Táncházregisztráció

Október 31-ig

Táncházak szervezői, táncházat működtető zenekarok figyelmébe!

A Hagyományok Háza a táncházak szervezői részére ezen az oldalon keresztül on-line regisztrációs lehetőséget biztosít.

Mi a táncházregisztráció?
A szerzői jog védelméről szóló törvény alapján a folklór megnyilvánulásai nem tartoznak a szerzői jogvédelem körébe. Amennyiben tehát egy táncházban csakis és kizárólag népzene (folklór) hangzik el, a táncház üzemeltetőjének nem kell jogdíjat fizetni, mivel nem hangzik el jogvédett zenemű. Egy táncház üzemeltetőjének előzetes bejelentési kötelezettsége van, melyben nyilatkoznia kell a Szerzői Jogvédő Irodának (Artisjus), a táncházban felhasznál-e jogvédett zeneművet, ha igen, akkor pontosan melyeket. A Hagyományok Háza ezen az oldalon keresztül on-line bejelentési lehetőséget kínál föl azon táncházak szervezői részére, mely táncházakban csakis és kizárólag magyar ill. magyarországi nemzetiségi népzenét használnak fel, szerző jogdíjas műveket egyáltalán nem. Így a táncházak adatai már eleve ellenőrzötten kerülnek az Artisjus-hoz, mely ezt a csoportos bejelentést a Hagyományok Házával kötött együttműködési megállapodás alapján tudomásul veszi.

Mi a helyzet a nem magyar táncházakkal?
Ha valamely bejegyzett magyarországi nemzetiség ill. kisebbség kultúrájának részét képező népzene szól a táncházban, ezen az oldalon keresztül az is regisztrálható. Bármely más népzene („nemzetközi folklór”) esetében ez a regisztrációs lehetőség sajnos nem érvényes, mivel a Hagyományok Háza és az Artisjus közötti megállapodás csakis a magyar ill. magyarországi nemzetiségi népzenére vonatkozik.

Mi a regisztráció menete?
Nagyon egyszerű:  csak ki kell tölteni az on-line űrlapot. 

Mi a regisztráció határideje?
Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület és a Hagyományok Háza közötti együttműködési megállapodás értelmében a Hagyományok Háza minden negyedévet követő hó 15. napjáig az Artisjus rendelkezésére bocsátja azon táncházak listáját, amelyekben igazolhatóan csak és kizárólag népzenét játszanak. Ehhez az adott táncház szervezőinek ezen határidő előtt, általában a negyedévet követő hónap 10. napjáig be kell jelentkezniük a Hagyományok Házánál, ahol a Táncház Egyesület képviselőivel együtt – a táncházban zenélő zenekar tevékenységének ismeretében – összeállítják a jogdíjmentes táncházak következő negyedévre vonatkozó listáját.

Hogyan kell a táncház programját részletezni?
PROGRAM (MINTA)

17-18 óra:
Gyerektáncház (dél-dunántúli táncok)
18-19 óra:
Széki táncrend
19-20 óra:
Népdaltanulás (szatmári népdalok)
20-21 óra:
Felső-Tisza–vidéki (Nagyecsed környéki) táncrend
21-22 óra:
Jobbágytelki táncrend
22-24 óra:
Táncrend(ek) rendelés szerint (mezőségi, kalotaszegi, gömöri táncrend igény szerint)
A részletes program hiányában nem tudjuk elbírálni a regisztrációt. Lehetőség van különböző fájlokat is csatolni a program rubrikához. Fölhívjuk a szervezők figyelmét, hogy az Artisjus bármikor ellenőrizheti a táncházak programját.

Mi a teendő, ha egy táncházban részben elhangzanak jogvédett művek is?

Amennyiben egy táncházban előfordulnak jogvédett művek, úgy azok arányához igazodva a korábbinál mérsékeltebb jogdíjat kell befizetni az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részére. A részletes szabályozást a megjelenő jogdíjközlemény tartalmazza. Ez esetben viszont a táncház ill. az adott alkalom nem kerülhet fel a jogdíjmentes táncházak listájára. Ilyen esetekben a szokásos módon közvetlenül az Artisjus-szal kell fölvenni a kapcsolatot.

 
További felvilágosítás:
e-mailben: tanchazregisztracio@hagyomanyokhaza.hu

text