Hatodszor is Szól(t) a fülemüle

A népzenészek és néptáncosok tehetségkutató versenyén

A „Geniusz” Jótékonysági Alapítvány immáron hatodik alkalommal szervezte meg a Szól a fülemüle Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató versenyét, amelyre a karanténszabályok betartásával a szabadban, a tiszapéterfalvai vidámpark területén került sor.

A megjelenteket Váradi Natália, a „Geniusz” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte.

Kiemelte: a népzene, a néptánc nemzeti kincsünk, olyan lelki táplálék, amelyből erőt meríthetünk a mindennapok nehézségeinek leküzdéséhez,
s „olyan érték, ami generációs mintával öröklődik, olyan örökség, amit tovább kell adnunk az utánunk következőknek, mert ez olyan erős kő, amely megmarad, bármilyen erős is a folyó sodrása” – fogalmazott.

Orosz Ildikó, a Szól a fülemüle ötletgazdája, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II.RFKMF) elnöke annak az örömének adott hangot, hogy

a hat évvel ezelőtt elindított tehetségkutató verseny immáron mozgalommá nőtte ki magát, amelynek alapjait Pál Lajos és felesége, Katalin rakta le a huszonöt évvel ezelőtt elindított népzenei és néptánctáborok megszervezésével.
És ez a mozgalom lassan intézményesült formában folytatódik: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány rendszerbe foglalja a Tulipán Tanoda keretében, mely Beregszászban a felújított Perényi kúriában, Nagydobronyban és Tiszapéterfalván pedig a II.RFKMF Egán Ede Szakképzési Centrumainak bázisán működik (ezekre szeptember 15-ig lehet jelentkezni).

Orosz Ildikó köszönetet mondott azoknak a szakembereknek, akik segítik zenei anyanyelvünk megismerését. Pál Lajos és Katalin örömmel nyugtázta, hogy ilyen nemes mozgalommá nőtte ki magát a népzene- és néptáncoktatás, s hogy immáron sikerült Kárpátalján is kinevelni a szakembergárdát.

Kepics Andzselika szakmai referens elmondta, hogy idén a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet nehezítette a zenészek, táncosok felkészülését, így ezúttal csupán 15 produkcióval neveztek be.

Ezek viszont magas szinten képviselik a „szakmát”. S erről a zsűri, a résztvevők is meggyőződhettek. A Pengető citerazenekar (felkészítő Simon Sarolta) szatmári népdalcsokrot, az Orchidea néptánccsoport (Ignácz Mária vezetésével, koreográfus Szidorcsák Krisztina) szatmári leánykérőt adott elő, a Nefelejcs hangszeregyüttes (Kacsó Marianna vezetésével) szatmári dallamokat szólaltatott meg,

Dzjapkó Rebeka kalotaszegi muzsikát játszott hegedűjén, az Eszterlánc néptánccsoporttól (Ignácz Mária, Szidorcsák Krisztina) mezőföldi tánokat láthattunk, Jőrös Ádám hegedűjéből szilágysági muzsika csendült fel (felkészítő: Becske Adrienn és Vámosi Csaba),
s nagy tetszést aratott a Viski rigók furulyaegyüttes is (felkészítő: Ötvös József).

A técsői Nereszen néptáncegyüttes (koreográfus Kristofóri Gyöngyi és Jőrös Dóra) szilágysági táncával meghódította nemcsak a közönséget, de a zsűrit is: ők lettek a néptánc kategória győztesei.

A viski Stók Szabolcs hegedűs (Becske Adrien és Vámosi Csaba tanítványa) magyarbődi muzsikával bűvölte el a nagyérdeműt – ő hangszeres szólistaként lett első,
a szintén viski Fülemüle Band (Becske Adrien vezetésével) pedig a hangszeregyüttes kategória legjobbja lett.

Gratulálunk a Felső-Tisza-vidékieknek, akik, mint az eredmény mutatja, taroltak az idei mezőnyben. A nyertesek oklevelet és ajándékcsomagot vehettek át.

Versenyen kívül – merthogy a Szól a fülemüle versenyben nem hirdettek ének kategóriát (ennek az Átal mennék én a Tiszán népdaléneklési verseny ad teret, csak sajnos idén elmaradt) – nagy sikerrel mutatkozott be a Gesztenyevirág énekegyüttes (felkészítő Komáromi Zsanett),

előadásukban beregi párosító dalok csendültek fel, illetve megtekinthettük az ungvidéki népzenei és néptánctábor (a karantén miatt szakkörként szervezték meg) idei résztvevőinek záróprodukcióját (felkészítő Rádik Krisztián és Beregszászi Boglárka).
Mindent összegezve: a résztvevők csodálatos produkcióknak örvendhettek ezen a délelőttön, és valamennyien élményekben gazdagodva térhettek haza.

Kovács Erzsébet

text