Folkrádió

Tartalékolt népi értékeink

A szórványvidéki mezőségi falvak – többnyire csak archív felvételeken látható – motívumkincsét és táncrendjeit mutatja be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes legújabb produkciójában. Amellett, hogy az előadás hangsúlyozza, a szórványvidéki népdalok és táncok is részei népi kultúránknak, azt is kiemeli, hogy a mezőségi falvak vidéke még mindig sok értéket tartalékol.

Még szólnak a harangok címmel mutatja be a hivatásos csíkszeredai néptáncegyüttes legújabb produkcióját ma 18 órától, mely ezúttal a Mezőség népi kultúrájából, archaikus zene- és táncanyagból nyújt ízelítőt. A Mezőség apostolaként emlegetett Kövesdi Kiss Ferenc könyvétől kölcsönzött Még szólnak a harangok! címmel ellátott előadás rendező-koreográfusa Orza Cãlin, a zenei szerkesztői pedig Papp István „Gázsa és Orza Cãlin. A műsor tudatosan kívánja hirdetni, hogy a szórványban élő magyarság népi értékei sincsenek veszendőben, sőt átörökíthetők, megmenthetők. „A Vicei Néptánctalálkozón észleltük, hogy például Óradnáról néhány éve már románul beszélő, de még magyarul éneklő és táncoló csoport érkezett. Értékeikre figyelve mára újra magyarul beszélnek. Ennek a feléledésnek mi is elősegítői lehetünk, ezért is fektetünk kellő hangsúlyt az elárvult szorványság tartalékaira. Ők ugyanis ezt a támaszt már nem Magyarországtól, hanem épp tőlünk, a Székelyföldtől várják – hangsúlyozta lapunknak András Mihály, az együttes igazgatója, művészeti vezetője.

Az előadás ma és holnap 19 órától látható a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. A holnapi előadás jótékonysági jellegű, az Őrangyal-program javára gyűjtenek: a bevételt a mintegy száz sérült fiatal nyári táboroztatására fordítják.

Antal Ildikó

Hargita Népe, 2007. április 18.