Folkrádió

Tallózó

Csűrdöngölő Csíkszeredában: együtt ropta közel 2000 székely ruhás tánc

Közel 2000 székely ruhás táncos ropta együtt csütörtökön Csíkszeredában az András Alapítvány által megszervezett, Hargita Együttes által lebonyolított Csűrdöngölő 31. kiadásának csúcspontján. A kulisszák mögé pillantva megtudtuk: ez nem csak rendezvény, hanem a romániai hiányosságok pótlására is végzett misszió.

Magyar Szó, 2018. május 17.


15 produkció mérettetett meg a Szól a fülemüle döntőjében

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány immáron negyedik alkalommal szervezte meg a Szól a fülemüle – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót. A döntőbe jutott 15 produkció május 13-án mérettetett meg a Rákóczi-főiskolán. Az eseményt egy már jól megszokott kétnapos edzőtábor előzte meg, amelyen magyarországi szakemberek foglalkoztak a döntőbe jutottakkal.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. május 17.


Egyre több a fiatal tehetség

Igencsak sikeres kezdeményezésnek könyvelhető el a Szól a fülemüle népzenei és néptánc tehetségkutató verseny, amelyet a GENIUS Jótékonysági Alapítvány hívott életre, s amely immár negyedik alkalommal került megrendezésre.

Kárpátinfo, 2018. május 17.


Az egyesület és a tánc segítségével közösséggé válnak Márkó lakó

A táncosok fontos szerepet töltenek be abban, hogy közösséget hoznak létre a faluban egy olyan időszakban, amikor a közösségek bomlása, az emberek egymástól való eltávolodása a jellemző - hangsúlyozta a polgármester.

Veszprém On-Line, 2018. május 17.


Zalai Táncegyüttes Erdélyben

A Zalai Táncegyüttest több évtizedes kapcsolat köti Erdélyhez, ez alkalommal négy városban Székelykeresztúron, Segesváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön lépnek fel. A vendégjátékot a Hagyományok Háza Hálózat-Erdély szervezi és támogatja.

Zalai Táncegyüttes Egyesület, 2018. május 17.


Egyedi néptánc-program várja a somlyói zarándokokat Csíkszereda főterén

Nem ismerünk még olyan erdélyi programot, amelyen közel másfél ezer néptáncos gyerek köztéren szórakoztatná a járókelőket egy teljes napon át – ezt ígéri Csíkszeredában a csütörtökön zajló Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánc találkozó. Aki 15 órakor maga is népviseletben érkezik a Hargita Együttes hivatásos néptáncosai által szervezett és felügyelt eseményre, együtt táncolhat a gyereksereggel.

Maszol, 2018. május 16.


Jó úton halad a néptánc

Május közepén immár 23. alkalommal adott otthont városunk a Bakony Néptáncfesztiválnak. A rendezvény több mint két évtizede meghatározó autentikus folklór esemény a térségben köszönhetően az Ajka-Padragkút Táncegyüttes elkötelezett hagyományápoló tevékenységének és a Nagy László VKSZK felkészült szervezésének. A fesztivál célja, hogy a megőrzött tánckincs eredeti formájában, de újragondolt modern mondanivalóval feltöltve természetes értéke legyen a XXI. századi magyar kultúrának.

Ajkai szó, 2018. május 16.


Hagyományőrzésért kapott díjat a szabadszállási néptáncpedagógus

Idén hárman vehették át a Jászkunság hagyomány­őrzéséért díjat a Jászkun Redemptio Emléknapján, Jászberényben. Egyikük a szabadszállási Hofmaiszter Anikó néptáncpedagógus, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes vezetője.

BAON, 2018. május 15.


Hagyományőrző programok várják a látogatókat Pünkösdkor

Hagyományőrző és búcsújáró szokások elevenednek meg a pünkösdi hétvégén a budai Várban, ahol családi és népzenei koncertek, kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók és gasztronómiai programok is várják a helyszínre érkezőket.

MTI, 2018. május 15.


Felhívás a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyére népzenészeknek

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei Prímásverseny is.

Hagyományok Háza, 2018. május 14.


A tarhálás társadalma vagyunk, az alsóbb szinttől a fölsőbbig
Interjú Sebő Ferenccel

Az első budapesti táncházat 1972. május 6-án rendezték meg Budapesten, a Liszt Ferenc Téri Könyvklubban. A Táncház Napját ennek apropóján tartják, 2012 óta minden év májusában. Sebő Ferenccel, a táncházmozgalom kulcsfigurájával átnéztük, milyen utat járt be a hetvenes évektől napjainkig a táncház, de beszélt arról is, hogy a megváltozott társadalmi gondolkodás milyen új kihívásokat támaszt a táncházmozgalom felé. Sebő szerint a vadkapitalizmus nem a nemzeti problémák megoldása felé sodorja az embereket, hanem a pénz, a jogdíjak felé, ezért csak olyan műsorokat készítenek, amiből le lehet szedni pénzeket.

061, 2018. május 14.


Ifjú baranyai táncosok randevúja Komlón

A Táncház Napjához kötődően idén is megtartották Komlón a Baranyai Gyermek Néptánctalálkozót.

Komlói Újság, 2018. május 13.


70 éves a Bánát Szerb Néptáncegyüttes
Deszk

Szombaton tartották a Szent Száva Kulturális, Oktatási és Hitéleti Központ tetőterének ünnepi átadását és szentelését, valamint a Bánát Szerb Néptáncegyüttes 70. jubileumi műsorát.

Délmagyarország Online, 2018. május 13.


Ladikos Fesztivál: Zenei csemegékkel Mecséren

Az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényén idén először adják át a Ladikos Emlékplaketteket és itt kerül sor az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztójára is.

Kisalföld, 2018. május 12.


Magyarlapád
Így nevelnek emberré az erdélyi szórványkollégiumban

A „mély szórványban” figyelemreméltó munkát végeznek jó szándékú emberek, és a szándék mellé minőség is társul. A dél-erdélyi Magyarlapád szórványkollégiumában jártunk: így próbálják a végvidéken megmenteni a magyarnak született gyermekek eredeti identitását.

Mandiner, 2018. május 12.


Huszonöt éve táncolnak együtt a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoportban

Nagyszabású gálával ünnepelte megalakulásának huszonöt éves évfordulóját a lakiteleki népfőiskola Kösöntyű Néptánccsoportja a napokban.

BAON, 2018. május 11.


Tizenötödször tartották meg a Bakony Virágai megyei rendezvényt

Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Bakony Virágai megyei szólótáncversenyt, amelynek idén a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központ adott otthont.

Veszprém On-Line, 2018. május 9.


Testvér-látogatóban – A Hagyományok Háza szórványprogramjáról

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata sikeresen zárta Látogatóban programját. Tizenkilenc szórványtelepülésen szerveztek néptánc-rendezvényt, a tánc nyelvén hívták fel a figyelmet a magyar kultúra élővé tételének fontosságára.

Erdély ma, 2018. május 8.


IV. Székely Fesztivál
2018. május 11-13.

Május második hétvégéjén rendezik a IV. Székely Fesztivált Budapesten, a Millenárison. Székelyföld három napra újra a nemzet fővárosába költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A rendezvény díszvendége idén Marosszék lesz.

Erdély ma, 2018. május 7.


Herczku Ágnes: Közkinccsé teszem a gyűjtéseimet

Hozomány címmel az énekesnő együtt adta közre az erdélyi Visában folytatott gyűjtőútja eredeti anyagát és a mezőségi dalok autentikus énekes-zenekari változatát.

Fidelio, 2018. május 7.


A bartinások mindenkit megtáncoltattak a táncház napján

A táncház napját ünnepelték hétvégén, annak emlékére, hogy Magyarországon 46 évvel ez előtt rendezték az első ilyen alkalmat. Az Országos Táncház Egyesület felkérésére Szekszárd is csatlakozott a programhoz. Flashmobot tartottak szombaton este a Szent István téren, a Babits Mihály Kulturális Központ előtt, ahol a Tarsoly zenekar húzta a talpalávalót, a Bartina Néptánc Egyesület tagjai pedig megtáncoltattak az érdeklődőket.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2018. május 6.


VI. „Húzd keresztül...” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválja

Hatodik alkalommal került sor a „Húzd keresztül...” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiváljára Székesfehérváron. A Művészetek Házában tizenegy megyei és megyén túli együttes lépett színpadra. A rendezvénnyel A Táncház Napja országos rendezvényhez is csatlakozott városunk.

szekesfehervar.hu, 2018. május 5.


A Cinegemadár ismét dallal száll hozzánk

A versenyt jelképező madár szárnyalása 1989. október 30-án kezdődött. Ekkor jelent meg lapunk elődjében a felhívás: „A Babits Mihály művelődési központ és a Tolna Megyei Népújság népdaléneklési versenyt hirdet, melyen részt vehet mindenki, aki kedveli a népdalt és szeret énekelni.

Veszprém On-Line, 2018. május 5.


Henics Tamás és Mihó Attila kapta a Halmos Béla-díjakat

A Halmos Béla-emlékérmet Henics Tamás, a Halmos Béla-vándorhegedűt pedig Mihó Attila vehette át pénteken, a Táncház Napjához kapcsolódó zeneakadémiai koncerten.

MTI, 2018. május 4.


Táncra perdült Marosvásárhely: kétszáz hivatásos táncos és számos érdeklődő ropta együtt

Néptáncosok és népzenészek vonultak végig Marosvásárhely főterén, s táncoltak egy jót közösen a Színház téren csütörtökön. Kicsik és nagyok népviseletben, de hétköznapi nyári ruhában is ropták a vajdaszentiványi táncot, énekelték a hozzá illő népdalokat.

Székelyhon.ro, 2018. május 4.


A Táncház Napja a Nagy Almában

A New York-i magyarság is készül a Táncház Napjának méltó megünneplésére. A Magyar Ház színvonalas programmal várja az érdeklődőket a jeles eseményre.

Folkrádió, 2018. május 4.