Folkrádió

Bemutató a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél

Folyó év április 18-án, szerdán, és április 19-én, csütörtökön, 19,00 órától a Városi Művelődési Házban Még szólnak a harangok címmel a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes bemutatja legújabb produkcióját.
Együttesünk kötődése a népi értékekhez megnyilvánul a minden évben megszervezett mezőségi előadókörútakon is, melyek kultúraterjesztő missziós tevékenységként gazdagítja a még ott élők lelkét.
A Hargita együttes legújabb bemutatója a középerdélyi Mezőség népi kultúrájából nyújt ízelítőt, abból az archaikus zenei és tánchagyományból amely mára – az ott élő magyarok egyre apadó lélekszáma miatt – majdnem teljesen kiveszett.
Elnéptelenedett falvak, romos harangtornyok komor képe tárul elénk itt, de a figyelmesen közeledő, kitartóan kereső tekintet mégis talál játszadozó gyerekcsapatot, a mezőkön munkálkodó embereket majd harangszóra az isten házába igyekvőket.
E pusztuló, fogyatkozó tájnak avatott ismerője volt a nemrég elhunyt Kövesdi Kiss Ferenc, aki lévita tanítóként zarándokolta végig a Mezőséget, felkeresve minden apró települést, eldugott tanyát, megírva e táj egyik legátfogóbb monográfiáját.
Műsorunkban abbéli hitünk fogalmazódik meg, hogy e kultúra átörökíthető, megmenthető. A műsor címét Kövesdi Kiss Ferenc könyvétől kölcsönöztük: Még szólnak a harangok!
Rendező – koreográfus: Orza Călin, zenei szerkesztők: Papp István ,,Gázsa” és Orza Călin.
Az április 19-én, csütörtökön, 19,00 órától sorra kerülő előadás jótékonysági jellegű, az Őrangyal program javára, szervezője a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai kirendeltsége, fő támogatója Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Jegyek elővételben mindkét előadásra a Városi Művelődési Ház jegypénztárában vásárolhatóak.

Bodi Ildikó, Hargita együttes

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2007. április 12.