Folkrádió

Életek Éneke

2006-ban készült el Bereczki Csaba rendező kilenc részes sorozata az erdélyi tradicionális zenéről, Életek Éneke címmel. A film zenei szakértője – az Utolsó Óra népzenei gyűjtése alapján - Kelemen László, operatőre Nemes Tibor volt.

A filmsorozatot a Duna TV 2006 októberétől sugározta, azóta kétszer megismételte. A Biarritz-i nemzetközi fesztiválon, idén januárban nagy sikerrel vetítették, folyamatban van a franciaországi, izraeli és németországi forgalmazása. Idehaza az MTV, a Hír Tv, valamint a Filmmúzeum várhatóan műsorára tűzi. Októberben tervezik a film DVD kiadását, három lemezes változatban, továbbá egy másfél órás mozi változatot is.

A film forgatása közben, Fodor Sándor „Neti” kalotaszegi prímás síravatásán – Bereczki Csaba rendező javaslatára – a filmben szereplő zenészek és bandák összegyűltek erre az eseményre, ekkor forgatták le a film gerincét képező jelenetet, amikor egyszerre játszottak ezek a különböző stílusokat képviselő zenészek. Ekkor született az ötlet, hogy ezt a „válogatott” csapatot tartsák egyben, és mutassuk meg a világnak ezt az unikumnak számító formációt. Mivel a film szülötte maga az együttes is, ezért kapta a film után az Életek Éneke nevet a keresztségben.

Az első nyilvános fellépésükre, 2006 márciusában, Párizsban került sor. E koncert rövidített változata szerepel a filmsorozat különböző részeiben. Idén, március ötödikén pedig idehaza is fergeteges sikerű koncertet adott az Életek Éneke együttes a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

A film és az együttes egyszerre látták meg a napvilágot, és indultak remélhetőleg sikeres útjukra. A jövőben több külföldi és hazai fellépés is szóba került, egy esetleges Sziget Világzenei színpadi fellépés is. Film és zene ritka szerencsés talákozása az Életek Éneke. A közönség eddigi visszajelzései, a film, illetve a koncertek minőségét illetően, megerősíti az alkotókat abban, hogy egy sikeres, fontos és tartós értéket hoztak össze majd’ másfél év munkájával.

Fidelio, 2007. március 13.