Folkrádió

Népzene szól öt napig a Dugonics téren

A cél a multikulturális kapcsolatok erősítése, ifjúsági rendezvények szervezése Magyarország és Szerbia határ menti régióban.

„Kis pacsirta a magasba, hangja az eget hasíjja – csendült fel a népdal Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes előadásában szerda este a Dugonics téren, ahol május 8. és 12. között Street Folk Fesztivált rendeznek a Magyarország–Szerbia Interreg–IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a Modern Folking projekt részeként.

A cél a multikulturális kapcsolatok erősítése, ifjúsági rendezvények szervezése Magyarország és Szerbia határ menti régióban. Ennek kiemelt jelentőségű programsorozata a mostani fesztivál, mely utcára viszi a magyar és a szomszédos nemzetek, főként a balkáni térség népi kultúráját, a zenét és a táncokat.

A megnyitón Dobrotka Ágnes projektmenedzser kiemelte, ezt látni és hallani kell. Hozzátette, a szervezők kihozták a köztérre mindazt, amiben hisznek, ami visszanyúlik a népművészethez, a népzenéhez és a néptánchoz, csak modern köntösbe csomagolva. Kondé Lajos plébános, a Katolikus Ifjúsági Ház vezetője az idén 18. születésnapját ünneplő Millenniumi Kávéház tekintetében szólt.

Mint mondta, fontosnak tartják, hogy jelen legyenek a város kulturális életében, hogy nyitottak legyenek a jó szándékú emberek felé, hogy olyan üzenetet közvetítsenek, ami boldoggá teszi az embereket, valamint hogy továbbadják az értékeket. Kiemelte, ezt felnőttként is megtartják majd, a mostani fesztivál pedig örömünnep számukra. Simoncsics János, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója arról beszélt, hogy a háromdimenziós téren ikonikus a folklór és a néptánc jelenléte, hiszen 46 évvel ezelőtt ott rendezték az első táncházat, évről évre pedig innen indul a néptáncfesztivál. Hangsúlyozta, a magyar folklór nem haldoklik, 1974 óta legalább tízszeresére nőtt a néptánccsoportok száma a városban, felnőttek és gyerekek egyaránt járják.

Az est során hallható volt a Népzenei Kamaraműhely és a Babra együttes műsora is, míg a következendő napokban számos koncerttel, népi kézműves-foglalkozással, tárlattal és sok más értékes programmal várják az érdeklődőket.

Kiss Anna

Dél-Magyarország, 2019. május 8.