Elhunyt Csiszár Aladár


Csiszár Aladár (1937-2022)

Szomorúan vettük tudomásul, hogy a Népművészet Mestere, Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás az égi népzenészek sorához csatlakozott.

Csiszár Aladár 1937. május 18-án született Magyarpéterlakán. A Maros mente, és talán egész Erdély egyik legnagyszerűbb hegedűsét tisztelhetjük benne. Zenészközösségbe született, hegedülni kisgyermekkorától tanították. Első tanítója édesapja Csiszár János volt, aki Marosvásárhely környéki falvakban muzsikált. Korai halála után a falu legjobb prímása, Lunka „Bolond” Jóska tanította. 9 évesen már önállóan, bandával játszott lakodalmat, akkor még az „öregek” (Rácz Samu cimbalmos, Rácz Lukács csellós) kíséretével. Később kialakította saját bandáját.

Az 1989-es változások után a magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlő zenésze, 1999-től a jobbágytelki „Marosszéki Népzene és Néptánctábor” hegedűtanára. Mind a fiatalabb népi hegedűsök, mind a szakmailag már elismert népzenészek mesterüknek és példaképüknek tekintik. Olyan muzsikusegyéniség, akit nemcsak falujában ismernek el, de európai és amerikai turnéi után mára az egész világon. Mind hangképzése, mind vonókezelése megfelel a vidék stílusának, mégis karakteres, határozott intonációi, változatos, letisztult díszítései kiemelik őt a vidék zenészei közül, sőt a városi kávéházi-éttermi muzsikusok közül is. A Népművészet Mestere díjat 2014-ben kapta meg.

Főhajtással emlékezünk rá, pihenése legyen csendes!

---------------------------

Virrasztása február 15-én, kedden 18 órától lesz a körtvélyfái temető ravatalozójában.
Utolsó útjára február 16-án, szerdán 13 órakor kísérik a körtvélyfái temetőben.

(Folk Center Alapítvány)

text