Folkrádió

Ózdon Adorján Lajosra emlékeztek a gálával

A hagyományos ózdi néptáncgálán öt egyesület táncosai adtak ízelítőt a tudásukból.

Ismét méltó módon emlékeztek meg Ózdon Adorján Lajosról, aki hosszú évtizedeken keresztül a helyi néptáncélet mozgatórugójának számított. Az Olvasó színháztermében megtartott találkozón a házigazda szerepét ezúttal is a Ózdi Néptánc Egyesület látta el, de az est folyamán felléptek a városban és a környékén még működő további csoportok is.

Életre szóló kötelék

Az eseményt felvezető köszöntőjében Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke hangsúlyozta: Lajos bácsi egyedi, rá jellemző módon tudta megszólítani a fiatalokat, mindenkiben meglátta a néptáncost. Ezzel életre szóló köteléket teremtett a táncos és a népi hagyományok között, amit rengetegen köszönhetnek neki. Éppen ezért fontos, hogy ápolják a személyes emlékét, amit minden esztendőben meg is tesznek.


A fellépő csoportokhoz és a közönséghez az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója is szólt. Pappné Szalka Magdolna hozzátette: nagyon bízik benne, hogy az Olvasó még hosszú éveken keresztül otthont adhat ennek a hagyományos gálának, hiszen az épület a néptánc ózdi otthonának számít.

Az ózdi néptáncgálán a rendező egyesület tagjain túl felléptek a Domaházi Hagyományőrző Egyesület, a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai, de a közönség megnézhette a Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport, valamint a Gyöngyvirág Néptánc Egyesület műsorát is. A műsor végén, a gála záróakkordjaként közösen adtak elő a csoportok moldvai táncokat.

Marosréti Ervin

Borsod Online, 2019. november 29.