Folkrádió

Tallózó

Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit

Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit, aki csaknem két évtized után tér vissza a román fővárosba - közölte csütörtökön a Balassi Intézet bukaresti központja.

MTI, 2018. március 18.


Az élre táncoltak az encsi Bubulykák

Kiváló helyezést értek el a 20. Vécsey-Vásárhelyi Országos Kamara Néptánc és Népdaléneklési Versenyen az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI néptáncosai és népdalénekesei.

Borsod Online, 2018. március 18.


A Zeneakadémián mutatkozik be Enyedi Ágnes és a Bandárium

Új népzenei formáció mutatkozik be a Zeneakadémián. Enyedi Ágnes énekesnő és a Bandárium, amelyben a Buda Folk Band három tagja is szerepel, március 23-án ad koncertet Útravaló népzene címmel az intézmény Solti termében.

MTI, 2018. március 16.


Hat évtizedre tekint előre – Beszélgetés Kelemen Lászlóval

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzene- és néptánc-vetélkedő egyik megálmodója. Gazdag életpályája Gyergyóditróból indult. A Hagyományok Háza Hálózat egyéves születésnapján kérdeztük eredményeiről, terveiről.

Erdély ma, 2018. március 15.


16 éve szól a Folkrádió

2002. március 15-én szólalt meg először a Folkrádió. Köszönjük mindenkinek, aki tanácsokkal, önkéntes munkával, adománnyal vagy az adója 1%-ával segítette a rádiót az elmúlt 16 évben. Köszönjük és továbbra is örömmel fogadjuk a népzenei albumokat, hangzó kiadványokat hangtárunk bővítésére.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2018. március 15.


1% adóból 100% népzene

A Folkrádiót egy kis csapat működteti önkéntes munkában, tehát munkabérekre nem költünk, de így is minimálisan 1 millió forintba kerül évente a rádió fenntartása. Ezt kell összekalapoznunk, hogy ne hallgasson el az egyetlen, csak népzenét sugárzó magyar rádió. Egy átlagos 1%-os felajánlás 4000 Ft. Ez bőven fedezi a Folkrádió 1 napi költségeit. Sokan azt gondolják, hogy olyan kevés a fizetésük, hogy az adó 1%-ot nem érdemes felajánlaniuk. Ez nem igaz! Sok kicsi sokra megy!

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2018. március 14.


II. Országos Tuka Zsigmond Citeraverseny
Felhívás

Az Óbudai Népzenei Iskola idén újra meghirdeti Országos Citeraversenyét 10 és 20 év közötti fiatal citerások részére szóló, duó és trió kategóriában.

2018. március 13.


Gratulálunk a Martin György-díjasoknak

Kiemelkedő népművészeti munkásságának elismeréseként 2018-ban Martin György-díjban részesült: TAKÁCS ANDRÁS néptánckutató; PÁVAI ISTVÁN népzenekutató, a Magyar Tudományos Akadémai Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudomány Intézet tudományos főmunkatársa; VARGA JÁNOS koreográfus, a Lartis Nonprofit Kft. ügyvezetője; KISS FERENC zeneszerző, népzenekutató, az Etnofon Zenei Kiadó igazgatója. Gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük munkájukat!

Folkrádió, 2018. március 13.


Pályázat férfi művészeti munkatárs pozícióra

A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes nyílt pályázatot hirdet férfi művészeti munkatárs pozíció betöltésére 2018. május 31. és 2019. május 31. időszakra. A határozott időre szóló megbízás lejártával - a kitűzött szakmai célok, valamint az elért közösségépítő eredmények értékelését követően - a munkakör betöltése vonatkozó megállapodás meghosszabbítható, vagy újra pályáztatható.

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, 2018. március 13.


A pápai néptánc nagy éve lesz az idei

Szép sikerekkel a hátuk mögött, valamint ígéretes megmérettetések és nagyszabású, újszerű rendezvények terveivel fordulnak rá 2018 tavaszára a pápai néptáncosok.

Veszprém On-Line, 2018. március 12.


„Forradalmi” előadással készülnek szerdára
Érsemjén

Érsemjéni és érmihályfalvi előadók szolgálnak ünnepi műsorral március 14-én, szerdán 19 órától a nagyváradi Szigligeti Színház nagytermében. A Zúg március… című, több szempontból is rendhagyó produkció főpróbáján jártunk szombaton délután Érsemjénben.

Erdély Online, 2018. március 12.


Felhívás a VII. Táncház Napjára

Hívunk és várunk minden lelkes jelentkezőt, aki tevékenyen részt szeretne venni a Táncház Napja központi rendezvényén a Liszt Ferenc téren, muzsikálással, tánctanítással, kézműves-foglalkozás tartásával stb.

Hagyományok Háza, 2018. március 12.


Pályázat férfi művészeti munkatárs pozícióra

A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes nyílt pályázatot hirdet férfi művészeti munkatárs pozíció betöltésére 2018. május 31.
és 2019. május 31. időszakra.

2018. március 12.


Tánc Szegeden

A Choreomundus program külföldi hallgatói szeretettel várnak mindenkit március 22-én a szegedi Regionális Összművészeti Központba, ahol bemutatják Szeged táncéletéről készített kutatásaikat egy kiállítás keretében.

SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, 2018. március 12.


Vár ránk a jókedv, az öröm és a kacagás
Népmesefesztivál egy gyermekotthon vezető szemüvegen keresztül

Mai cikkünkben Orosz Istvánnét kérdeztük, aki a Hernádvécsei Gyermekotthon vezetője. Éva és a gyerekek évről évre 180 kilométert utaznak azért, hogy részesei lehessenek a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál nyújtotta élményeknek. Idén is ellátogatnak hozzánk, így visszatérő vendégként köszönthetjük őket. Szeretettel osztjuk meg interjúnkat, amelyből kiderül, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az elmúlt években és milyen várakozásokkal néznek az idei fesztivál elé. Számunkra az egyik legmeghatóbb dolog, hogy a hernádvécsei gyerekek maguk is elkezdtek mesélni...

Népmesefesztivál blog, 2018. március 11.


Békési siker a verbunk és csárdás versenyen

Remekül szerepeltek a békési Belencéres Néptáncegyüttes szólistái az immáron ötödik alkalommal életre hívott Országos Nagyecsedi Verbunk és Csárdás Versenyen.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2018. március 11.


Együtt táncol, s issza borát

A táncház a magyar mintákat követve terjedt el az utóbbi időben a lengyelek körében is. A lengyel–magyar kapcsolatok támogatására hamarosan intézmények jönnek létre.

válasz.hu, 2018. március 9.


XII. Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál
Felhívás

Az Egri Szederinda Alapítvány szervezésében 2018-ban tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál 2018. június 22-24. között. A hazai együttesek mellett, különböző országok együttesei is színesítik e nagyszabású rendezvényt. Jelentkezési határidő: 2018. április 15.

Folkrádió, 2018. március 9.


Népzenei mesterkurzus

Tematikus népzenei workshopsorozatunk alkalmaira Magyarország három különböző régiójába, egy észak-magyarországi, egy kelet-magyarországi és egy dél-magyarországi helyszínre érkeznek különböző tájegységek hagyományőrző zenészei és énekesei, akik részt vettek az Utolsó Óra gyűjtésekben. Minden alkalom elméleti bevezetővel kezdődik, ezt követik párhuzamosan a vonós, énekes és egyéb hangszeres (fúvós, pengetős, cimbalmos) kurzusok, majd zenekari menedzsmentismereteket szerezhetnek a résztvevők. A workshopok koncerttel és táncházzal zárulnak

Hagyományok Háza, 2018. március 8.


Minden magyarok tánca 2018 – felhívás

Várjuk idén is a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek jelentkezését a „Minden magyarok tánca” című eseményre április 15-én, vasárnap, kora délutánra egy közös színpadi produkcióra. A jelentkezés határideje: 2018. április 5.

Táncház Egyesület, 2018. március 7.


Hajtsuk a régi törvényt!

A napokban jelent meg Bárdosi Ildikó kiadásában, a Motolla Egyesület – Debrecen tagsága és Rózsa Péter biogazda támogatásával a „Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány, mely tartalmazza a Debreceni Regösök által énekelt ősi regös dallamokat, a regöléshez kapcsolódó köszöntőket és a mitikus szarvas alakját megidéző verseket is. Az értelmező könyvecskében néhány alapvető tanulmány mellett megtalálhatók a debreceni regölés dokumentumai, valamint a CD-n hallható szövegek.

Motolla Egyesület, 2018. március 7.


Varga Norbert: A mesemondás szerepe és hagyománya a gömöri romungrók körében
2018. március 23.

A cigányság narratív folklórjának kutatása terén mindmáig számos adóssággal bír a szlovákiai magyar néprajzkutatás. Az e tekintetben „terra incognita”-nak számító szlovákiai magyar tájak közül csupán a gömöri régió nyújt kivételt, egy-egy kivételes képességű mesemondó, avagy a mesemondás, történetmesélés hagyományát őrző közösség bemutatásával.

Hagyományok Háza, 2018. március 7.


Nyílt Napok a művészképzőn

Az érdeklődők 2018. március 9-én, pénteken 8.00-13.00-ig a néptánc specializáció óráit látogathatják...

Magyar Táncművészeti Egyetem, 2018. március 7.


Szekszárdi Néptáncfesztivál 2018
Versenykiírás

A Babits Mihály Kulturális Központ és a Bartina Néptánc Együttes 2018. november 17-18-án rendezi meg a megalakulásának 50. évfordulóját.

Martin György Néptáncszövetség, 2018. március 6.


Fiatal hagyományőrző néptáncegyüttesek találkozója Kolozs megyében

Színes programkínálattal várják a résztvevőket a tizennegyedik alkalommal, március 8–10. között rendezendő Ifjúsági Néptánctalálkozón.

Krónika, 2018. március 6.


Idén is lesz Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

A harminchetedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény 2018. április 13-15. között lesz, közel 2500 közreműködővel.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2018. március 5.


Koncert és táncház Mezőkövesden

Mezőkövesd – A Fonó Budai Zeneház szervezésében az erdélyi Üsztürü együttes és Nyitrai Mariann koncertezett Mezőkövesden a Közösségi Ház emeleti tánctermében.

Borsod Online, 2018. március 5.


Zenei ugródeszka

Mi kell a nemzetközi áttöréshez? Milyen lehetőségek vannak itthon? Hogyan válogat egy külföldi fesztivál zsűrije? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptok választ 2018. március 10-én, az A38-on szervezett eseményen.

Hangvető, 2018. március 2.


A népzene gyógyír – véli a Muzsikás együttes alapítója

Negyvenöt éve alakult a Muzsikás együttes, Magyarország legsikeresebb zenei nagykövete. A zenekarnak elsőként sikerült elfogadtatnia a világban a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Mindenhol lenyűgözik a közönséget

Sonline, 2018. március 2.


Ünnepeljük együtt a VII. Táncház Napját!

Nincs is nagyszerűbb és nemesebb feladat az önkéntességnél! Az 1972. május 6-án a budapesti Liszt Ferenc térről elinduló kezdeményezés hatására fiatalok százezrei saját hagyományaik felé fordulnak, táncházakban és folkkocsmákban érzik jól magukat, népdalokat énekelnek, tánctáborokba és kézművestáborokba mennek nyaralni, népzenét és néptáncot tanulnak. Szeretnénk, hogy ezt a világot minél többen megismerjék, ezért április 16-ig várjuk mindazok jelentkezését, akik itthon vagy külföldön, Budapesten vagy vidéken, tánccal, muzsikával, flashmobbal szeretnének csatlakozni hozzánk.

Hagyományok Háza, 2018. március 1.


Ismét találkoznak március elején Kolozs megye ifjú néptáncosai

A XIV. Ifjúsági Néptánctalálkozó, azaz a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozóját 1992 óta kétévente szervezik meg, 2018-ban március 8. és 10. között.

Maszol, 2018. március 1.