Folkrádió

Az igazgató célja a hivatásos táncegyüttes megszüntetése
Interjú Hégli Dusánnal, az Ifjú Szivek leváltott művészeti vezetőjével

Hosszú folyamat, amelynek most a vége felé járunk. Erre tesz pontot a leváltásom. Az igazgató két hónapja nem kommunikál az együttessel, kénytelenek voltunk írásos beadványokban elmondani elképzeléseinket, de sajnos ennek nem volt hatása.

Ő állítja, a kommunikáció ön és a táncosok miatt akadozik.

Ez nem igaz. Mi konkrét kérdésekkel, elképzelésekkel álltunk elő. Például az együttes szervezeti struktúrájának módosítása terén. Süket fülekre találtunk. Az igazgató lépése és indoklása igazolta félelmeinket: a cél a hivatásos együttes megszüntetése. A művészeti vezető munkaköre megszűnik. Felmondásomat azzal indokolta, hogy a munka hatékonyságát akarja növelni. Bejelentette azt is, hogy két koreográfussal akar dolgozni, Brandl Ferenccel és Quittner Jánossal. Korábban említette, hogy egy cigányzenekart és egy kórust szeretne. Ez összeegyeztethetetlen a hivatásos táncegyüttes további létével.

Miért?

Nincs rá keret. Vagy a hivatásos táncegyüttesre van pénz, vagy másra. A kettőt a jelenlegi anyagi forrásokból nem lehet biztosítani. Az igazgató eljárása nem korrekt a táncosokkal és a népzenészekkel szemben. Nem gyerekekről van szó, hanem felnőtt emberekről, akik 7 éve ebben a szakmában dolgoznak. Az volt a cél, hogy a néptáncot színházi rangra emeljük. Mindegyik tráncos profi művész, kérdés, hogyan tudnak együttműködni két olyan emberrel, akik nem dolgoztak a szakmában már 20 éve. Úgy látom, a hivatásos együttes meg fog szűnni.

Az igazgató amatőrökkel is elképzelhetőnek tartja a munkát.

Nehezen elképzelhető Pozsonyban a Szőttes mellett másik amatőr együttes létrehozása. A legtöbb magyar egyetemista már nem a fővárosba jön tanulni, nem egyszerű táncosokat verbuválni.

A Szivek az igazgatóváltás kezdete óta nem lépett fel.

Novemberben volt egy bemutatónk, a Tánciskola2, azóta nem léptünk fel. Az együttes korábban sem tudott működni pusztán az állami támogatásból. Kellett hozzá ez a 14-15 elhivatott ember, akik saját népviseleteikben, kellékeikkel léptek fel. Ezt nem az intézmény biztosította, hanem a tagok.

Létrehozták Pozsonyban a táncfőiskolai képzést. Ennek további sorsát hogy látja?

Három éve indult a budapesti magyar táncművészeti főiskola kihelyezett képzése, Pozsonytól Kassáig vannak hallgatók, Magyarországról is járnak ide. Az igazgató ezt sem tudja biztosítani. Azt se tudja, hogy mely napokon folyik az oktatás. Nem tudom, mi lesz a képzés sorsa.

A pozsonyi magyar gimnáziumban működő néprajz szakirányú osztállyal mi lesz?

Az ott tanító egyik táncos, Lépes Anikó próbált utána járni, de az Ifjú Szivek igazgatója, nem foglalkozik a gimnáziumi oktatással és az ifjúsági csoport sorsával. Nem tudni, hogy a következő tanévben lesz-e képzés, miközben a tanulóknak március 31-ig kellene jelentkezniük.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a profi tánccsoport önállóan próbál meg létezni?

Mindegyikünk együttműködik más együttesekkel is. Több magyarországi művészeti projekttel is kapcsolatban állok. Jelenleg a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes április 19-én bemutató műsorában dolgozom, melynek rendezője Zsuráfszki Zoltán, illetve a Művészetek Palotájától kaptam egy felvidéki műsor elkészítésére felkérést. Továbbra is tánccal fogunk foglalkozni, de hogy évente 60-70 iskolába eljussunk a Tánciskolával, ahhoz állami támogatás kell. (lpj)

Új Szó, 2007. március 28.