Folkrádió

Tallózó

Paár Julianna: „Tévhit, hogy a gyerekeket éjjel-nappal szórakoztatni kell”

Az énekesnő nevéhez több nemzetközileg is elismert népzenei album kapcsolódik, egyedi hangja és színpadi jelenléte által pedig már pályája elején kiemelkedett generációjának előadói közül. Saját gyermekei születése után kezdte el interaktív népzenés foglalkozásait zeneterápiás szemlélettel átitatva, melynek a Hangoló nevet adta. A zenei nevelésről szerzett tapasztalatait és gondolatait a lemezmegjelenés kapcsán osztotta meg velünk.

Papageno, 2019. október 15.


Mesterek és tanítványok
Örömzene Kodály szellemében

Csonka Ferenc koncertjével folytatódik a Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozata. A Halmos Béla vándordíjas zenész október 27-én mutatkozik be tanítványaival az intézmény Átriumában.

Dr. Csermák Zoltán hírlevele, 2019. október 15.


Lassan túl lesz az országos elődöntőkön a Bíborpiros szép rózsa

Országos elődöntőihez érkezett az idei Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő. A peredi és a ragyolci elődöntők után október 20-án kerül sor a harmadik, buzitai elődöntőre, ahogy a hétvégén megrendezik az országos citeratalálkozót is Nemesabonyban, s a legjobbak (mintegy 90-100 produkció) november 23-án találkoznak majd Dunaszerdahelyen.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. október 14.


Isztria lelkébe írta be magát a Balaton

A Balaton néptáncegyüttes második alkalommal vett részt az október elején megrendezett horvátországi FAKS Dance International Folklore fesztiválon Rovinjban. Szlovén, spanyol, osztrák és horvát táncegyüttesek mellett egyetlen magyar meghívott vendégként vettek részt az isztriai fesztiválon több mint ötven fővel.

Sonline, 2019. október 13.


Szárba szökik az elvetett mag

Huszonkilenc produkció, több mint háromszáz résztvevő, több mint négyórás műsor – ha gyorsszámvetést végeznénk, ezt mondhatnánk a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége szervezésében az elmúlt héten immáron huszonkilencedik alkalommal megrendezett Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválról, amelynek Péterfalva adott otthont.

Kárpátinfo, 2019. október 12.


Felvidék kincsei
A Hagyományok Háza tematikus napja

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját. A palettán gyermekprogramok, film és lemezbemutatók, igényes népzenei összeállítások szerepelnek, s a jeles napon a felvidéki konyha kedvelői is megtalálják számításukat.

Hagyományok Háza, 2019. október 11.


Már húsz éve forog Debrecenben a Motolla kereke

Sűrű volt ez a két évtized, lesz mire visszaemlékezni a szombati mulatságon. Az egyesület alapítóival beszélgettünk. Interjú.

Debreceni Hírek, 2019. október 10.


Ma van a népi játék napja

Balatoni Kata szervezésében a világ minden tájáról csatlakoznak a népi játék napja kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy a diákok oktatásában a magyar népi játékok elnyerjék méltó helyüket.

atempo.sk, 2019. október 9.


Csángó dallamok Beregszászban

8 koncert – 8 ország – egy nemzet jelmondattal került megszervezésre az a nagysikerű zenei rendezvénysorozat, amely rendszeresen állomásozik Kárpátalján is, s melynek célja a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek a népzene és világzene hídjain átívelő találkozása. Október 5-én a Sodró együttes előadása nyitotta meg az eseményt, majd koncertet adott a Servet együttes.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. október 9.


A Hagyományok Házában lép fel a Nagyvárad Táncegyüttes

Napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit látja vendégül a Népek tengere című előadásában a Nagyvárad Táncegyüttes október 13-án a budapesti Hagyományok Házában.

Erdély Online, 2019. október 8.


Hajdúság mutatkozott be az ungvári folkkocsmában

A nyári szünetet követően folytatódott a februárban elindult folkkocsmaprogram ötödik évada. Az október 3-án megrendezett eseménynek most is az ikonikus Váralja múzeum-kávézó adott otthont. A program vendégei ezúttal a Debreceni Népi Együttes táncosai voltak, akik saját tájegységük, a hajdúság színes világát mutatták be az érdeklődők számára.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. október 7.


A jövőről is szól az új Fölszállott a páva

A műsor a szeptemberi válogatók legjobb pillanataival indul október 25-én a Duna Televízión.

Origo, 2019. október 7.


A lábmunkát focival kezdte a néptáncos

A minap, a Békés megyei VOSZ-gálán Prima díjjal ismerték el a mezőberényi székhelyű „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskolát. A lassan két évtizede kimagasló oktató-nevelő munkát végző, tevékenységével a hátrányos helyzetű térségeket és gyermekeket jelentősen segítő intézmény igazgatóját, Szabó Csabát ezért is választottuk a hét emberének.

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. október 7.


Van csárdása Biharnak is

Hagyomány a szüret, a bál, a mulatság: talán a környék legnagyobb szüreti összejövetele van Kismarjában.

Hajdú Online, 2019. október 6.


Eredményt hirdettek Komáromban, az Országos Néptáncfesztiválon

Péntek délután, közel 200 táncos érkezett a komáromi Városi Művelődési Központba, ahol egész hétvégén zajlottak a versenyporogramok és különböző kísérőrendezvények. A Deákos Szólótáncverseny és a Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjének eredményeit a vasárnap délelőtti szakmai konferencia végén hirdették ki.

Új Szó, 2019. október 6.


Vízmelléki népzene
A Hagyományok Háza új kiadványa

A Hagyományok Háza Vízmelléki népzene címmel adott ki – Kozák József ádámosi prímás dallamaiból – hangszeres népzenei példatárat. A Horváth Attila – Árendás Péter gondozásában megjelent kiadvány hiánypótló értékeit az előbbi társszerző foglalja össze.

Dr. Csermák Zoltán hírlevele, 2019. október 3.


Sej, Galgahévíz…
A Kossuth Rádió kora reggeli műsora a Galga-vidékről

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora október második hetében Galga-vidék népzenéjét mutatja be. A szerkesztő ezúttal is az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogat.

Kossuth Rádió, 2019. október 3.


Citerások továbbképzése Óbudán

Az Óbudai Népzenei Iskola (1036 Bp. Mókus u. 20.) ebben a tanévben elindítja a Középhaladó citerások szakmai továbbképzését.

Óbudai Népzenei Iskola, 2019. október 3.


Továbbadni, építeni - beszélgetés Majoros Róberttel

...Egyszerűen a dolgok pozitív oldalát szeretem látni! - beszélgetés Vastag Richárddal
A napokban olvastam, hogy Szent Gellért Díjban részesített a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mit kell tudni erről a díjról?

A Mozgás Törvénye - blog, 2019. október 2.


Népzenei pályázatok ismét az NKA Halmos Béla Programban

Az őszi kiírásban 4 altémában van lehetőség a pályázatok benyújtására. Zenészként portfóliód fejlesztésére, hazai, Kárpát-medencei és külföldi programok utazási költségeire kérhetsz támogatást. Népzenei koncertsorozatok, nagykoncertek, megrendezésére, egyesületként, programhelyszínként és zenészként is pályázhatsz, emelett pedig támogatunk népzenei táborokat is.

Halmos Béla Program, 2019. október 1.


Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő
Jelentkezési határidő: 2019. október 15.

A Hagyományok Háza idén másodízben hirdette meg a népi előadó-művészeti alkotások minősítésére vonatkozó pályázatát, amelyre az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is lehet jelentkezni.

2019. október 1.