Folkrádió

Száz szájból csendült fel a nóta

Kilencedik alkalommal szervezték meg az elmúlt hét végén a Homoródmenti népdalok vetélkedőjét Szentegyházán. Az egyre népszerűbb – 1999-ben debütált – eseményre a kisvárosból, Kápolnásfaluból, Lövétéről, Homoródalmásról, Homoródszentpálról, Homoródszentmártonról, Csíkszeredából és Zetelakáról összesen száz amatőr énekes jelentkezett.

– A zsűri számára talán a legnagyobb fejfájást a dobogósok megnevezése jelentette, hiszen szinte mindenik énekes díjat érdemelt volna – mondta Szabó Enikő tanítónő, a szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány tagja. A három kategóriában – gyerek, fiatal és idős – színpadra lépett versenyzők közül a gyerekek esetében két első, két második és két harmadik, valamint egy különdíjat osztottak ki. A fiataloknál az egy-egy első és harmadik díj mellé két másodikat, míg az időseknél a dobogó két alső fokára egy-egy, a legfelsőre pedig két énekest neveztek meg. Az idősek estében azt a 82 éves Lőrincz Györgyöt részesítették különdíjban, aki már évek óta résztvevője – mondhatni „gyöngyszeme – az egynapos rendezvénynek.

– A versenyzőknek a szervezők egyetlen elvárásának kellett eleget tenniük, azaz a részvételi űrlapon hat olyan népdalt jelölhettek meg, amelyből három eddig ismeretlen, a többi pedig a vetélkedő története során már felcsendült – hangsúlyozta a tanítónő. A székely népi szobának berendezett helyi kultúrotthon színpadán az énekesek igazi otthonias hangulatot varázsoltak a nézők számára. A szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány, a Gábor Áron Művelődési Ház, valamint a Tanulók Háza közös rendezvényét a Szentegyházi Huszárok által elénekelt népdalcsokor zárta.

KOZÁN ISTVÁN

Hargita Népe, 2007. március 5.