Folkrádió

Derecskei verbunkos vígasság – immár hatodszor

A határtalan verbunktalálkozó határtalan hagyományőrző barátsággá nőtte ki magát.

„Járjuk, járjuk szaporán, minket néznek igazán…” – énekelte mintegy négyszáz néptáncos a helyi Szivárvány Néptáncegyüttes által megszervezett hatodik Derecskei Verbunktalálkozón, vagyis a határtalan barátságok néptánc fesztiválján. Hogy őket nézték igazán, az biztos, hiszen Derecskén kívül egy nagyszabásúra sikeredett szomszédolás során a hajdú-bihari Konyáron, Mikepércsen és Tépén is megmutatták a szereplők: igazán vérükben van a tánc. Hogy szaporán járták, szintén biztos: a hazaikon kívül az erdélyi Ördögborda és Mákvirág, valamint a felvidéki Kincső hagyományőrző egyesület is elhozta az érdeklődő sokadalomnak tájegységük táncát.

Bakó István, Derecske polgármestere köszöntőjében elmondta: minden nép tánca olyan, mint a nép lelke, és ilyen alkalmakon megismerhetjük egymást. Szerinte ezért örvendetes, hogy határon túli baráti kapcsolatokat ápolnak a néptáncosok. Kora délelőtt tárogató muzsika szólt a templomtoronyból, majd a város utcáin tánccsoportok kíséretében felvonultak a (lovas) huszárok. Az Emlékparkban több száz érdeklődő előtt felidézték az egykori katonafogást, s aki ellenszegült, azt bizony deresre húzták mindenki előtt. Közhírré tétetett, hogy a verbunkosok este sem pihennek: a művelődési házban a nemzetközi néptánc gálán szinte minden nagy magyarországi tájegységből kapott ízelítőt a nagyérdemű, de a csárdást lépegető lányok is kitettek magukért, majd ezek után a Cuháré mulatságon kicsi és nagy egyaránt elleshette a lépéseket a hagyományőrzőktől, amikor is a Szeredás együttes, valamint a nyíregyházi Húzós Banda szolgáltatta a talpalávalót.

Kincső (Felvidék, Zselíz), Ördögborda (Erdély, Balánbánya), Mákvirág (Erdély, Székelykersztúr), Főnix (Debrecen), Kisbihar (Berettyóújfalu), Kenderkóc (Püspökladány), Tébláb (Pestszentlőrinc), DATE Hortobágy, Hajdú, Forgórózsa (Debrecen), Igrice (Nyíregyháza), Pántlika, Cibri, Szivárvány (Derecske), Szeredás Népznei Együttes, Húzósbanda, Sári József tárogatós, Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Közhasznú Egyesület.

Tudósítás és fotó: Fegyverneki Gergő, Derecske

2007. április 15.