Bodza Klára 80 éves

Ünnepi koncerttel köszönti a népzenei szakma Bodza Klárát 80. születésnapján. Sokszínű és sokrétű pályafutásának két csomópontja az előadóművészet és a népi ének oktatás.

Előadóként a népzene és a régi zene birodalmát egyaránt bejárta. A népi ének oktatása területén munkássága iskolateremtő. A művészetoktatás valamennyi szintjén tanított: az Óbudai Népzenei Iskolában, a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd pedig a Zeneakadémia Népzene Tanszékén. A Hagyományok Háza képzésein tudását, módszertani ismereteit az énektanári szakma képviselőivel is megosztotta. Sorra kerültek ki ismert és elismert énekesek a keze alól. Az öt kötetes Magyar népi énekiskola című munkája, melyet Paksa Katalinnal és Vakler Annával közösen állított össze, a népi ének oktatás kulcsfontosságú műve, melyet sok százan forgattak ezidáig haszonnal.

Tankönyvírói és oktatói pedagógiai munkásságát Németh László és Eötvös díjjal jutalmazták. A hagyomány továbbadásában betöltött szerepéért Életfa-díjat kapott. A gazdag, tartalmas, sikeres pályafutás mellett szabadidejében verset ír, jógázik.

Közreműködők:

A Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói és tanárai
A Budafoki Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, volt és jelenlegi tanárai
A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, tanárai
Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei
Villő Énekegyüttes
Navratil Andrea
Szalóki Ágnes
Musica Historica

text