Folkrádió

Tallózó

Kárpát-medence a Folkudvarban
A Hagyományok Háza rendezvénye Kapolcson

A 28. Művészetek Völgye nyár derekán ismét a magyar kulturális élet kiemelkedő eseménye. A július 20-án kezdődő fesztivál Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend települések meghatározó ünnepe. A tíznapos eseménysorozat másfélezer programjából a Hagyományok Háza is kiveszi a részét.

Hagyományok Háza, 2018. július 20.


Prímások a dobogón
Sikeresen zárult a 193. Anna-bál prímásversenye

Az Anna-bál Prímásversenyét a balatonfüredi Kisfaludy Galériában július 17-18-án rendezték. A Hagyományok Háza idei megmérettetésén kilenc versenyző indult Magyarországról, Felvidékről és Vajdaságból. A legjobb prímás egymillió forint pénzjutalomban részesült. A vajdasági és felvidéki induló tudását különdíjjal jutalmazták.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 19.


Egri virtuóz nyerte a prímásversenyt: Kovács Márton Bence a győztes

Ezerszínű, minden zenésznél másképpen szól, ez adja különleges értékét, így fogalmazott a 32 esztendős, egri születésű győztes, Kovács Márton Bence népzenetanár, népzenész a prímásverseny eredményhirdetése után, Balatonfüreden. A szerdai esti gálaműsoron, a Gyógy téren, az eredményhirdetés után vastapsot kapott.

Veszprém On-Line, 2018. július 19.


A Csezege és a Csopak Néptáncegyüttes is sikert aratott

Pálpatakáról az ifjúsági néptánccsoport tizenötödik alkalommal járt a településen. Egy héten át a paloznaki vendégházban látták vendégül az erdélyi testvértelepülés fiataljait.

Veszprém On-Line, 2018. július 19.


Addig vagyunk magyarok, míg magyarul énekelünk és táncolunk
XXIII. alkalommal tartottak népzenei-, néptánc- és kézművestábort Péterfalván

Idén közel kétszázhatvan fiatal táncolt, énekelt, muzsikált és kézműveskedett Péterfalván. A huszonharmadszor megrendezésre került népzenei, néptánc- és kézművestábor ideje alatt főként az erdélyi Szék táncaival és muzsikájával, valamint a Galga mente népdalkincsével és zenei világával ismerkedhettek meg mélyrehatóbban a résztvevők.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. július 18.


Egy ritmusra határokon át

Július 20-án magyar idő szerint fél kettőkor 200 táncos járja majd a Somogyi ugróst a kassai székesegyház előtt.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 17.


Ismét elhozta a fődíjat Edelény

A Császta Néptáncegyüttes győzni jár a lengyelországi Zdunska Wola járásba.

Borsod Online, 2018. július 17.


Több mint százan ropják a táncot az avasújvárosi néptánctáborban

XXII. alkalommal tárta szélesre kapuit a Néptánc- és kézművestábor Szatmár megye egyik különösen szép szögletében, az avasi dombok között. Avasújvárosban különböző régióból érkezett 112 gyerkőc és ifjú bővíti népdal-, tánc- és kézművestudását egy héten keresztül, az elsajátított ismeretekről pedig látványos gálaműsor keretében adnak számot.

Maszol, 2018. július 12.


Népzenei fórum Gombaszögön

A július 16-22. között rendezett Gombaszögi Nyári Táborban a népzene ismét fontos szerepet kap. A Hagyományok Háza Hálózat- Szlovákia Folkszöglete idén is igényes programsorozattal várja az érdeklődőket.

Hagyományok Háza, 2018. július 12.


Visszatanítható a néphagyomány a családoknak

A pedagógusszövetség nyári egyetemei keretében valósultak meg a néphagyomány, valamint a népi játékok és néptánc óvodai és iskolai nevelő-oktató munkába való beépítésére ösztönző pedagógus-továbbképzési programok.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 11.


Ha nyár, akkor Népzenei, Néptánc- és Hagyományőrző Tábor Tiszapéterfalván

Lassan negyed évszázada – konkrétan 23 esztendeje – minden nyáron összejönnek Tiszapéterfalván a Kárpát-medence hagyományőrzői egy bő hétre, mikor kicsik és nagyok, profik és amatőrök, befutottak és feltörekvők egy cél érdekében fognak össze.

Kárpáti Igaz Szó, 2018. július 10.


Herczku Ágnes: Hozomány - Visa

Az előző lemezeivel Európa-szerte nagy sikereket aratott népdalénekesnőnk kettős albumáról a Buda Folk Band 2015-ös, szintén a Fonó által publikált lemezének címe villan be, a „Saját gyűjtés”. Csakhogy Éri Marciék némi mögöttes gondolattal, kvázi átvitt értelemben használták azt, Herczku Ágnes esetében viszont szó szerint értendő a jelentése, adatközlők közreadott felvételei segítségével igazolva, méghozzá látványosan az „ilyen volt, ilyen lett” általános tételét.

Riff, 2018. július 10.


Sorra nyeri a népzenei díjakat a Kevi kispacsirta

Csókolom, tényleg rólam tetszenek írni? – perdül elénk egy cserfes kislány, amikor becsöngetünk Simo­nékhoz. Aztán ott az udvaron rögtön dalra is fakad, csengő, tiszta hangja betölti az egész utcát.

Szoljon, 2018. július 10.


Marcaliból a Hősök teréig, majd Trianonig jutott a fiatal táncos Kiss Kálmán

Sok tehetséges néptáncos pályája indult a Baglas Néptáncegyüttesből. Közülük az egyik Tóth Gábor, aki kisgyermekkora óta táncol és bemutatkozott már bel- és külföldön egyaránt.

Sonline, 2018. július 10.


Elhunyt Barbócz Sándor

Tegnap kaptuk a szomorú hírt, hogy elhunyt Barbócz Sándor prímás, a Békés Banda alapítója, a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a magyarországi románok népzenéjének hiteles tolmácsolója. Emlékét és muzsikáját megőrizzük.

Folkrádió, 2018. július 10.


Mit tanul a gyerek a táncból a csárdás és a cifra mellé?

A néptánc általában generációról generációra hagyományozódik – aki egyszer belecsöppent, azt többé nem ereszti. A szülők nyomában ott bukdácsolnak a gyerekek, aztán a gyerekek barátai is. Mire kikerülnek, pár fontos dolgot biztosan megtanulnak a néptáncosok: közösségben létezni, valamint azt is, mitől férfi a férfi, és mitől nő a nő. Ez pedig nem kevés tudás manapság. Neuwirth Annamária néptáncpedagógus-koreográfussal, közösségépítővel, a Bihari János Művészeti Iskola igazgatójával beszélgettünk erről.

Hogyan mondjam el neked?, 2018. július 9.


XII. Nagyiratosi Falunapok

Július 13–15. között, péntektől vasárnapig XII. alkalommal szervezik meg Nagyiratoson a kulturális és hagyományőrző rendezvényt. A program pénteken 18 órakor a kultúrotthonban szervezett nyugdíjas-találkozóval indul, ahol Czank Miklós (Öcsi) és csapata zenél. 22 órától diszkó a Melody bárban.

Nyugati Jelen, 2018. július 9.


Méta Tábor – Egy héten át az utcasarkon is muzsika szól Karádon

Ezen a héten még az utcán is muzsikaszót hall az ember Karádon, majdnem kétszázan költöztek be a huszonhetedik Méta táborba. Az ország számos pontjáról, s többen külföldről is ellátogattak a községbe, hogy néhány napig népzenét és néptáncot tanulhassanak.

Sonline, 2018. július 9.


Táncos vakáció
Nyári külhoni tánctáborok fiataloknak

A Hagyományok Háza idén is számos Kárpát-medencei tánctáborba hívja az anyaországi fiatalokat. A résztvevők kiváló helyi táncpedagógusok irányítása mellett ismerhetik meg az adott táj tánchagyományát, emellett találkozhatnak felvidéki és erdélyi fiatalokkal, s megtapasztalhatják a közös munka élményét is.

Hagyományok Háza, 2018. július 8.


Fél évtizede szól a kabai „Mennykő”

Ötéves lett a Kabai Mennykő Néptáncegyüttes, gálaműsort adtak tiszteletükre.

Hajdú Online, 2018. július 6.


Aki dudás akar lenni, Szennába kell annak menni

Hegedűszó szűrődik a skanzenből, a kultúrban üveges táncot járnak a lányok. – A dudásokat száműztük, mert túl hangosak – mondják a nemezelő fiatalok az egyik porta udvarán. Valóban, pár utcával arrébb, a művészeti iskola épületében találjuk meg a Végh Andor pécsi dudás, dudakészítő által vezetett szekciót.

Sonline, 2018. július 6.


Magos zenekar: A székelyföldi zene egy dallamkavalkád

Nekünk, népzenészeknek is kötelességünk megmutatni a magyar népzene sokoldalúságát és mélységét – mondja Soós Csaba és Enyedi Tamás, a 10 éves Magos zenekar két zenésze. A Magosnak nemrég jelent meg Forgatós című, elsősorban székelyföldi népzenét bemutató albuma. Ez alkalomból beszélgettünk velük a Fonóban. A Magos a hétvégén kezdődő jobbágytelki táborban is játszik. Interjúnk.

Mandiner, 2018. július 6.


Jubilált a Tulipános Láda Alkotótábor

Közel nyolcvan táborlakóval zajlik a Tulipános Láda Alkotótábor az ipolyszakállosi Méhecske Panzióban. A Felvidék minden részéből érkező fiatalokat az előző évekhez képest bővebb programkínálattal várták. A tábor célja továbbra is a hagyományápolás és a magyar kulturális értékeink továbbadása.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 5.


Elkápráztatták szüleiket a kis néptáncosok

Az önkormányzat és a Bányász Kulturális Egyesület támogatásával második alkalommal tartottak a 4–6 éves gyermekek számára néptánctábort Ajkán, a Bányász Közösségi Házban a múlt héten.

Veszprém On-Line, 2018. július 3.