Csík János: Ha elfelejtjük a múltunkat, a jövőnk is eltűnik

Hegedűjével a kezében nyílik ki és nyitja meg a világ lelkét – mondta Őze Áron színművész az Ez itt a kérdés portré legutóbbi vendégéről, Csík Jánosról, a Csík Zenekar alapítójáról a műsorban. A Kossuth-díjas népzenész Sipos Szilvia műsorvezetőnek elárulta, milyen tanítást adott át gyerekeinek és mit tart a zenekar legfőbb értékének.
„Leültünk a Kecskeméti Művelődési Központ előtt egy padra és eldöntöttük, hogy három fővel megalakítjuk a Csík Zenekart. Akkoriban senki sem adott volna értünk egy fabatkát sem" – mesélte Kunos Tamás, a zenekar brácsása az M5 vasárnapi esti portréműsorában. Mindez 1988-ban történt és mondani sem kell a népzene és a könnyűzenei műfajok ötvözésével új műfajt teremtve a mai napig óriási népszerűség övezi tevékenységüket. Bár a Csík Zenekar alapvetően mindig népzenei együttes volt, többször kalandoztak el a könnyedebb műfajok irányába. Ilyen volt például a Quimby „Most múlik pontosan" dalának feldolgozása. „Olyan nagy sikere lett a dalnak, hogy többen azt hitték később, hogy mi dolgoztuk fel ezt a dalt a Csíktól" – mesélte Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája a műsorban. 

A ZENEKAR SZÁMÁRA NAGY ELISMERÉS VOLT, HOGY 2000-BEN AZ OLIMPIAI JÁTÉKOKAT KÍSÉRŐ KULTURÁLIS PROGRAMHOZ ŐKET VÁLASZTOTTÁK KI, HOGY KÉPVISELJÉK MAGYARORSZÁG NÉPI KULTÚRÁJÁT SYDNEY-BEN. A múlt ismerete, értékeinek megőrzése mindig is fontos volt Csík János számára. „Ha elfelejtjük múltunkat, azzal nemcsak a jelenünk, hanem a jövőnk is eltűnik. Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk és arra is, hogy a magyar nemzetnek milyen népzenéje van. Legyünk büszkék az értékeinkre, és próbáljuk igényesebben élni az életünket" – fogalmazta meg gondolatait Csík János az Ez itt a kérdés portréban az M5 műsorán.

     
FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO
ÉDESAPJÁNAK FONTOS VOLT, HOGY GYEREKEI RENDSZERESEN OLVASSÁK A BIBLIÁT, SZERESSÉK A ZENÉT ÉS SZEREZZÉK MEG A JOGOSÍTVÁNYT. EZT A TANÍTÁST CSÍK JÁNOS IS ÁTADTA GYEREKEINEK, KIEGÉSZÍTVE SAJÁT HÁRMASÁVAL. „Kitartás, megbízhatóság, tisztesség – ezek végtelenül fontosak a mai rohanó, morálisan elsekélyesedett világunkban. Jó, ha az embernek van becsülete, tisztessége, jó, ha számíthatnak rá, ha tudják, kitartó és a nehézségek során is és képes másokért is tenni. Ezek fontos tulajdonságok ahhoz, hogy valaki jó tagja legyen a társadalomnak" – fogalmazott a népzenész.

Csík János az Ez itt a kérdés portréban embereket és történeteket is felidézett az elmúlt 30 évéből, sőt a műsorban visszaemlékezett saját újraszületésére is, hiszen 2002-ben elszenvedett balesete után nemcsak ismét meg kellett tanulnia járni, de még a dalokat is újra kellett tanulnia. Az addig, és főként az azóta elért sikerek kapcsán elmondta: „a Csík Zenekar az elmúlt három évtized alatt megtette a dolgát, nemcsak az autentikus népzene megőrzésben, hanem az értékének szélesebb körben való népszerűvé tételében is".

Ez itt a kérdés portré – minden vasárnap 19 órától az M5 műsorán!

text