Folkrádió

Durindó és Gyöngyösbokréta
Huszonhat év után újból Óbecsén

Tavaly Versec adott otthont a háromnapos rendezvénynek, ahol a Fesztiválbizottság Óbecsét, a Petofi Sándor Magyar Kultúrkört határozta meg az idei házigazdának, a magyar néptánc, népzene és népi hagyományok seregszemléjének otthonának. A Fesztivál vándorzászlaját Knézi Péter alpolgármester és Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke vette át a verseciektol, amely azóta is díszíti a kultúrkör könyvtártermét. A kultúrkör elnöksége hattagú szervezobizottságot jelölt ki, melynek tagjai Juhász Erika, Kisimre Szerda Anna, Kisimre Árpád, Cseszák Balázs, Ferenc Edvin és Ricz Róbert.

- Mit jelent egy ilyen tömeges rendezvény házigazdájának lenni? - kérdezem Ricz Róbertet, a Petofi kultúrkör és a szervezobizottság elnökét.

- Nagyon jó érzés, hogy a mi egyesületünknek jutott ez a megtisztelo, szép feladat, hogy fogadhatjuk, vendégül láthatjuk a velünk egyformán gondolkodókat, azokat, akik magyar anyanyelvükkel egyenértékunek tartják magyar zenei anyanyelvüket. Tisztában vagyok-vagyunk, hogy a szervezés nem kis erofeszítést igényel, de bízunk a munkánk sikerében. Megterveztük a három nap minden mozzanatát, a fellépok és a vendégek érkezésétol a musorokon át a kikísérésig. Az eddigi elokészületek ismeretében úgy érzem, hogy az idei fesztivál méltó lesz a hírnevéhez, Becséhez, a Petofi kultúrkörhöz. Könnyu nekem bizakodni, hiszen mindenütt rangos, szakavatott emberek irányítják a munkát, intézik az intézendoket. A szakmai dolgokat a Kisimre házaspár irányítja, akik Vajdaságszerte elismert oktatók. A szervezobizottság tiszteletbeli elnöke Du?an Jovanovic polgármester, tehát az önkormányzat mellénk állt, közösen talán könnyebben megy. A kultúrkör elnöksége, tagjai, az ott tevékenykedo gyermekek és fiatalok szüleinek a segítségére is számítok, a becsei középiskolásokra és más civil szervezetekre is. Ezen felül minden vajdasági magyar intézmény segítségére számítok, többek között a Vajdasági Magyar Muvelodési Szövetségre és a Vajdasági Magyar Muvelodési Intézményre is.

- Mikor kerül sor a Fesztiválra?

- A Fesztiválbizottság február 2-án ült össze Zentán a VMMI-ben, ahol Hajnal Jeno, az intézet igazgatója és Kónya Sándor, a Fesztiválbizottság elnöke fogadott bennünket. A szervezési szabályzat módosításáról döntöttünk illetve tapasztalatcserére került sor. A bizottság többek között döntött az idei rendezvény idopontjáról is. A vajdasági magyarság két legtömegesebb rendezvényére június 1-étol 3-áig kerül sor. A Durindó már évek óta kétnapos, hiszen mintegy százötven csoport, szólista és együttes mutatkozik be. Pénteken délután az ünnepélyes megnyitóval kezdodik a fesztivál. A Gyöngyösbokréta vasárnap, június 3-án, a déli órákban utcai felvonulással kezdodik.

- Fogadni és vendégül látni ennyi embert nagy feladat, ha a gondos házigazda azt szeretné, hogy minden vendége jól érezze magát, ne éhezzen, ne szomjazzon, legyen hova leülnie, fellépése zavartalan legyen...

- Egy éve vagyok a kultúrkör elnöke, de mát tizenhat éve az egyesületben tevékenykedem, több musor, verseny és rendezvény szervezésében vettem részt. A visszaszámlálás elkezdodött, négy hónap maradt hátra, június elsejére itt már mindennek a helyén kell lennie, kezdve a díszletektol a tévéközvetítés forgatókönyvéig. Az Újvidéki Televízió ugyanis az egész rendezvényt felveszi, míg az Újvidéki Rádió a Durindót rögzíti. Sok mindenre kiterjed a figyelmünk, a fellépoket ideszállító autóbuszok parkolásától, a külföldi vendégek elszállásolásáig. Az elokészületek már szeptemberben elkezdodtek, beszélgettünk a helyszínekrol, ellátásról, plakátról, ajándékokról, vendégegyüttesekrol. A fesztivál plakátján, amely remélhetoleg Vajdaság minden helységébe eljut, Becse öt tornya lesz látható, míg az elotérben népviseletben öltözött fiatalok táncolnak majd. A helyszínnel volt gondunk, szerettük volna a kultúrkörben vendégül látni a csoportokat, de sajnos ez fizikailag nem kivitelezheto. A Durindót a Városi Színházba tartjuk meg, míg a Gyöngyösbokrétát a városközpontban, a Pogácsán szervezzük meg nyílt színen. Remélem ez égiek is velünk lesznek, nem fog eso esni. Ha mégis esne, akkor a Gyöngyösbokréta is a Városi Színház színpadán lesz. A központban lévo iskolákban fognak öltözni a résztvevok. A fellépok ellátásáról is gondoskodtunk, egy sátort szeretnénk a Muszaki Középiskola udvarába felállítani, ahol az étkezés történne. A Gyöngyösbokrétán vendégegyüttesként fellépnek testvérvárosaink, Csongrád, Szekszárd, Galánta és Csíkszereda néptáncegyüttesei, valamint szeretnénk meghívni szerb, szlovák, ruszin, román és bunyevác együtteseket is.

- Hány fellépore számítatok?

- Mindenkire számítunk, akinek fontos ez a találkozó, mert szeretne együtt lenni a régi ismerosökkel, kik az újak és kik az utánunk jövok. Vajdaság minden szegletébol, minden csücskébol várunk jelentkezo muvelodési egyesületeket, a legrégebben muködo, legidosebb csoportoktól egészen kezdokig. A három nap alatt mintegy háromezer-háromezer kétszáz vendég érkezik városunkba, fele a Durindón, fele a Gyöngyösbokrétán lép fel.

- A Fesztiválon kíséro rendezvényeket is terveztek?

- Természetesen a kíséro rendezvények sem maradnak el. A Városi Színház elocsarnokában a Szendrey Júlia Kézimunkacsoport tagjai állítanak ki, míg a Kör gallériában a Szivárvány festocsoport alkotásai lesznek láthatók, amelyek becsei épületeket fognak ábrázolni. Pénteken, a Durindó után, a Batyu együttes harmincadik születésnapja alkalmából szervezett koncertjére kerül sor. Kirakodóvásárt is szervezünk, a testvérvárosaink együttesei pedig Péterrévén és talán Bácsföldváron is bemutatkoznak.

- A fesztivál nem versenyjellegu, szakzsuri értékeli a látottakat.

- Mindkét rendezvényt hazai és magyarországi szakzsuri értékeli, amely írásban készíti el a véleményét. A korábbi évek gyakorlatához igazodva a csoportvezetok részére eloreláttunk a bírálóbizottsággal a helyszínen való beszélgetést is, de sajnos a fellépés után minden csoport siet haza. Ez nagy kár, foleg a gyengébb csoportok esetében. Írásban küldjük meg a véleményezést és az internetre is feltesszük.

- A Fesztivál költségeit mibol tudják fedezni?

- Több hazai és külföldi alapítványnál pályáztunk, a tartományi oktatási-és muvelodési-, valamint kisebbségügyi titkárság támogatására is számítunk, de az Szerbiai Muvelodési Minisztériumhoz is beadtuk pályázatunkat. Ezen felül a fesztivál bekerült az idei községi költségvetésbe is, onnan is számítunk eszközökre.

Kasziba Beáta

Ricz Róbert,
Óbecse - Petofi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke, az idei
Durindó és Gyöngyösbokréta szervezobizottságának elnöke
e-mail: psmk@stcable.co.yu
064/281-34-33

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2007. március 20.