Folkrádió

Kínai turnéra készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Új bemutatóval várja a közönséget ma 19 órától a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Még szólnak a harangok című előadás a Mezőség népi kultúrájából nyújt ízelítőt, abból az archaikus zenei és tánchagyományból, amely mára – az ott élő magyarok egyre apadó lélekszáma miatt – majdnem teljesen kiveszett.

Elnéptelenedett falvak, romos harangtornyok komor képe tárul elénk itt, de a figyelmesen közeledő, kitartóan kereső tekintet mégis talál játszadozó gyerekcsapatot, a mezőkön munkálkodó embereket, majd harangszóra az isten házába igyekvőket.

E pusztuló, fogyatkozó tájnak avatott ismerője volt a nemrég elhunyt Kövesdi Kiss Ferenc, aki lévita tanítóként zarándokolta végig a Mezőséget, felkeresve minden apró települést, eldugott tanyát, megírva e táj egyik legátfogóbb monográfiáját. Az előadás címét Kövesdi Kiss Ferenc könyvétől kölcsönözték.

Az előadás rendezőjétől, Orza Cãlintól megtudtuk, a Még szólnak a harangok bemutatóját tulajdonképpen májusra tervezték. Azért mutatják be ennél korábban, mert a jövő hónapban kínai turnén vesznek részt. „Hirtelen mindent át kellett szervezni, s így gyakorlatilag egy hónappal rövidült meg a próbaidőszak” – magyarázta Orza Cãlin. A rendező hozzátette, nemrég értek haza egy budapesti turnéról, az új előadást mindössze nyolc nap alatt „hozták tető alá”.

„Napi tíz órát próbáltunk a táncosokkal, nagy kihívásnak bizonyult a technikai, koreográfiai gondok leküzdése, de az együttes tagjai „felkarolták” egymást, segítettek egymásnak.

Márton Róbert

Krónika, 2007. április 18.