Folkrádió

V. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó
Földes

Több mint 120 vőfély, közel száz régi magyar településről érkezve idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét a hajdú-bihari Földes nagyközség Karácsony Sándor Általános Művelődési Központjában 2009. november 27-én és 28-án. (4177 Földes, Karácsony Sándor tér 6.)

A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy a színes lakodalmi szokások bemutatása mellett legyen idő a vőfélyek szakmai továbbképzésére, ismerkedésre, szakmai kérdések megvitatására. Ezért a találkozó első napján, (pénteken délután) amíg a vőfélytalálkozón először részt vevők lehetőséget kapnak az egymás előtti bemutatkozásra, addig a többiek stúdiófelvételt készítenek lakodalmas énekek, rigmusok, történetek felelevenítésével. A vőfélyek szakmai programjának idején a vőfélyfeleségek és a földesi asszonyok csigacsinálással múlatják az időt. Esti programként pedig „csigavíg taposás” várja a vendégeket hajnalig tartó tánccal, énekléssel.
Az érdeklődő közönség előtt szombat hajnalban disznóöléssel nyitják a csárdát, és ettől kezdve vasárnap hajnalig szünet nélkül, több helyszínen zajlanak az események.
Az udvaron látványkonyha és csárda működése, lakodalmi ételek készítése, és a stúdióban előző nap archivált felvételek folyamatos vetítése lesz látható.
A nagyszínpadon a több mint százhúsz vőfély, valamint népzenei és néptánc csoportok bemutatkozását, dramatikus népszokások felelevenítését láthatják az érdeklődők, az intézmény előterében pedig kézműves bemutatókkal várják a közönséget. Lesz még néprajzi előadás, hagyományos lakodalmi sütemények vására, borkóstolás, sült kakas díszítőverseny, énektanulás, faültetés, közös fotózás. Az esti András- és Katalin-napi bál előtt a lakodalmak dramatikus játékait mutatják be a résztvevők.
Valamennyi érdeklődő médium számára szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy tudósítását időben és igényesen elkészíthesse.
Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a sajtó képviselői számára biztosított időpontokról, interjúkészítési lehetőségekről. (Természetesen a találkozó ideje alatt ezen időpontokon kívül is bármikor szívesen látjuk a sajtó képviselőit.)
November 27-én, pénteken 16 órakor lesz az ÁMK klubtermében a hivatalos megnyitó.
16.30 – kb. 19 óráig történetek, rigmusok, alakoskodó szokások válogatása a szombati gálára
Ez idő alatt az előtérben és a klubteremben vágókép, fotó-, és interjúkészítési lehetőséget biztosítanak a szervezők.
November 28-án, szombaton 11.30 – 13.30 óra között az ÁMK nagytermében, előterében, udvarán:
interjúkészítési lehetőség a vőfélyekkel, szervezőkkel, kézműves mesterekkel, a hagyományos disznótoros ételek készítőivel, érdeklődő vendégekkel.
12 órakor KÖZÖS FOTÓZÁS VALAMENNYI VŐFÉLY RÉSZVÉTELÉVEL (egyszerre több mint 120 vendégről csoportkép készítési lehetőség)
14 órától folytatódik a nagyszínpadon a vőfélyek bemutatkozása.

Folkrádió, 2009. november 17.