Folkrádió

Aratott a néptáncos székely virtus

Hangsúlyos visszhangja volt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes magyarországi turnéjának. A hónap elején napokon át olvashatóak voltak a magyar sajtóban a csíkszeredai néptáncegyüttes vendégszereplésével kapcsolatos vélemények, dicséretet ritkán osztó kritikus tollú újságírók is pozitívan fogalmaztak a góbéságra épülő vidám táncjátékról.

A hónap elején tartott magyarországi turnéja során a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes sorozatos sikert tudhat a háta mögött. Egerben, Budakeszin, Budapesten és Siófokon mutatták be a Góbé virtus című farsangi táncjátékot, mindenhol telt ház fogadta őket és hosszas taps zárta produkciójukat. Az egri Városi Újság cikkírója, Abkarovits Endre jegyzi: „Alig akarták a nézők leengedni a táncosokat a színpadról. A népzene, néptánc rajongói a Hargita révén újabb nagy élményben részesülhettek. Kár, hogy ritkán adódnak ilyen periódusok városunk életében! Ezúttal nemcsak autentikus néptáncokat láthattunk tőlük, mint 2001-ben és 2002-ben, hanem a Góbé virtus című táncjátékot, amely hagyományos székelyföldi táncokra építve idézte fel a farsangi ünnepkör mókázásait, vidám hangulatát. Orza Cãlin koreográfiáját talán leginkább az ötletgazdag, szellemes szavakkal tudnám jellemezni. Külön érdem illeti a mesélőt, Gábos Endrét, aki keretbe foglalta a történetet, jóízű székely beszédével és szépen előadott dalaival hozta közel hozzánk a székelyek gondolkodásmódját, a végén még egy kis aktuálpolitikát is belecsempészve.

A budapesti Hagyományok Házában tartott bemutató után a Magyar Nemzet árpilis 2-i lapszámában Margittai Gábor hangsúlyozza: „Az együttes szokott formáját hozta: a székely táncok anyanyelvi szintű tudását olykor irodalmi bőségű szókinccsel, ötlet- és poénparádét minden esztétizáló önmutogatás vagy túlhajtott néprajzi önigazolás nélkül. Annak biztosítékát, hogy érdemes táncban gondolkodni és lélegezni.(…) A dramaturgia hol a népmesék, hol a székely viccek észjárását követi, visszafogott kellékhasználattal percek alatt eléri, hogy a közönség egyszerre gyönyörködjön és hasát fogva nevessen. Nos, éppen ez az, amire ma igen kevés néptáncegyüttes képes.

Jövő héten (szerdán és csütörtökön 19 órától) újabb bemutatót tart az együttes a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. Az Orza Cãlin rendezte, Még szólnak a harangok című produkció a mezőségi népi kultúrából nyújt ízelítőt.

ANTAL ILDIKÓ

Hargita Népe, 2007. április 13.