Folkrádió

Tallózó

Fölszállott a páva – Ők küzdenek a továbbjutásért

Holnap este folytatódik a második elődöntővel a Fölszállott a páva gyermekévadának élő műsora a Duna Televízión. Magyarország egyetlen néptáncos és népzenei tehetségkutatójában most is négy kategóriában mutatja meg tudását az újabb tizenkét produkció, akik közül a decemberi középdöntőkbe zsűri juttatja tovább a legjobb hat produkciót.

Lokál, 2019. november 14.


Minősítő versenyt és találkozót rendez az Alba Regia Táncegyesület

Minősítő versenyt és találkozót rendez az Alba Regia Táncegyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ: a Közép-Dunántúli régió amatőr néptáncegyütteseinek minősítő fesztiváljának a székesfehérvári Művészetek Háza ad otthont 2019. november 24-én, vasárnap 10.30 órától.

szekesfehervar.hu, 2019. november 14.


Vidékre költözött a népművészeti fesztivál

A Kalocsai Orosz Információs és Kulturális Központ az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanáccsal és a Budapesti Orosz Kulturális Központtal közösen szervezte meg a XI. Orosz Népművészeti Fesztivál és Versenyt a Kalocsai Színházban, szombaton.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2019. november 14.


Művész és pedagógus
A „Hajnali” Foltin Jolánra emlékezik

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november negyedik hetében a nemrégiben elhunyt kiváló táncpedagógusra és koreográfusra, Foltin Jolánra emlékezik. A zenei összeállításban a szerkesztő Martin György és Kallós Zoltán népzenei gyűjtéseiből válogat.

Dr. Csermák Zoltán hírlevele, 2019. november 14.


Újra fénykorát éli a magyar táncházmozgalom

Keleti népzenék gyűjtésébe kezdett a Hagyományok Háza, és az első együttműködés az azerbajdzsáni folklór intézettel történik – derült ki a „Városok jövője – közösségek művelődése” című szakmai konferencián. A rendezvényen a táncházmozgalom, és az azokat működtető, illetve nekik otthont adó intézmények vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat.

Baranya megyei hírportál, 2019. november 13.


Három éjjel, három nap
Elkezdődött az Erdélyi Prímások Találkozója Csíkszeredában

Mesterkurzusokkal, tudományos előadással vette kezdetét a huszonkettedik alkalommal megszervezett Erdélyi Prímások Találkozója. A főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szakmai partnereivel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékével és az MTA Zenetudományi Intézetével karöltve ebben az évben is színvonalas, tartalmas programmal várja a magyar népi kultúra kedvelőit és a mulatni vágyókat. Az eseményt felvezető sajtóeseményen a szervezők jó hangulatú visszaemlékezésekben idézték fel a zenészek meghívásának keserédes, sokszor humoros pillanatait.

Maszol, 2019. november 13.


AranyAsszonyok nyitják a XVI. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót

A 20 éves jubileumát ünneplő kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a XVI. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra november 21. és 23. között a Diákművelődési Házba.

Maszol, 2019. november 12.


Több száz fellépő, több ezer néző a népzene- és néptánctalálkozón

Több százan léptek színpadra, és mintegy kétezren nézték meg a produkciókat a hétvégén a sepsiszentgyörgyi 31. Népzene- és Néptánctalálkozón.

Székelyhon.ro, 2019. november 11.


Hagyományőrző csoportok szakmai napját rendezték Bogyiszlón

Sárközi hagyományőrző együttesek szakmai napjának adott otthont szombaton a bogyiszlói művelődési ház. A házigazdák mellett alsónyéki, decsi, őcsényi, paksi, pálfai, sárpilisi és sióagárdi résztvevői voltak a találkozónak. A rendezvény a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Bartina Néptánc Egyesület és a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület partnerségében szerveződött.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2019. november 11.


Népzene- és néptáncforgatag

A közel 800 meghívottat felvonultató rendezvény szemet gyönyörködtető és szívet dobogtató eseményei ismételten rádöbbentettek, hogy felbecsülhetetlen értékű folklórkincs birtokában vagyunk, amelyet évszázadok alatt gyöngyözött ki a magyar lélek.

Székely Hírmondó, 2019. november 11.


Egy nap a népzene jegyében

Idén utolsó alkalommal rendezik meg a Benczúr Házban a Halmos Béla Klub névre hallgató eseménysorozatot. Már három nagysikerű rendezvény során hallgathattunk előadásokat, nézhettünk kurrens népzenei koncerteket, illetve mi magunk is táncra perdülhettünk. De még közel sincs vége, hiszen november 12-én újra népzenével telik meg a Benczúr Ház.

Magyar Hírlap, 2019. november 11.


Magyar néptáncok három országból, egy színpadon

Az idei, XVII. kiadásra már pénteken megérkeztek a határokon túli résztvevők: a dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes és a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Néptánccsoport, a Vajdaság Észak-bánsági körzetéből.

Nyugati Jelen, 2019. november 11.


Hatalmas sikerrel ért véget az idei Muzsikáló Magyarország programja

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Magyarország 2019. címmel meghirdetett pályázata eredményeként 52 magyarországi – vidéki és budapesti – vendéglátó egység számára biztosította cigányzenekar foglalkoztatását. A program idén augusztus 1. és november 2. között valósult meg, célja a hagyományos cigányzene támogatása és népszerűsítése volt.

Magyar Hírlap, 2019. november 8.


Négy debreceni produkciónak is szurkolhatunk

Ismét van oka büszkélkedni a cívisvárosnak: a pénteken induló, Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor új gyerekévadának elődöntőjébe négy debreceni produkció is bekerült.

Hajdú Online, 2019. november 8.


Ismerjék meg a Fölszállott a páva győri különdíjasát

...Csiba Júlia népdalénekes, a fiatalon elhunyt színművész Kaszás Atttila unokahúga, a néptánc és a népzene szerelmese, a Fölszállott a páva vetélkedő különdíjasa.

Kisalföld, 2019. november 7.


Emlékhelyek példaképeinknek
Jótékonysági táncház- és koncertsorozat Erdélyben

Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza jótékonysági koncertsorozatot szervez híres zenészek nyughelyének rendbetételére.

Dr. Csermák Zoltán hírlevele, 2019. november 7.


Fölszállott a páva: Lepetye lesz az élő tévés adásban

Roppant színvonalasan ropják a táncot a Fölszállott a páva aktuális kiírásának résztvevői, akik között ott van a nyíregyházi Tánctanoda Figurkák csoportja is.

SZON, 2019. november 5.


Néptánc- és népzenetalálkozó lesz Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszentgyörgyi Néptánc- és népzenetalálkozó 31. kiadását szervezi meg a hétvégén, november 8-án és 9-én a Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány.

Székelyhon.ro, 2019. november 4.


Jubilál a londoni Hunique Néptáncegyüttes

Nagy a sürgés-forgás mostanság Londonban a Hunique Néptáncegyüttes háza táján, magyar népzenétől zeng a környék majd minden este. Az Egyesült Királyság fővárosában működő táncegyüttes idén november 16-án nagyszabású, egész estés gálaműsorral ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Az eseményről, az előkészületekről és a tánccsoport történetéről fogadjátok szeretettel az együttes vezetői, Anita és Boldizsár beszámolóját.

Hunique Néptáncegyüttes, 2019. november 4.


Ők jutottak tovább a Fölszállott a páva második válogatójából – teljes a létszám

Újabb huszonnégy produkció jutott tovább a Fölszállott a páva idei gyerekévadának második felvezető adásából pénteken.

atempo.sk, 2019. november 1.