Örökségek útján

Filmsorozat hazánk szellemi kulturális örökségeiről

Kard és kalács  – a Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon – PREMIER

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága filmsorozatot készít hazánk szellemi kulturális örökségeiről, amely az örökségeket hordozó közösségeket helyben, saját környezetükben mutatja be. A sorozat szerkesztője: Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója, rendező-operatőr: Kovács László, gyártó a Konkam Stúdió.

A filmsorozat szeptembertől látható az M5 csatornán. A sorozat első része Kard és kalács – a Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon címmel május 23-án 10:30-tól látható az M5 csatornán. A vasárnapi premier előtt május 21-én, pénteken 19:00 órától az M5 csatorna Librettó című kulturális műsorában dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatóasszonya és Horváth Zoltán, a Krisztus-katonák káplárja, Hajdúdorog város polgármestere beszélget a filmről, a hajdúdorogi hagyományról, és a szellemi kulturális örökségek megőrzésének fontosságáról.

 

Háttér: Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelyhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. A nemzetközi egyezmény célkitűzése a szellemi kulturális örökség megőrzése, az érintett közösségek szellemi örökségének tiszteletben tartása, az örökség jelentőségének tudatosítása helyi, nemzeti és nemzetközi szinten. Az egyezmény állami feladatainak szakmai koordinálását 2009. április 1-től a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága végzi. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén jelenleg 42 örökség-elem (és 9 jó megőrzési gyakorlat) szerepel.

Részletek a  Szellemi Kulturális Örökség honlapján!

 

Háttér: A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúdorogon az egykori zsoldos katonák - a hajdúk - húsvéti fegyveres szokását őrzi a Krisztus-katonaság hagyománya. Nagypéntektől a nagyszombati feltámadásig kardos legények feszes vigyázban őrzik Krisztus sírját, majd a vasárnapi pászkaszenteléssel fejeződik be a három napos szolgálat. Előtte hetekig gyakorlatoznak, hiszen a menetelés, alakzatok, őrtállás embert próbáló feladat, kell hozzá a testi és lelki erőnlét, mivel van, hogy másfél órán át kell fegyelmezetten, mozdulatlanul szolgálniuk. Az alakzatok nincsenek leírva, a tudást az egymást követő vezetők, a káplárok szájhagyomány útján adják tovább generációról generációra. A feltámadás örömét a szimbolikusan díszített kalács, a pászka megszentelésével, megvágásával fejezik ki. A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon 2016-ban került felvételre a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

text