendezvényeken zenéljenek a helyieknek.

A Magyarhang zenekar azon fellépők egyike, kiknek nem kell sokat utazniuk, hogy részt vehessenek a Kőfeszten, hiszen a szülői ház a Káli-medencében van és fellépéseik helyszíne csak pár percre van otthonuktól.

Mint azt a három testvérből álló zenekar két tagjától Mészáros Erzsébettől és Vincétől megtudtuk, a szülők még a ’70-es években költöztek a Káli-medencébe, akkor mikor sok művész (zenész, képzőművész, filmrendező) döntött hasonlóképpen és választotta ezt a tájat új otthonának.
A művészek abban az időben sokat jártak össze és mivel a szülők zenéltek is, ilyen alkalmakon hamar előkerültek a hangszerek.
A testvérek már kisgyermekként is tanulnak zenét, de népzene szeretete csak középiskolás korukban került középpontba, amikor Erzsébet és Vince iskolatársaikkal együtt megalapították első népi zenekarukat a budapesti Kisképzőben. Amint Mátyás is felérte a nagybőgőt, csatlakozott hozzájuk, így már önállóan alkottak egy formációt, mellyel rendszeresen zenéltek összejöveteleken, kiállításmegnyitókon, különböző alkalmakon, valamint gyakori vendégei voltak népzenei táboroknak is.  Egyre több népzenésszel és táncossal ismerkedtek meg és egyre több helyre hívták őket. A Magyarhang zenekar nevet 2009-ben választották maguknak, amikor egy zenei összeállítással először kerültek fel az Új élő népzene című sorozat egyik lemezére.
Mindhármuk elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, ezalatt több európai országában és Oroszországban is megfordultak már, de a Káli-medencétől sosem nem szakadtak el. Szabadidejük nagyrészét mindig itt töltik és ha tehetik, a környéken zenélnek.  Ezért is örültek kimondottan a KŐFESZT-nek, hiszen a fesztivál az ő ízlésvilágukat tükrözi és nagyon tetszik nekik, hogy a szervezők igyekeznek a helyieket is bevonni a rendezvénybe.

A Magyarhang zenekar augusztus 27-én csütörtökön fog fellépni a KŐFESZTEN egy különös formációban, ugyanis a zenekarhoz csatlakozik Fodor Réka, aki cajon-on - egy spanyol ütőshangszer – játszik. Annyit ígérhetünk, hogy a magyar népzene és az autentikus spanyol dob garantáltan különleges hangzást fog hozni a fesztivál Hyde parkjába.


nemethgrg

text