Megtartják a IX. Fonográf Fesztivált Komáromban

Rávkomárom

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia támogatásával december 3. és 6. között a Fonográf Fesztivált. A Felvidék legrangosabb zenei folklórseregszemléjéről Lakatos Róbert brácsaművész, szervező számol be.

„Elég későn érkezett a rendelet, amelyben leírtak szerint megtarthatók a szlovákiai kulturális rendezvények. Úgy érezzük, a Felvidéken nagy keletje van e nehéz napokban is a kultúrának, így eldöntöttük, hogy idén is megrendezzük a Fonográf Fesztivált. Természetesen ez a rendkívüli időszak fokozott óvatosságra int, így betartunk minden szabályt, hogy a jeles eseményre mindenki jó szívvel emlékezzen vissza. Ennek alapján a komáromi művelődési központ nagytermében csak maszkban lehet tartózkodni, s az ülőhelyeknek is csak a felét foglalhatják el a nézők. A védekezéshez hozzátartozik, hogy minden koncert után az egész helyszínt fertőtlenítjük” – fogalmazott Lakatos Róbert.

Minden előadó örül a fellépési lehetőségnek. Van ugyan bennük egy kis félsz, hogyan jutnak át a határon, de a magyar és szlovák jogszabályok alapján a művészi tevékenységet folytatók karanténkötelezettség nélkül utazhatnak.
„A vészhelyzet arra késztet minket, hogy csupán a koncertekre várjuk az érdeklődőket, a hagyományos koncertek utáni beszélgetés és a táncház is elmarad. Új fellépők is bemutatkoznak idén, így a Parapács Zenekar és az Ötödik Évszak zenekar is színpadra lép” – jegyezte meg.

Ezzel még nincs vége a programsorozatnak, márciusban – a többlépcsős támogatási rendszerhez igazodva – a IX. Fonográf Fesztivál második rendezvényét szervezik meg. Elképzelésük szerint – a tavalyi példa nyomán – Komárom mellett az eseményhelyszínek Kassával, Fülekkel, Dunaszerdahellyel bővülnek.  Feladatunk tehát van bőven, s lélekben és ötletekkel már a novemberi jubileumi X. Fesztiválra is készülünk.”

Csermák Zoltán

text