Folkrádió

Tallózó

„Ujjé, a Ligetben nagyszerű”
FolkLiget a torockói fesztiválon

A festői Torockó ad otthont idén is Erdély legjelentősebb összművészeti programsorozatának, a Double Rise Fesztiválnak. A Hagyományok Háza különleges összeállítással készül a jeles eseményre.

Hagyományok Háza, 2019. június 26.


Koronavárosok találkozója – tizenegyedszer

A hajdani öt koronaváros – Técső, Visk, Huszt, Hosszúmező és Máramarossziget – találkozóját idén tizenegyedik alkalommal is Visk rendezte meg. Az eredetileg kétnapos összejövetel ma már egy egész hétig tart, ami a szülők kérésére alakult néptánc-, népzene- és kézművestáborral veszi kezdetét, ahol szívesen látnak minden érdeklődőt.

Kárpáti Igaz Szó, 2019. június 25.


A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes férfi és női néptáncosokat keres

A próbatáncra 2019. július 4-én 9:00 órától kerül sor az intézmény székhelyén (Csíkszereda, Temesvári sugárút 6.). Jelentkezni 2019. július 3-ig lehet önéletrajzzal és személyazonossági igazolvány másolattal a hargitaneptanc@gmail.com e-mail címen, vagy személyesen a csíkszeredai Városi Művelődési Házban.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2019. június 25.


Népzenei híreink a határon innen és túlról

Az NKA Halmos Béla Program és a Benczúr Kerti Esték együttműködésének köszönhetően idén nyáron a Benczúr Ház a fekete-fehér filmek mellett szabadtéri népzenei koncertekkel várja a látogatókat. A nyár során összesen öt alkalommal élvezhetjük a belvárosban az élő népzenét szerda esténként.

Halmos Béla Program, 2019. június 25.


Meghosszabbodott a Fölszállott a páva következő évadának jelentkezési határideje

A Duna Televízió és a Hagyományok Háza meghosszabbította a Fölszállott a páva következő évadának jelentkezési határidejét: egy héttel tovább, június 30. éjfélig lehet beküldeni a pályázatokat.

Fölszállott a páva, 2019. június 24.


Helyi történetekkel nyitott a szabadtéri - libabőr, olykor morgás fogadta

Édesanyám is volt nékem, de már nincs ,,...mer' elvitte a szegedi nagy árvíz. Énekelte egy kislány a Dóm téren, s a falak szomorúan verték vissza dalát. A Szegedi Szabadtéri Játékok évada egy kétrészes táncjátékkal indult, a Hullámzó világgal - a közönség nagyja ünnepelt, noha egyeseknek sok volt a csárdásból.

Délmagyar.hu, 2019. június 24.


Élő hagyomány
Mintha sokadik fölvirágzását élné a hazai néptánc

Igazi lokálpatrióta produkciót láthatott a közönség a hétvégén a Dóm téren, ami büszkeséggel dobogtatta meg minden szögedi szívét, de a néptáncot szerető „gyüttmöntök se távoztak fancsali arccal, ebben biztos vagyok. A néptáncos közösségben csak Zsurának hívott legendás táncos-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán megint olyan produkciót tett az asztalra – pontosabban a színpadra –, amit évekkel később is lehet majd emlegetni.

Délmagyar.hu, 2019. június 24.


Laposa Julcsi:
„Az emberek közérzetére próbálok hatni: megmutatni nekik, hogy a zene az övék”

Hogyan lesz valakiből zenei mediátor? És egyáltalán, mi az? Laposa Julcsi Junior Príma Díjas népzenésszel, zenei mediátorral a Partitúra Zala megyei adásának forgatásán találkoztunk.

Fidelio, 2019. június 24.


„Magoncok” örömzenéje a templomban

Ha vége a tanévnek, jön a Magonc Együttes. Ez már hagyománynak számít Nagykállóban. Az Óbudai Waldorf Iskola növendékeiből alakult zenekar minden évben egy hetet tölt Nagykálló-Harangodon, ahol a népzenéé a főszerep.

Hírek 360, 2019. június 24.


Mindenkinek szüksége van a mesemondás varázslatára
Zalka Csenge a Mandinernek

A szóbeli mesemondást semmivel nem tudjuk helyettesíteni – mondja Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó a Mandinernek. A mesemondó szerint ebben a varázslatban mindenkinek részt kellene vennie, a gyerekeknek úgy kellene felnőniük, hogy hallanak élő szóban történeteket. Interjúnk.

Mandiner, 2019. június 23.


Egy néptáncoktató és népviselet-készítő, aki egész lényével hirdeti: merjetek magyarok lenni

Profánul szólva, a magyar közösségi rendezvények sztárja. Pedig nem tesz semmi különöset, csak jelen van a tömegben. Jelenlétét a gyönyörű népviselet teszi impozánssá. Mint a francia forradalom nőalakja, magasba emeli a zászlót: Merjetek magyarok lenni! – mondja egész lényével. Kelemen Petra Piroska Párkányban nőtt fel, apai nagyszülei által erősen kötődik Bényhez.

Ma7, 2019. június 23.


Bemutatták tudásukat a hagyományőrzők

A bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központ adott helyet a Hagyományőrző Együttesek Bemutató Színpada és Minősítése című rendezvénynek az elmúlt szombaton.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2019. június 23.


Népi kultúrák találkozása a Szejkén

Örmény, görög, rutén, ukrán, orosz-lipován, szerb és természetesen magyar néptánccsoportok előadásait tekinthették meg vasárnap azok, akik kilátogattak a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőre, az 53. alkalommal megrendezett Szejke Népzene- és Néptáncfesztiválra. A Romániában élő nemzeti kisebbségek táncai és népviselete mellett Székelyudvarhely hét magyarországi testvérvárosának a néptánccsoportjai is felléptek a rendezvényen, illetve helyi és környékbeli települések együttesei is.

Székelyhon.ro, 2019. június 23.


Július elején indul a Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

Idén a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett tíz társulat mutatkozik be.

Délmagyar.hu, 2019. június 23.


Perdült a szoknya

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány szervezésében immár második alkalommal került megrendezésre a Nagydobronyi Népzenei és Néptánc Tábor. A táborba elsősorban olyan tanulók jelentkezhettek, akik vonzódnak a néptánc és népzene iránt, és már betöltötték a 9. életévüket.

Kárpátinfo, 2019. június 22.


I. Mérai néptáncverseny felhívás
Jelentkezési határidő: 2019. július 15., 24.00 óra

A Méra Világzenei Csűrfesztivál a Martin György Néptáncszövetséggel közösen a kalotaszegi néptánchagyomány előtt tisztelegve, legényesversenyt szervez Mérába, augusztus 3-án.

Méra Világzenei Csűrfesztivál, 2019. június 22.


Hommage à Lajtha László
Emlékezés a kiváló zeneszerző-zenetudósra

A Hagyományok Háza június 29-én, szombaton emlékezik Lajtha Lászlóra, a Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenegyűjtőre és pedagógusra. A rendezvénysorozat 17.30 órakor, a zeneköltő egykori lakóhelyének falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődik.

Hagyományok Háza, 2019. június 22.


Lóháton érkeztek Várdára a messziről jött néptánc mesterek

Megtelt a várdai faluház csütörtökön este, a néptánckultúra csalogatta az érdeklődőket. A kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület férfitáncosai adtak emlékezetes műsort a vendégeknek több somogyi települést is érintő túrájuk keretein belül.

Sonline, 2019. június 22.


Magyar Örökség Díjat nyert a Skanzen

Magyar Örökség Díjat vehetett át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2019. június 22.


Muzsikáló Magyarország 2019

A pályázat célja: a hagyományos éttermi cigányzene támogatása és népszerűsítése.

Hagyományok Háza, 2019. június 21.


A néptánc ünnepével megelevenedik Szeged múltja a Dóm téren

Betyártörténeteket és fontos helyi momentumokat ismerhetnek meg a szegedi szabadtéri nézői a nyitóprodukció során. A Hullámzó világ című táncjáték pénteken debütál, a koreográfus-rendezője mesélt.

Délmagyar.hu, 2019. június 21.


Derű a keresztfa alatt – avagy létezik-e megszentelt humor?

Erdélyben, pünkösd idején mutatta be a budapesti Nemzeti Színház Berecz András új önálló estjét. Az „Isten bolondja” című előadás tulajdonképpen a „Csíksomlyói Passió” vándor-szerepéből nőtt ki. Berecz Andrással többek között arról beszélgettünk, megfér-e a derű a keresztfa alatt.

Képmás, 2019. június 20.


Hagyományok Háza két helyszínnel is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához

Táncház, divatbemutató, tárlatvezetések és még számos program várja a látogatókat a Hagyományok Házában a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én.

Papageno, 2019. június 20.


Hazai tematikus, tehetségterületekhez kapcsolódó táborok támogatása
Benyújtási határidő: 2019. július 15.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdet a hazai tematikus, tehetségterületekhez kapcsolódó táborok támogatására.

Nemzeti Tehetség Program, 2019. június 20.


A pásztor ember egy különös ember

Hajdúsámson ama ritka települések közzé tartozik a mai világban, ahol még pásztor emberek élnek.

Hajdú Online, 2019. június 19.


Kárpátaljai néptáncegyüttesek seregszemléje Péterfalván

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége idén második alkalommal szervezte meg a kárpátaljai néptáncegyütteseket minősítő mentortalálkozóját. A program keretében közel 500 gyermek adott számot néptánctudásáról.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. június 19.


Tanévzáró ünnepség a Beregszászi Rezeda Folkműhelyben

Június 17-én a Beregszászi Rezeda Folkműhelyben is megtartották az évzáró ünnepséget. Az eseményen az ifjú zenészek és táncosok számot adtak egész éves kemény munkájukról.

Kárpátinfo, 2019. június 19.


Újabb babérokra tör az „aranyos” Kiscsászta

Aranyos hétvégét tudhat maga mögött a közelmúltból a Kiscsászta Néptáncegyüttes, ugyanis két nap alatt két arany minősítést gyűjtöttek be.

Borsod Online, 2019. június 19.


Szeretik a néptáncot a ballószögiek

Ballószög Évadzárót tartottak a Ballószögi Kincsecskék a kecskeméti Városi Turisztikai Központban. A 2010-ben alakult – népi hagyományokat őrző és megtartó – néptánccsoportot Trencsényi-Csiha Tímea néptáncművész vezeti, jelenleg közel száz gyermekkel dolgozik együtt.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2019. június 18.


Húszezernél is több látogatót várnak az idei hortobágyi lovasnapokra

Most is fontos szerepet vállal Debrecen a rendezvény szervezésében, mely már nem csupán a lovas versenyekről szól, hanem látványos fesztivállá alakult.

Debreceni Hírek, 2019. június 18.


53 éves a szejkefürdői Nemzetközi Népzene- és Néptáncfesztivál

A Székelyudvarhelyi Művelődési Ház és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, partnerségben Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal, idén június 22–23. között szervezi meg az immár 53.

Maszol, 2019. június 18.


Néptáncosokkal telik meg Szeged július elején

A Magyarországi néptáncegyüttesek legjobbjai képviseltetik magukat Szegeden július elején. A három napos táncünnepen tíz együttessel találkozhatunk.

Délmagyar.hu, 2019. június 18.


Népi Építészeti Program

Június 17-én, hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a Népi Építészeti Programról, amely idén 1,5 milliárd forint keretösszegből valósul meg.

Teleki László Alapítvány, 2019. június 17.


XXXIII. Mesterségek Ünnepe – A tutyitól a csizmáig

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét.

Népművészeti Egyesületek Szövetsége, 2019. június 17.


Megújult a Folknaptár

Hónapok óta dolgozunk a Folknaptár megújításán, most végre nektek is megmutatjuk, hol tartunk. Használjátok, nézegessétek, teszteljétek, és írjátok meg észrevételeiteket nekünk a fórumban vagy e-mail-ben, hogy még jobbá tehessük!

Folkrádió, 2019. június 17.


Somogyi táncokat is bemutattak a néptánc fesztiválon

Szépen húzták a zenészek a talpalávalót a népviseletbe bújt ifjú táncosoknak vasárnap, az Együd Árpád Kulturális Központban

Sonline, 2019. június 16.


A Csemadok és én – hetven év távlatából

l955-ben sok helyi és néhány járási Csemadok napot rendeztek, 1956-ban már minden járás – különböző névvel – megrendezte a járási népművészeti ünnepélyét.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. június 16.


Néptánccal kezdődött a Gasztrosétány esemény

Kétnapos rendezvény vette kezdetét pénteken délután Hajdúnánáson a fürdő előtti fesztiválterületen.

Hajdú Online, 2019. június 15.


Bonis Bona Kokas Erzsébetnek

A közelmúltban Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat vehetett át Novák Katalintól, az Emberi Erőforrások Minisztérium család- és ifjúságügyért felelős államtitkárától Budapesten.

Kárpáti Igaz Szó, 2019. június 15.


A Juhász-testvérek számára nagy lehetőség a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagja lenni

Juhász Sándor és Zsombor testvérek, a felvidéki zselízi szülői házból hozták magukkal a népzene szeretetét. Mindketten a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai, emellett Sándor a zselizi Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes vezetője is.

Erdélyi Napló, 2019. június 15.


Tanítás, zene és tánc a refi két tanárával

A kávéházi beszélgetéssorozatban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese, Ferenczi Alpár és néptánctanára, Kondics Gergely mutatkozott be.

Veszprém On-Line, 2019. június 15.


Hidat épít a varsányi néptánctanár, hogy szebb legyen az élet

Nemrég osztották ki az Aranypánt díjat, amelyet minden évben a hétköznapi roma hősöknek ítélnek oda. A nagylóci származású Oláh József, néptánc tanár volt az idei év 10 fős jelöltjeinek egyike. Bár nyernie nem sikerült, munkássága mindenképpen figyelemreméltó.

Nógrád Megyei Hírlap, 2019. június 14.


Felhívás a II. Kalotaszegi Prímásversenyen való részvételre
Jelentkezési határidő: 2019. július 1.

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a 2019-es Méra World Music fesztivál keretében meghirdeti a II. Kalotaszegi Prímásversenyt.

Hagyományok Háza, 2019. június 14.


Pünkösdi örömtánccal zárult az idei csernakeresztúri táncházsorozat

Mezőségi örömtánccal zárult Csernakeresztúron a pünkösd alkalmából tartott népzenei koncert és táncház. Fábián Mónika Petőfi-ösztöndíjas vajdasági táncoktató meghívására ünnep vasárnapján a Duhaj-banda muzsikált a csernakeresztúri csűrszínházban.

Nyugati Jelen, 2019. június 13.


Kárpátaljai mentornap
Ifjúsági táncegyüttesek seregszemléje

A tiszapéterfalvai kultúrház ad otthont június 15-én a kárpátaljai mentorprogram lezárásaként rendezett néptánctalálkozónak. A rendezvényen huszonhárom együttes ad számot tudásáról.

2019. június 13.


Győzelem a Bakony Fesztiválon

A zsűrit is meghódította a „Szerelmes Mezőség” című előadás egy koreográája a XXIV. Bakony Néptánc Fesztiválon. Az ELTE Néptáncegyüttessel megosztva az Ajka-Padragkút
Táncegyüttes nyerte meg az autentikus néptáncversenyt május utolsó hétvégéjén.

Ajkai szó, 2019. június 13.


Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Fölszállott a páva tehetségkutatóba

Idén is lesz Fölszállott a páva, méghozzá megint gyerekek főszereplésével. 6 és 14 év közötti fiatalok a jelentkezését várják a népzenei és néptáncos tehetségkutatóba

hirado.hu, 2019. június 12.


Népzene, néptánc és színjátszó táborok a Kárpátaljai Egán Ede Szakképzési Centrumban

A táborok megvalósulását a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság, a Magyar Kormány, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatja.

Kárpátinfo, 2019. június 12.


Örömünnep a Garam-partján
Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen

Immár 53. alkalommal rendezik meg 2019. június 12-16. között a zselízi fesztivált. Az ötnapos rendezvényfolyam a felvidéki magyar hagyományőrzés igazi seregszemléje. A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia harmadik alakalommal vesz részt szakmai partnerként a találkozón.

2019. június 11.


Fölszállott a Páva 2019.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza úgy döntöttek, ismét népművészeti versenyt hirdetnek. A Fölszállott a páva 2019 megmérettetéseire 2019. június 23-ig a www.hagyomanyokhaza.hu és a http://www.folszallottapava.hu oldalon jelentkezhetnek 6 és 14 év közötti gyerekek az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységhez, vagy a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal.

Hagyományok Háza, 2019. június 11.


Remekeltek a somogyi néptáncosok a Méta fesztiválon

Néptáncos palántákkal népesült be a Balaton-part: nyolcszáz gyermek és fiatal vett részt az ország egyik legrangosabb találkozóján, a XXIII. Méta fesztivál gyermek-és ifjúsági néptáncos csoportok koreográfia versenyén a pünkösdi hétvégén.

Sonline, 2019. június 10.


VII. Nemzetközi Tánctudományi Konferencia
Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 20.

A jelentkezések elfogadása: A beküldött jelentkezések elfogadásáról, illetve szekcióba sorolásáról a konferencia Tudományos Programbizottsága 2019. október 15-ig értesíti a jelentkezőket. A konferencián az étkezés a kávészünetek kivételével önköltséges.

Magyar Táncművészeti Egyetem, 2019. június 10.


Eredményt hirdettek Füleken, a X.Országos Gyermek-néptáncfesztiválon

Péntek délután, 300 fiatal táncos érkezett a füleki Városi Művelődési Központba, ahol egész hétvégén zajlottak a versenyporogramok és különböző kísérőrendezvények. Az Országos Gyermek-szólótáncverseny és a Gyermekegyüttesek Országos Seregszemléjének eredményeit a vasárnap délutáni szabadtéri Gála keretében hirdették ki.

Paraméter, 2019. június 10.


Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét
Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.

Fidelio, 2019. június 10.


Elhunyt Szendrei Janka

Hosszú betegség után, életének 81. évében 2019. június 8-án, szombaton elhunyt Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, a Schola Hungarica társkarnagya, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének egykori főmunkatársa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanszékvezetője, professor emeritusa.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2019. június 9.


Negyven éve húzza a muzsikát a salgótarjáni Dűvő zenekar

A salgótarjáni Dűvő zenekar negyven éve húzza szívvel-lélekkel a magyar muzsikát szerte a nagyvilágban. Négy évtized alatt számos olyan lemez látott napvilágot, amelyiket a Dűvő neve fémjelezett, ezek a Kárpát-medence valamennyi etnikumának népzenéjét őrzik. A jubileumát ünneplő együttes hamarosan megjelenő albumával végigkíséri rajongóit az elmúlt esztendőkön.

Nógrád Megyei Hírlap, 2019. június 7.


Pál István 100
Koncerttel emlékeznek az utolsó dudásra

Száz éve született a Madách-díjas nógrádi pásztor, a palóc duda- és pásztorhagyományok egyik legmeghatározóbb szereplője, Pál István. Az évforduló alkalmából egykori tanítványai állítanak neki emléket június 9-én Hollókőn.

Fidelio, 2019. június 7.


Téka Tábor 2019 a Bürkös zenekarral
DunaTV

A tábor részleteiről és idei programjairól Kerezsiné Kulcsár Annamária táborvezető beszélget a műsorvezetőkkel.

Duna TV, 2019. június 7.


Fölszállott a páva – Idén is gyerekek jelentkezését várják a műsorba

Ismét a gyerekek számára rendezik meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsort, amelyre június 23-ig várják a jelentkezéseket - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtóirodája az MTI-t pénteken.

MTI, 2019. június 7.


XXXII. Csűrdöngölő: ezernél több fiatal táncolt Csíkszeredában

Csíkszereda környékéről, Udvarhelyről, a Gyergyói-medencéből és a Kászonokból is érkeztek fellépők a 32. alkalommal megrendezett Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozóra. A Csíkszereda központjában felállított színpadon a Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat keretében több mint negyven hagyományőrző csoport mutatta be tudását, népviseletét csütörtökön.

Maszol, 2019. június 7.


Felhívás a II. Kalotaszegi Prímásversenyre
Méra, 2019. augusztus 2.

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a 2019-es Méra World Music fesztivál keretében meghirdeti a II. Kalotaszegi Prímásversenyt.

Hagyományok Háza, 2019. június 7.


A hét végén Eszterlánc
Fülek

Az Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztiválra gyűlnek össze péntektől a hét végére az ország legjobb gyermek-néptáncegyüttesei és táncos szólistái a Füleki Városi Művelődési Központban.

Új Szó, 2019. június 6.


Hatvanöt éves lett a Bodrog Néptáncegyüttes

Fellépésekkel, koszorúzással, ünnepi vacsorával, valamint zenés-táncos mulatsággal ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes.

Borsod Online, 2019. június 5.


XXXII. Csűrdöngölő – gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó
Csíkszereda

2019. június 6-án a csíkszeredai Szabadság téren 11.00-15.00 óra és 16.00-18.00 óra között egymást követik a csoportok. A néptánctalálkozó ünnepi fénypontja 15.00 órakor a közös tánc.

Erdély ma, 2019. június 4.


A néptánc művészeti erejéről tanúskodott az ajkai gálaműsor

A 24. Bakony Néptáncfesztivál előestéjén az Ajka-Padragkút Táncegyüttes és – meghívott vendégként – az Erdélyből érkező segesvári Kikerics Néptáncegyüttes autentikus műsort adott a Zagyva Banda zenei kíséretében a néptáncot szerető közönségnek az ajkai művelődési központ színháztermében.

Veszprém On-Line, 2019. június 4.


Összehegedülöm a nemzetet
Ma lesz a Halmos Béla emlékkoncert

„Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem” – mondta egyszer Halmos Béla, aki ma ünnepelné 73. születésnapját.

061, 2019. június 4.


Tesók – Pál István Szalonnával és Pál Eszterrel beszélgettünk

Termetes, vidám fiatalember és nevetős menyecske tartja szóval stábunkat. Szó esik a jó szalonnáról és pálinkáról; a magyar néptáncról, amely egyetlen tájegység egyetlen falujában gazdagabb, mint Flatley ír szteppje, csak annak sokkal jobb a PR-ja; egy tündéri kislányról, aki bármit elhitet a keresztapjával, amikor oviba viszi; Károly főherceg szülinapi estélyéről, ahol Szalonna és bandája volt az egyik fogás, legalábbis a műsorban. Egymás történeteit kerekítik, toldják, s közben az ugratás, kedveskedés, elismerés, féltés húrjai rezegnek köztük. Hiszen tesók. Pál István, „Szalonna” és húga, Pál Eszter.

Képmás, 2019. június 3.


Kiosztották a folklórtámogatásokat, a Csallóközi 9000-et kapott

A belépése óta petíciókkal küzdő kulturális miniszter egyik legkiemelkedőbb témájának a Művészeti Alap márciusi “Folklór - duša Slovenska / Folklór - Szlovákia lelke” támogatási felhívás bizonyult.

Paraméter, 2019. június 3.


Bihardiószegen mesélt Szőke Péter az ostor történetéről

Az egykori Békés megyei pásztorok jelképét, a kis-sárréti karikás ostort népszerűsítette a közelmúltban Szőke Péter a Bihardiószegen rendezett Orbán-napi megemlékezésen. Beszámolójából kiderült, az eszköz vélhetően Bihar megyéből került régiónk északi településeire

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. június 2.


Amit otthonról hoztunk
Egyre több embert sikerül megmozgatnia az élő népzenének

A Szalonna és Bandája méltán nevezhető a Kárpát-medence egyik legkiemelkedőbb népzenei együttesének. A világ számos színpadán megfordultak, még az angol királyi családnak is játszottak. A vajdasági közönség legutóbb a palicsi Folk Music Festen találkozhatott velük. Pál István „Szalonna” a művészeti vezetője a Magyar Állami Népi Együttes Aranyba táncolva produkciójának, amelyet szombaton este láthatnak a Horgosra látogatók.

Magyar Szó, 2019. június 1.