Folkrádió

Erdélyi és magyarországi népzenéről, a török hódoltságtól a Tokosig

Népzenei előadásmódok Erdélyben és Magyarországon – ez a címe a következő előadásnak, abból a sorozatból amelyet a Tokos zenekar szervez. A csütörtökön, este kilenckor kezdődő rendezvényen, a Bulgakovban a hangszeres népzenei, cigányzenei előadásmódokat vizsgálják.

A erdélyi és magyarországi hangszeres népzenei, cigányzenei előadásmódokkal foglakozó est előadója Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója. A Tokos zenekar által elindított népzenei előadássorozat kapcsán elmondta: “Nagyon jól teszik, hogy megpróbálják ezen a csatornán is azt a tapasztalatot közkinccsé tenni, amit az előző generációk – akár ebbe magamat is számolom – magukba gyűjtöttek, illetve megfogalmaztak.”

A csütörtök esti előadás egy kísérlet a két „ország” Erdély és Magyarország hangszeres népzenei, cigányzenei játékmódjainak történeti összefoglalására. “Ez a történet akkor indul el, amikor a törökök elfoglalták Magyarországot, középen kettéhasították és akkor két ország jött létre, a keleti, ugye, Erdély a Partiummal, a Részekkel illetve a nyugati amely a Habsburg fennhatóság alá került.” – innen indul ki Kelemen László előadása. A közreműködő zenészek a garanciái annak, hogy nem csak egy ismeretterjesztő előadást fognak majd hallani a résztvevők, hanem a zenei példák élményszerű megszólaltatása is biztosított. Az előadó, Kelemen László mellett ugyanis ott lesz Magyar Állami Népi Együttes két zenésze, Pál István „Szalonna” és Ürmös Sándor.

A rendezvény házigazdája a Tokos zenekar. Korábban ebben a sorozatban a mezőség Szék, Magyarpalatka és Ördöngösfüzes zenéjéről illetve a 20. században működő kalotaszegi cigányzenészekről, cigányzenekarokról, cigányzenész családokról szervezett előadást. Az estek célja érdekes történetekkel, előadásokkal bemutatni Erdély népzenéjét, zenei kultúráját.

Szilágyi Szabolcs összeállítása itt meghallgatható:
http://kolozsvariradio.ro/2017/01/09/erdelyi-es-magyarorszagi-nepzenerol-a-torok-hodoltsagtol-a-tokosig/

Kolozsvári Rádió, 2017. január 9.