Folkrádió

Bemutató előtt a Nagyvárad Táncegyüttes

Premierre készül a Nagyvárad Táncegyüttes. Tamási Áron örökérvényű mondandójú novelláját, a Rendes feltámadást viszik színre. A táncjáték próbafolyamata nehéz és gyönyörűséges. A mûvészek igazi kihívásnak tekintik Tamási világának, egy teljes társadalmi rendszernek a megjelenítését, s a fontos közlendő még jobban motiválta õket. A produkcióról a táncjáték két rendezője-koreográfusa, László Csaba és Dimény Levente, valamint Miklós János, a táncegyüttes vezetője mesélt.

Milyen az ember viszonya Istenhez? Mi történik a halál után? Az egyéni istenkép miként találkozik az úgymond megrendezett hitvilággal, ami néha inkább show jelleget ölt? Egyáltalán mi az, hogy feltámadás? Tamási Áron gondolat- és érzelemvilága, furcsa humora a 21. században is érvényes. A táncjátékban megjelenítik azt az egyszerű tisztaságot, amit az öreg székely ember, Énekes bácsi képvisel. A tánc által mozgó képeket varázsolnak, erős hangulatokat és kontrasztokat jelenítenek meg, különféle karaktereket ábrázolnak. Csöppet sem volt egyszerű dolga a produkció két rendezőjének, koreográfusának, László Csabának és Dimény Leventének, illetve a táncosoknak, hiszen meglehetősen összetett előadást visz most színre a Nagyvárad Táncegyüttes. Ám éppen erre való az alkotói vajúdás folyamata. A tulajdonképpeni előadás építése februárban kezdődött, s javában tart a nehéz és gyönyörűséges próbafolyamat. Egyébiránt Tamási nagyszerű elbeszélését első ízben dramatizálja táncegyüttes.

Az autentikus néptáncok, a felcsíki táncrend mellett színházi mozgáselemek is gazdagítják az előadást, amellyel tükröt szeretnének állítani a 21. századi társadalom elé. Az is fontos szempont, hogy – A só útja, a Boszorkánytánc és a Városi komédia után – egy ilyen komplex alkotással még jobban megerősítsék a táncegyüttest. Erős a törekvés arra, hogy a táncokat mindinkább közelítsék a színház világához.

Az autentikus népzene mellett a Lászlóffy Zsolt zeneszerző által komponált szerzemények, valamint Albert Alpár díszlet- és színpadi arculatterve is fontosságot kapott a varázslatban. A bemutató előadás április 27-én, pénteken 19 órakor lesz a váradi teátrumban. Jegyeket a filharmónia jegypénztárában lehet vásárolni. A Rendes feltámadást ezután több vidéki településen és más megyékben is eljátsszák.

Tóth Hajnal

Reggeli Újság, 2007. április 13.