Folkrádió

Tallózó

Folkrádió a Dankó Rádióban

A 2018. december 16-án, vasárnap 10:04-kor kezdődő Jöttömbe', jártomba' című műsort Vasváry Annamária teljes egészében a Folkrádiónak szenteli. Kemecsei Gáborral és Zagyva Natáliával beszélget a Folkrádió 16 éves történetéről, jelenlegi helyzetéről és terveinkről.

Folkrádió, 2018. december 15.


Miért kell megújítani a Folkrádió.hu portált?

Pénzgyűjtő akciót indítottunk annak érdekében, hogy megkezdhessük a portálunk megújítását. Lehetséges, hogy nem teljesen világos mindenki számára, miért van erre szükség, mert a felszínen lévő oldalak nagy része jól működik és mobilon is használható. Sajnos ez csak a látszat.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2018. december 14.


A szívemet-lelkemet beleteszem ebbe a táncba

A Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató műsor második középdöntőjének napjához érkezünk pénteken. Két debreceninek is szurkolhatunk két különböző kategóriában.

Hajdú Online, 2018. december 13.


Az Ilosvai teljes gőzzel nekivág a Fölszállott a páva középdöntőjének

Nagyida – A Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató különleges évadának, a Döntők Döntőjének középdöntőjébe az összes többi felvidéki versenyzővel együtt a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is bejutott.

Új Szó, 2018. december 13.


Két éves a folklórmisszió

A NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium immár két éve támogatja a nép- és világzene különböző ágazatait. A Kollégium munkásságáról Liber Endre mesélt.

KultúrPart, 2018. december 11.


Fergeteges Csallóközi Gála

Igazi Csallóközi Gálát láthatott a közönség Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Táncegyüttes ez alkalommal a nagymegyeri Megyer Táncegyüttest látta vendégül. Négy évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal rendezték meg először a Csallóközi Gálát, akkor a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes volt a vendég. Két évre rá a soproni Pendelyes mutatkozott be.

Új Szó, 2018. december 11.


Találkozón a hétköznapokban megélt hagyományokról

Ötödszörre szervezik meg a Hagyományőrzők Találkozóját, ahol olyan meghívottak mesélnek életvitelükről, akiknek mindennapjait a civil munkahelyük mellett a hagyományélés tölti ki. Az érdeklődőket a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárba várják szerdán.

Székelyhon.ro, 2018. december 10.


Színpadra léptek az „Öreg Biharosok”

Berettyóújfalu – Nagyszabású gálaműsorral, zsúfolásig megtelt nézőtérrel és az őket megillető vastapssal ünnepelték a Bihar Néptáncegyüttes 45 éves fennállását a művelődési ház színháztermében.

Hajdú Online, 2018. december 10.


Szabadegyetemi programot tartottak az iszkázi faluházban

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület szervezésében szabadegyetemi programot tartottak a minap az iszkázi faluházban

Veszprém On-Line, 2018. december 9.


Virtuóz néptáncbemutató a színpadon

A Bartina ismét a néptánc szentélyévé avatta szombaton a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermét. A gála telt házas közönsége ugyanazt nyugtázhatta, mint eddig hasonló alkalmakkor: az egyesület csapatai, legyen szó a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig, virtuóz bemutatókkal teremtettek vérpezsdítő hangulatot.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2018. december 9.


Látott már ennyi valódi pásztort egy helyen? – videó

Gondolta volna, hogy vannak még gyakorló pásztorok az országban, nem is kevesen? Pásztornap volt a Fonóban, összegyűltek az ország pásztorai.

Mandiner, 2018. december 9.


Kettős jubileum a hagyományok jegyében
Debrecen

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Szeredás Népzenei Együttes, Gyönyörű Zsigmond vőfély pedig 1000. lakodalmával jubilál.

Hajdú Online, 2018. december 9.


Kárpátaljai hagyományőrzők
Visszatekintés a Hálózat éves munkájára

A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja 2018-ban sikeresen teljesítette kitűzött feladatát. A második évébe lépett szervezet kezdeményezései egyre népszerűbben, programjainak látogatottsága folyamatosan növekszik.
A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja második munkaévét kezdte meg 2018-ban.

Hagyományok Háza, 2018. december 9.


Pajtaszínpadért küzdenek a nagymegyeri néptáncosok

Pajtaszínpadért küzdenek a nagymegyeri néptáncosok, akiknek a nevéhez fűződik az egyik legszebb Nélküled-feldolgozás!
Bárki szavazhat rájuk a VÚB Alapítvány által meghirdetett pályázat keretén belül.

Paraméter, 2018. december 8.


Huszonkét éve táncol az Iglice Néptáncegyüttes

Szőgyénben Szarka Andrea vezetésével több mint két évtizede működik az Iglice Néptáncegyüttes. Az együttes a Baráti néptánccsoport mellett jött létre, akik az Iglice megalakulásakor már kétéves működésre tekintettek vissza. Párhuzamban az újonnan alakult Iglicével még kilenc éven át táncolt a Baráti, a régióban és a határokon túl, éltetve nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincsét, a néptáncot.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. december 8.


Fölszállott a páva: betáncolták magukat a döntőbe a debreceni néptáncosok

A Hajdú Táncegyüttes rábaközi táncokkal lépett színpadra, a közönség pedig szavazatával díjazta a produkciót.

Hajdú Online, 2018. december 8.


Príma lett a Kallós Zoltán Alapítvány

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Kallós Zoltán Alapítvány – Válaszút nyerte az idei elismerést. Az alapítványt 1992-ben hozta létre Kallós Zoltán, Kossuth-díjas népzenekutató. A szervezet a Mezőség és a Kisszamosháti régió oktatási, kulturális, szociális életében jelentős szerepet tölt be.

2018. december 7.


Mikulás-napi folkkocsma Beregszászban

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége és a Sodró együttes szervezett folkkocsmát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán december 6-án. A repertoárban viski, szatmári és szilágysági rendek szerepeltek. A táncház meghívottjai ezúttal Rozsályi Dániel és Lakatos Fanni, a debreceni Hortobágy Néptáncegyüttes koreográfusai voltak. Az eseménynek egy nem mindennapi vendége is volt, ugyanis maga a Mikulás jött el a résztvevők nagy örömére.

Kárpátalja.ma, 2018. december 7.


Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a Regionális Népzenei Találkozót.
Nyíradony

A Harangi Imre Rendezvénycsarnokban a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a nyíradonyi Tűforgatók gyönyörű munkáit bemutató „Terítékek” című kiállítással nyílt meg a népzenei találkozó. „A hajnali csillag ragyog” címmel a Kisliget és a Kispendely Néptáncegyüttes előadása nyitotta a színpadi programokat mérai, vajdaszentiványi, nyírségi és felcsíki tánckoreográfiákkal.

Hajdú Online, 2018. december 6.


Hajnalig tartó táncházzal ünnepli 25 éves jubileumát a Szeredás Együttes

A jubileumi rendezvényen Gyönyörű Zsigmond nagyvőfélyt is köszöntik 1000. lakodalma alkalmából.

Debreceni Hírek, 2018. december 5.


Minden szubkultúrának megvan a saját hiedelemrendszere

„15 éve még az összes klubos kiröhögött, hogy a „néptánc délelőtti program gyerekeknek” - mondta el beszélgetésünk alkalmával Fehér Viktor, a Folkkocsmák Világa című dokumentumfilm kreatív producere és szerkesztője. A hétrészes sorozat epizódjait december 5-étől a projekt YouTube csatornáján lehet megtekinteni.

Ritmus és Hang blog, 2018. december 5.


A Budapesten virágkorukat élő folkkocsmák titkát kutatja egy új videósorozat

A táncházmozgalomból kinövő szubkultúrát bemutató dokumentumfilm első része debütál a Kreatívon.

Kreatív online, 2018. december 5.


14 új lemezzel zárja az évet a Gryllus Kiadó

Több új kiadvánnyal zárja az évet a Gryllus Kiadó. Friss CD-vel jelentkezett többek között Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, amely a Szalonna és Bandájával, illetve a Söndörgővel dolgozott együtt, a Sebő-együttesnek pedig Kovács András Ferenc verseire született anyaga.

Origo, 2018. december 4.


Muravidék kincsei Budán
Tematikus nap a Hagyományok Házában

A legkisebb külhoni magyar közösség, a muravidékiek mutatkoznak be december 8-án a fővárosban, a Hagyományok Házában. A gazdag programban népzenei összeállítás, táncház, népművészeti tárlat és gasztronómiai bemutató szerepel.

Hagyományok Háza, 2018. december 4.


Továbbjutott a Pendely!

Péntek este újból egy debreceni csapatnak szoríthattunk a Fölszállott a páva című néptánc és népzenei tehetségkutató negyedik – egyben utolsó – elődöntőjében: a Pendely Énekegyüttesnek. Az aranytorkú fiatalok Kis-Küküllő menti balázstelki népdalokat énekeltek Veres Katica és Fogarasi István repertoárjából.

Hajdú Online, 2018. december 3.


Emlék és tisztelgés
Debrecen

A Béres András Emlékév programjainak zárásaként a néprajzkutató munkásságát felidéző emlékülést rendezett pénteken a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke – olvasható az egyetem közleményében.

Hajdú Online, 2018. december 3.


Advent a Balatonnál: gyerekekkel együtt várják a karácsonyt

Vidám-meghitt hangulatban, gyerekek kitűnő műsora mellett gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún, Balatonfüreden, Tihanyban és Zánkán, vasárnap.

Veszprém On-Line, 2018. december 3.


Fölszállott a páva: Mind az öt szlovákiai magyar induló bejutott a középdöntőbe

A Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató különleges évadába A Döntők Döntőjébe azokat hívták meg, akik az elmúlt évek során sikeresen szerepeltek. A Duna Televízió képernyőjén péntekenként látható versenyben szép sikert értek el a szlovákiai magyar indulók.

Új Szó, 2018. december 3.


A népi kultúrát nem lehet múzeumba zárni

A harminc éves Csík zenekar tagjai a népzene szeretetéről, az együttes történetéről(Ezt a cikket a Krónikáról másolták:

Krónika, 2018. december 2.


A népmese napját méltatták Visken

November 24-én közel 100 gyermek és felnőtt gyűlt össze a Felső-Tisza-vidék egykori koronavárosában, Visken a népmese napja alkalmából, amikor is élőszavas mesemondás mellett népiének-, kézműves- és táncházi foglalkozásokon vehettetek részt kicsik és nagyok egyaránt.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. december 1.


A középdöntőre készül a nagyecsedi, dombrádi duó

..december 7-én és 14-én lebonyolítandó középdöntő mezőnye. Szabolcs-Szatmár-Bereget a nagyecsedi és dombrádi Bulyáki Anett, valamint Oszlánszki Patrik képviselik a táncospárok között.
A Fölszállott a páva 2018 december 21-i döntőjébe összesen 10 produkció jut a nézők szavazatai és a zsűri szabadkártyái által.

Szabolcs Online, 2018. december 1.