Folkrádió

Külföldi turnéra indul a Lőrinc Tánccsoport - görög nézők előtt pördül majd a székely szoknya

Az erdélyi népviselet és néptánc görögországi bemutatójáig még van ugyan néhány hét, Dózsa György község Lőrinc Tánccsoportjának a próbáin azonban már kemény munka folyik. A táncosok heti két alkalommal több órát gyakorolnak, hogy mire Leptokáriában színpadra lépnek, tökéletesen elsajátíthassák a koreográfiát.

Kedvezményes kirándulás

A község amatőr néptáncegyüttese, a Lőrinc Tánccsoport május 25–31-e között utazik Görögországba. A hagyományápoló csapat Leptokaria város meghívásának tesz eleget, amikor a település szentjének ünnepén erdélyi táncokkal mutatkozik be a hellének előtt.

Az észak-görög üdülőfalu Thesszalonikitől 90, Paráliától pedig 30 km-re található. A településről gyönyörű kilátás nyílik az istenek hegyére, az Olümposzra, valamint az Égei-tengerre. Tavernákkal és pálmafákkal tarkított tengerpartja több kilométer hosszú.

„A görögországi végállomás előtt még egy külföldi fellépést sikerült beiktatni a programba. Lengyelország Kepno városa mellett, egy kis faluban – Lőrincfalva testvértelepülésén – is fellép az együttes” – mondta Imre József, a csapat támogatója. A lőrincfalvi vállalkozó nemcsak a programszervezéssel foglalkozik, a gyerekek kinttartózkodásához szükséges pénz előteremtésében is segített. Az utazás és a kinti költségek fedezésére pályázatot nyújtottak be egy magyarországi alapítványhoz, valamint a Maros Megyei Tanács Művelődési Alapjához. A bizottságok a tervet elfogadták, így anyagilag nem lesz megterhelő a kiszállás a csapat számára. A 25 táncosnak, illetve szüleiknek csak a zsebpénzről kell gondoskodniuk. „A személyenkénti 70 euróból az utazást, a szállást és az étkezést is biztosítják. Ez a kedvezmény természetesen csak a gyerekeknek szól, a velük tartó 25 felnőttnek a teljes összeget ki kell fizetniük – tájékoztatott a részletekről az üzletember.

Legényhiány az Olümposz lábánál

A három éve alakult tánccsoport négyféle tánccal vendégszerepel Leptokáriában: nyárádmenti, széki, mezőségi és felcsíki koreográfiát visznek Görögországba. „A nyárádmenti és a felcsíki táncrend már elkészült, a mezőségi koreográfián most dolgozunk, ezután következik a széki. Ebből is tudnak már valamennyit a gyerekek, de most szüneteltetjük ezt a táncot, amíg a mezőségit be nem fejezzük” – avatott be a munkafolyamatba Veress Kálmán táncoktató. Elmondta, a 12 párból 10 lánynak van fiú társa, ketten pedig lányokkal táncolnak „Sajnos a legények kikoptak az együttesből, így többségében lányokkal maradtunk. Szentbenedekről néhány egykori fiú táncos viszont vállalta, hogy besegít, így pótolni tudtuk a hiányt” – tette hozzá a tánctanár.

A kétnapos ünnepségen nemcsak az erdélyiek lesznek „furcsa idegenek” a helybéliek között, érkeznek néptáncegyüttesek Bulgáriából és Törökországból is.

Fazakas Imola

2007. április 23.