A cél, hogy a gyerekek ne feledkezzenek el őseik kultúrájáról

Ingyenesen letölthető, kétnyelvű népdaloktató kiadvány jelent meg Első Népzenei Füzetem címmel. Az érdeklődők magyar és szlovén népdalokat tanulhatnak meg belőle, és a tanulást szintén letölthető hanganyag is segíti. 

Új kiadványt jelentetett meg Laposa Julianna, a Zala együttes Junior Prima Díjas prímása Első Népzenei Füzetem címmel. A kiadvány a Folk Music Heritage Projekt keretein belül született meg, az Interreg Magyarország-Szlovénia Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. Összesen 34 dal kapott helyet benne: 17 magyar és 17 szlovén gyermek népdal, és valamennyi muravidéki régió zenei anyagába adnak betekintést.

A Magyar népdalokat idősebb Horváth Károly – körülbelül 13 ezres – gyűjteményéből választotta ki Laposa Julianna, a szlovének pedig többnyire 21. századi gyűjtőmunkákból kerültek ki.

 Laposa Julianna amellett, hogy a Zala együttessel zenél, országszerte tart gyerekeknek népzenei koncerteket évszakokra lebontva. Ilyenkor az év jeles népszokásait énekeli meg zenésztársaival. Mivel a járvány ezeket a koncerteket jelenleg nem teszi lehetővé, Laposa Julianna az online térben tart ének-zene foglalkozásokat. „Hiányzik a személyes kapcsolat, a próbák, az, hogy nem látom a sok mosolygós szempárt, de bízom benne, hogy hamarosan vége lesz ennek a helyzetnek, és ott folytathatjuk tovább, ahol abbahagytuk” – mondta az Origónak.

Az Első Népzenei Füzetem című kiadvány kereskedelmi forgalomba nem került, de erről az internetes felületről ingyenesen letölthető. A kiadványhoz hangfelvételek is tartoznak, melyek elősegítik a tanulást. Az összes dalt Laposa Julianna énekelte fel magyarul és szlovénul is. Laposa Julianna három évvel ezelőtt kezdett bele a NÉPI hang-színek című, népművészeti kiadványsorozatának első részébe, most pedig már készülőben van az utolsó rész, a tavasz-nyár is. 

text