Folkrádió

A népviselet, a néptánc ünnepén

Ajándékozni, gazdagodni, gyarapodni – avagy átérezni az összetartozás erejét.

Csíkszeredában, Hajdúnánás testvérvárosában 30. alkalommal rendezték meg az Ezer Székely Lány találkozót a hagyományoknak megfelelően július első hétvégéjén. A rendezvényre meghívást kapott a Márton Attila vezette Aranyszalma Néptáncegyüttes is.

A nánási táncosok a pénteki megérkezést követően a közelben lévő Csíkcsomortánban öltötték magukra a népviseletüket, ahol a Pozsonyi csata dicső győzelmére emlékeztek. A Kárpátok őre gyönyörű faragott emlékműve előtt az ünnepi szónoklatok és köszöntők után a nánási táncosok műsora elbűvölte a közönséget.

Ezek után visszautazva Csíkszereda főterére már az esti Toborzó fellépőiként vettek részt a műsorban.

Az idei rendezvény különlegességét az adta, hogy már pénteken a néptáncé és a népviseleté volt a főszerep, hiszen a Székely népviselet hivatalos napját ekkor ünnepelték. Este a Szabadság téren a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel, a hajdúnánási Cifraszűr Néptánc Egyesülettel, a Tolna megyei Egyesített Bukovinai Székely Népdalkörrel, illetve a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel lehetett hangolódni a másnapi közös énekre, táncra és jókedvre.

Az idei találkozó megnyitására és a seregszemlére is a Szabadság téren került sor, ahol sok-sok, népviseletbe öltözött idős és fiatal táncolta el együtt a „bemelegítő” táncukat, majd ki gyalog, ki szekérrel, vidáman és énekszóval vonultak fel Csíksomlyó hegyére.

A nánási táncosok a lovasszekeret választották, s meghatódva tapasztalták az őket integetéssel, tapssal köszöntő nézelődőket.

Fent, a hegyen a szabadtéri szentmisét a népviselet, a népdal és a néptánc több órás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása követte a csíksomlyói nyeregben épült Hármashalom-Oltár színpadon.

A műsorok közben játék, kézművesek vására és bemutatója szórakoztatta a résztvevőket, majd lefényképezték a sok-sok székely leányt és legényt, akik között kihirdették a legfiatalabb (3 hetes) és a legidősebb (83 éves) népviseletbe öltözött regisztrált résztvevőt.

Fekete Andrea

Hajdú Online, 2019. július 11.