Folkrádió

Kicsik és nagyok együtt járták a Kárpát-medence legszebb néptáncait Debrecenben

Népzene, táncház, népi játszótér és népművészeti kirakodóvásár fogadta a látogatókat a hetedik Cívis Cuhárén a Kölcsey Központban.

Idén is népszerű volt az amatőr népművészeti csoportoknak bemutatkozási lehetőséget biztosító Cívis Cuháré Debrecenben. Szombaton délelőttől estig a Kárpát-medencéből érkezett népzenészek, néptáncosok, népdalénekesek és népi kézművesek kapták a főszerepet a Kölcsey Központban.

A keleti országrészből és a határon túlról is érkeztek fiatalok a negyedik alkalommal megrendezett táncversenyre, hogy megmutassák tudásukat a közönség és a szakmai zsűri előtt.

A kötelező táncok között volt például dunántúli ugrós, tiszai csárdás és erdélyi legényes is.

A táncos fiatalok között volt a debreceni Pusztai Mór is, aki 2016 óta rendszeres résztvevője a versenynek. A 15 éves fiú elárulta, hogy minden nap készült a harmadik megmérettetésére, de nem áll távol tőle a rögtönzés sem. Egy ilyen pillanat volt az is, amikor produkcióját úgy indította, hogy zenélésre biztatta a zenekart: „Na, gyerünk, hadd szóljon!” – kiáltotta, majd összeütötte tenyereit, lábai pedig felvették a ritmust. Elmondta, hogy szoros kapcsolatot ápol a zenekarral, hiszen első fellépése óta biztosítják számára a muzsikát.

A helyszínen jelen volt a Debreceni Hajdú Táncegyüttes képviseletében Majer Tamás is, aki elárulta, nagy erővel készültek a versenyre tanítványaival, közel 20 produkcióval érkeztek.

- Nagyon jó dolog, és nagyon szerencsésnek érezzük magunkat a kollégáimmal, hogy ilyen sok gyereket el tudunk indítani versenyzőként. Egész évben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy folyamatosan képezzük a szólistákat és a versenyzőket az év minden egyes időszakába betervezett versenyekre – mondta Tamás, majd hozzátette: örül, hogy végre ott tudott lenni a gyerekekkel, nem csak lélekben, hanem testben is.

Akik nem bírtak ellenállni a népzenei muzsikának, a Nagyteremben családostól rophatták a táncot különböző táncegyüttesektől elsajátítva.

Kicsik és nagyok, családok és idegenek is együtt járták be a teret a Kárpát-medence legszebb néptáncaival. A szervezők szerint a néptánctanulás több, mint hagyományőrzés.

- Nagyon összetett dolog ez. A tánc minden esetben a gyermek mozgáskészségét javítja amellett, hogy készség- és képességfejlesztő funkciója is van – hangsúlyozta Hercz Vilmos, a rendezvény főszervezője.

Azok sem unatkozhattak, akik csupán látogatóként érkeztek a helyszínre: az előtérbe betoppanva, sokszínű népi kézműves vásáron vadászhattak kézműves termékekre.

Mézekalácsoktól és a befőttesektől kezdve a népi viseleteken át a horgolt karácsonyi díszekig mindenen megakadhattak a kíváncsi szemek.Hajdú Zsófia kislányával együtt először látogatott el a Cívis Cuháréra.

- Azért jöttünk, mert tavaly édesanyámék már voltak, és nekik nagyon tetszett, ő pedig még picike volt, de úgy döntöttünk, hogy idén már együtt jövünk el. Viszünk valami kis emléket is magunkkal, szétnézünk – mondta a fiatal debreceni anyuka.

A kicsiket népi játszótérrel várták, ahol játékhalakat horgászhattak, lépegethettek láp- és mocsárjárón, vagy fakanalas labdajátékkal is eltölthették az időt, amíg szüleik a kirakodóvásár portrékáiból válogattak.

A programok egészen estig tartottak a Kölcsey Központban, aki pedig még többre vágyott, az éjszakai táncházban rophatta tovább.

Kandert Szabolcs

Debreceni Hírek, 2019. október 21.