Folkrádió

Néptáncossiker Amerikában
Kitörő taps, telt ház fogadja a tengerentúlon a Magyar Állami Népi Együttest

Nagy a sikere a Magyar Állami Népi Együttesnek Amerikában, ahol lassan három hónapja turnézik. Az együttes döntően telt ház előtt lép fel, és kitörő tapssal fogadják. Bár az utazás fárasztó, a táncosok jól bírják a tempót, a hangulatuk kifejezetten jó.

Sikeres a Magyar Állami Népi Együttes amerikai turnéja, amelynek nagyobbik részén már túl vannak a táncosok. A Columbia Artists, a legnagyobb amerikai szervezőcég által lebonyolított tengerentúli körúton szinte minden alkalommal telt ház fogadja honfitársainkat, akik Magyar Concerto – Hommage á Bartók Béla című műsorukkal járják körbe az Egyesült Államok és Kanada nagy színháztermeit. A turné január 8-án kezdődött, s a társaság még két hétig, április 14-ig marad a kontinensen. A táncosokkal és vezetőjükkel, az előadás rendező-koreográfusával, Mihályi Gáborral mi is az internet segítségével „találkoztunk”, s ezen az alkalmon kiderült: még a hangulat is kifejezetten pezsgő a hosszú és fáradságos úton részt vevők között.

A táncosok sem panaszkodnak sem hullámvölgyekről, sem fáradtságról, és mint fogalmaznak, őket is meglepte, hogy ilyen könnyen veszik az akadályokat.

Mihályi Gábor hangsúlyozza: a nagy siker motiválja őket, nincsenek komoly sérülések, kényelmesek a buszok és a szállodák, így a lehetőségekhez képest kipihentek. A Magyar Concerto két szereposztásban megy, s ez kiküszöböli azt a fásultságot, amelyet az előadások sűrűsége okozna. A közönségből a táncosok nem sokat érzékelnek a színpadról, legfeljebb a zárótaps alatt tudnak körülnézni. „Amerikában az a nagy probléma, amit sokszor emlegetnek is, hogy a fiatalokat abszolút nem érdekli a kultúra, a középkorúak rengeteget dolgoznak, és csak az idősek engedhetik meg maguknak időben és anyagilag is a koncertre, színházba járást” – fogalmaz az együttes művészeti vezetője, majd rögtön hozzáteszi: a fogadtatás viszont egyáltalán nem idősekre jellemző, sőt. A nézőtéren többnyire amerikaiak ülnek és nem külhoni magyarok, bár azért az ottani hazánkfiai is ellátogatnak az előadásokra, akik közül néhánnyal a fellépések után a táncosok is tudtak beszélgetni. Mesterkurzusokat is tartott az együttes, olyat is, amely inkább zenecentrikus volt, és olyat is, amelyen a tánc került középpontba, ezek olyan egyetemekhez kötődtek, ahol zenével vagy tánccal foglalkoznak.

A Magyar Concertót hamarosan Budapesten is láthatjuk, április 27-én a Művészetek Palotájában, május 4-én és 5-én pedig a Hagyományok Házában. Persze nem teljesen ismeretlen ez a magyar közönségnek: a Földön apám fia volnék és a Kincses Felvidék című sikeres műsoraik összeszerkesztéséből, kiegészítéséből alakult ki az előadás.

Kiss Eszter Veronika

Magyar Nemzet, 2007. április 4.