Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2022. évi támogatása

HAtáridő: 2021. október 14

Magyarország Kormánya számtalan módon segíti a hazánkban élő őshonos nemzetiségeket identitásuk, nyelvük és kultúrájuk megőrzésében, melyben kiemelt jelentőségűek a nemzetiségi kulturális támogatások.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatot hirdet a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2022. évi költségvetési támogatására.

A pályázat célja a kiírás körébe tartozó nemzetiségek:

kulturális hagyományainak,
tárgyi és szellemi kulturális kincsei megőrzésének,
értékhordozó tevékenységeinek és
a teremtésvédelem érdekében végzett tevékenységeinek támogatása,
valamint a nemzetiségi közösségek közművelődési feltételeinek javítása érdekében a nemzetiségi közösség egészét vagy jelentős részét érintő, a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó kulturális és tudományos kezdeményezések támogatása,
a nemzetiségi közösség életében (dokumentáltan) jelentős személyek elhanyagolt, elhagyatott síremlékeinek karbantartása, javítási munkálatai.
A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren (NIR) keresztül lehet benyújtani, amely regisztrációt követően elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldaláról.

A pályázatok véglegesítésére 2021. október 14-én 16 óráig van lehetőség.

Változás, hogy a jelenlegi pályázati kiírás keretében 2 altémában lehet pályázatokat benyújtani. Az első altémában  a megpályázható és megítélhető támogatás összege 300.000 forint, a második altémában az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 200.000 forint, felső határa 1.500.000 forint.

A részletes pályázati kiírás és a NIR belépési pont megtalálható a www.bgazrt.hu oldalon.

NKUL-KP-1-2022 pályázati kiírás (pdf)
https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/palyazati_kiirasok/nemzetisegi_tamogatasok/2022/NKUL_2022_palyazati%20kiiras.pdf

text